Livräddare. Region Västmanland söker personer som kan fungera som livräddare.

2 500 SMS-livräddare har larmats 52 gånger

I helgen var det ett år sedan SMS-livräddare startade i Västmanland. I länet finns nu över 2 500 SMS-livräddare som larmats ut 52 gånger. – Jag vill tacka alla som valt att bli livräddare. De gör en väldigt viktig insats, säger Lars-Erik Hedin, förvaltningsledare för satsningen.

Publicerad

– Jag ser gärna att fler laddar ned appen och registrerar sig. Det gäller framför allt utanför de större tätorterna, där vi inte har lika många livräddare i närheten av det misstänkta hjärtstoppet som i tätorterna, säger Lars-Erik Hedin.

Eftersom det kan ta längre tid för ambulanserna att hinna fram är tidsvinsten många gånger större på landsbygden. Ju tidigare hjärt-lungräddning startas och en hjärtstartare kopplas på, desto mer ökar chanserna att den som drabbats av plötsligt hjärtstopp överlever.

SMS-livräddare har, sedan starten den 30 november 2018, i många fall varit på plats före ambulans eller räddningstjänst och startat hjärt-lungräddning, vilket ökat överlevnadschansen för den drabbade.

Systemet utvärderas kontinuerligt och kommer under vintern att utvecklas genom att Sjukvårdens Larmcentral kan sända ut larmuppdateringar till SMS-livräddarna och eventuellt återkalla larm när det inte längre är påkallat.

– Regionerna Västmanland och Sörmland är även i startgroparna för att påbörja ett gemensamt forskningsprojekt. Vi vill ta reda på SMS-livräddarnas personliga upplevelser i samband med larm. De som varit ute på larm och vill medverka i studien är välkommen att höra av sig mig, säger Lars-Erik Hedin.

SMS-livräddning

SMS-livräddning innebär att invånare som har utbildning i hjärt-lungräddning registrerar sig som SMS-livräddare via en app i sin mobiltelefon. Vid ett misstänkt hjärtstopp söker systemet efter SMS-livräddare i närheten. De som accepterar vägleds till det misstänkta hjärtstoppet eller via närmsta hjärtstartare om någon sådan finns i närheten.

Powered by Labrador CMS