Västeråskonstnären Christer Rispling vid det verk som han målat på ett skyltfönster vid Sigmatorget. Foto: Jonas Edberg

Västeråskonstnärer fyller city med konst i sommar

I sommar finns en hel del att göra och uppleva i Västerås city. Under sommaren kommer till exempel city att fyllas med konst och kultur under dygnets alla timmar. – Det är ett bra initiativ, säger Västeråskonstnären Christer Rispling.

  • Publicerad 17:10, 27 jun 2020

Det första projektet, som drog igång redan den 5 juni, är pop-up konst där konstnärer smyckar ett stort antal skyltfönster, bland annat ett av Punkts skyltfönster.

Evenemangen är en del av satsningen Sommar i Västerås city som omfattar flera projekt, bland annat digitala kulturvandringar med olika teman som offentlig konst, arkitektur, Tomas Tranströmer och Botaniska trädgården.

Med hjälp av telefon och gps kommer besökare att på egen hand, utan att stora folksamlingar skapas, kunna gå olika kulturvandringar och guidas runt bland olika sevärdheter.

Ska symbolisera butiksdöden

En av konstnärerna som deltar i pop-up-utställningen är Christer Rispling. Under fredagen uppförde han sitt första av totalt två verk. Verket är målat i graffiti-stil på ett skyltönster och föreställer två kända varumärken.

– Det är klassiska och kända varumärken. Tanken är att det ska symbolisera butiksdöden, och det blir indirekt att varumärkena försvinner. Här tar Lyle and Scott-örnen med sig Lacoste-krokodilen och flyger från från skyltfönstret till webbfönstret.

Just butiksdöden är en fråga som ligger Christer Rispling varmt om hjärtat.

– Jag gillar det inte. Vi har alltid bott i city och gillar folklivet. Det finns många bra uteställen, men jag tycker inte om att butikerna dör. Jag är lite äldre och vill handla i affärer och känna materialet när jag ska handla, säger han och fortsätter:

– Men på lång sikt kanske fastighetsägarna tänker om när de stora kedjorna lägger ner. Då kanske de sänker hyrorna och ger plats åt pop-up-företag som har idéer och unika prylar.

Nästa vecka visar Christer Rispling upp sitt andra verk. Då kommer han att sätta upp en stor reklamljusskylt i ett träd på Hantverkargatan. Buskapet är: "Passa på".

Rispling uppskattar projektet och hoppas att det kommer att få en fortsättning.

– Det är första gången det görs, och i år är det lite rörigt. Men jag hoppas att det kan växa och bli något riktigt bra, säger han.

"Utnyttja tomma ytor"

En annan av pop-up konstnärerna som visar sina alster under sommaren är Sari Jacobson, medlem i konstnärsgruppen Artmobile.

– Jag kommer att ställa ut ett collage av bilder på händer som kommer att täcka ett helt fönster i gamla klädaffären Joy’s butik.

Sari Jacobson säger att det är kul och annorlunda att få ställa ut i det offentliga rummet.

– Det är ett kul sätt att utnyttja de tomma ytorna runt om i city. Istället för att se lite deppigt ut som det gör nu när så många butiker stängt så blir det lite roligare.

En karta med alla konstnärer och platser hittar du via den här länken.

Sari Jacobson ställer ut i skyltfönstret till nu nedlagda klädaffären Joy. Foto: Privat

Konstverket Sari Jacobson ställer ut består av mängder av händer. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING