Västeråskonstnären Christer Rispling vid det verk som han målat på ett skyltfönster vid Sigmatorget. Foto: Jonas Edberg

Västeråskonstnärer fyller city med konst i sommar

I sommar finns en hel del att göra och uppleva i Västerås city. Under sommaren kommer till exempel city att fyllas med konst och kultur under dygnets alla timmar. – Det är ett bra initiativ, säger Västeråskonstnären Christer Rispling.

  • Publicerad 17:10, 27 jun 2020

Det första projektet, som drog igång redan den 5 juni, är pop-up konst där konstnärer smyckar ett stort antal skyltfönster, bland annat ett av Punkts skyltfönster.

Evenemangen är en del av satsningen Sommar i Västerås city som omfattar flera projekt, bland annat digitala kulturvandringar med olika teman som offentlig konst, arkitektur, Tomas Tranströmer och Botaniska trädgården.

Med hjälp av telefon och gps kommer besökare att på egen hand, utan att stora folksamlingar skapas, kunna gå olika kulturvandringar och guidas runt bland olika sevärdheter.

Ska symbolisera butiksdöden

En av konstnärerna som deltar i pop-up-utställningen är Christer Rispling. Under fredagen uppförde han sitt första av totalt två verk. Verket är målat i graffiti-stil på ett skyltönster och föreställer två kända varumärken.

– Det är klassiska och kända varumärken. Tanken är att det ska symbolisera butiksdöden, och det blir indirekt att varumärkena försvinner. Här tar Lyle and Scott-örnen med sig Lacoste-krokodilen och flyger från från skyltfönstret till webbfönstret.

Just butiksdöden är en fråga som ligger Christer Rispling varmt om hjärtat.

– Jag gillar det inte. Vi har alltid bott i city och gillar folklivet. Det finns många bra uteställen, men jag tycker inte om att butikerna dör. Jag är lite äldre och vill handla i affärer och känna materialet när jag ska handla, säger han och fortsätter:

– Men på lång sikt kanske fastighetsägarna tänker om när de stora kedjorna lägger ner. Då kanske de sänker hyrorna och ger plats åt pop-up-företag som har idéer och unika prylar.

Nästa vecka visar Christer Rispling upp sitt andra verk. Då kommer han att sätta upp en stor reklamljusskylt i ett träd på Hantverkargatan. Buskapet är: "Passa på".

Rispling uppskattar projektet och hoppas att det kommer att få en fortsättning.

– Det är första gången det görs, och i år är det lite rörigt. Men jag hoppas att det kan växa och bli något riktigt bra, säger han.

"Utnyttja tomma ytor"

En annan av pop-up konstnärerna som visar sina alster under sommaren är Sari Jacobson, medlem i konstnärsgruppen Artmobile.

– Jag kommer att ställa ut ett collage av bilder på händer som kommer att täcka ett helt fönster i gamla klädaffären Joy’s butik.

Sari Jacobson säger att det är kul och annorlunda att få ställa ut i det offentliga rummet.

– Det är ett kul sätt att utnyttja de tomma ytorna runt om i city. Istället för att se lite deppigt ut som det gör nu när så många butiker stängt så blir det lite roligare.

En karta med alla konstnärer och platser hittar du via den här länken.

Sari Jacobson ställer ut i skyltfönstret till nu nedlagda klädaffären Joy. Foto: Privat

Konstverket Sari Jacobson ställer ut består av mängder av händer. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Mothership vill hitta oslipade diamanter

"Baklavageneralen" deltar i ny satsning för businesstalanger Nystartade Mothership är ett modernt investmentbolag – som också vill vara nyföretagares accelerator. På fem månader har man knutit till sig 12 olika företag och nu tar man nästa steg – ett nytt...måndag 23/11 18:13

Salaföretag expanderar i Dalarna – ser samordningsfördelar

Ö&P Yrkesbutiken i Sala har sedan början av året också en butik i Borlänge. I januari tog Peter Östlund och sambon Lotta Sörman över Tryck Till screen & reklam av Kaj Engerfelt som drivit...söndag 22/11 21:53

Sara i Sala årets unga företagare i länet – driver både bageri och hotell

Årets unga företagare i Västmanland 2020 är en driftig tjej. Sara Östlund tog först över Ångbageriet i Sala. Och kort därefter hotellet intill.söndag 22/11 18:51

Han tog ett smart grepp på gymmet under coronan

Efter månader av tester lyckades Christian Jansson förverkliga sin idé om ett personligt grepp som är anpassat för gymträning. I början av 2020 lanserades SmartGrepp som har tagit gymbranschen med...tisdag 17/11 19:51

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING