Lena Kriström använder motorsåg för att skulptera i isen. Foto: Sofie Tejre

Vinterfest i Stadsparken: "Is är som ett universum"

På lördag arrangeras Västerås i Vitt. Då kommer Torne-is och Rocklundasnö att klä Stadsparken i vitt i form av isskulpturer av Lena Kriström och Nina Hedman. Det kommer även att finnas snöblock för den som vill prova att skulptera själv, dessutom byggs det upp en pulkabacke i parken.

  • Publicerad 12:23, 9 jan 2020

Västerås Tidning har talat med flera av de drivande krafterna bakom arrangemanget, bland annat konstnären Lena Kriström.

Hon berättar att det tar en vecka för is- och snöblocken att transporteras till Västerås från Jukkasjärvi. Isblocken som kommer från från Torne älv har en klarhet som hon vill komma åt till skulpturerna.

– Isen från Torne älv är så kristallklar att man kan se en meter igenom den. Det är som ett universum man kan titta in i. Om jag gör ett öga i skulpturen syns det igenom på andra sidan så jag måste välja sida, säger säger Kriström.

Lena Kriström skulpterar i betong, granit och marmor, men skapar också annars i is. En av poängerna med isskulpturer är att det går snabbt att arbeta i materialet, och det finns möjlighet till riktigt stora skulpturer. Isblocken väger ett och ett halvt ton, nästan två.

– Isen i sig är så vacker, det kan vara bubblor och slöjor naturligt i den, isen rör sig när den fryser och smälter lite, väldigt vackert, berättar Kriström.

För att hinna bli klara sätter hon och Nina Hedman igång på fredagen med isskulpturerna. Då forslas även åtta lass snö till Stadsparken från Rocklunda.

– Sedan pistas pulkabacken, berättar Gustav Flink som är vaktmästare på Rocklunda och bär ansvaret för snöbacken i parken.

Återkommande moment

Idén till Västerås i Vitt kommer från Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare i Västerås stad. Tillsammans med reklambyrån Haus har han varit med och utarbetat planerna och genomfört Västerås i Vitt från startåret 2015. Syftet med arrangemanget är att marknadsföra parkerna.

– Vi ska visa att parkerna kan användas även på vintern, berättar Lars Wiberg.

Kostnaden för arrangemanget ligger på några hundra tusen kronor, med planering, material till konstverken och så vidare.

Brasserie Stadsparken har ingått i samarbetet och delat ut korv från starten 2015. Dessutom uppträder gycklargruppen Trix sedan något år tillbaka. Ett annat återkommande moment är prova på-skulpteringen.

– Snön kommer härifrån i gjutna block av väldigt hårt packad snö, säger Kriström.

– Vi har gått ifrån isblock till snö för att is är hårdare och vassare, och med snö krävs mindre kontroll, säger Lars Wiberg.

Tema för skulpturerna

Varje år har skulptörerna ett tema för sina isskulpturer. Lena Kriström och Nina Hedman samarbetar och talar om temat, men Kriström menar att den konstnärliga friheten går först.

Maria Fors, vd för Citysamverkan ansvarar för julgransplundringen, som samtidigt arrangeras i Västerås city. Hennes favorittema på konstverken var 2018 års tanter i helfigur, alla med en handväska. Det året fanns både Moder Teresa och prinsessan Leia avbildade i snö och is.

– Jag tyckte de var fina, det var ett tema jag attraherades av. Gammaldags tanter. Det påminde mig om min mormor, säger Fors.

Även Lars Wiberg har 2018 års skulpturer med kända och mindre kända kvinnor avbildade, som favorit.

Lena Kriström jobbar gärna med figurer, med förbehåll för det helt naturalistiska. Istället för avbildande lägger Kriström vikt vid det mångtydiga materialet is, och dess betydelse för skulpturen.

– Jag har funderat över varför det är så häftigt med is, säger Kriström. Det kanske är för att vi själva består till största delen av vatten. Isen i sig är så vacker, det kan vara bubblor och slöjor naturligt i den, isen rör sig när den fryser, och smälter lite, väldigt vackert. Ljuset bryts mycket i is, det blir många ljusväxlingar och skuggbilder när man går runt skulpturen.

Två av Kriströms skulpturer levereras färdiga och den tredje skapar hon på plats från och med fredagen. Årets tema är livsmönster och sammanlagt blir det fyra skulpturer av Kriström och Hedman, som kommer att vara färdiga på lördag.

Tyvärr förutspås regn, men Kriström säger att det inte påverkar skulpturerna och materialet så mycket, utan att isskulpturer även handlar om nuet där vädret och naturen spelar in.

– Då blir vi blöta. Men det blir vi ändå, när vi skulpterar i is, säger Kriström.

Västerås i Vitt har varit välbesökt från början. Kriström vill välkomna alla, och det tycks ha lyckats.

– Jag kan inte se några speciella grupper som kommer utan allt från småbarn till pensionärer besöker. Mormödrar med barnbarn till par med barn, och par utan barn, och ungdomar, säger Lars Wiberg.

Isskulptur från förra årets "Västerås i vitt". Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING