Bostadspriserna i Västmanland sjunker: ”Stannar av under våren”

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland sjunkit med tre procent, medan villapriserna sjunkit med hela tio procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Publicerad

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg

Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning

Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

– Det är svårt att dra några direkta slutsatser av prisutvecklingen under december, eftersom det alltid är en lugnare månad på bostadsmarknaden. Men fortsatt höga elpriser, stigande räntor och den höga inflationen gör det ekonomiskt tuffare för många hushåll och antalet bostadsförsäljningar var färre än normalt, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

I Västmanland har bostadsrättspriserna sjunkit med tre procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en nedgång med tio procent. För landet i stort visar motsvarande siffror en nedgång på två procent för bostadsrätter och minus åtta procent för villor.

– Den extrema uppgången under de två senaste åren har skapat en stor fallhöjd för bostadspriserna i Sverige som genom den perfekta stormen av chockhöjda räntor, elkris och kraftig inflation, nu tillhör de som sjunkit mest i världen 2022. Trots det ser vi fler och fler tecken på ökad optimism och räknar med att prisfallet stannar av under våren, säger Marcus Svanberg.

Sett över senaste året har priserna på bostadsrätter i Västmanland sjunkit med elva procent, medan villapriserna sjunkit med tolv procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på nio procent för bostadsrättspriserna och en minskning med tio procent för villapriserna.

– Antalet bostäder till salu ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. Under året får den som exempelvis ska sälja en eluppvärmd villa, eller en bostadsrätt i en högt skuldsatt förening, räkna med att prisläget kan ha försämrats och att det tar längre tid innan bostaden blir såld.

De tre senaste månaderna såldes 639 bostadsrätter i Västmanland, vilket är 19 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 351, en nedgång med en procent.

Powered by Labrador CMS