Tillsammans för Pride. Lotta Janhager, Jessica Larsson, Michael Wikström och Alexandra Ekwall.

Västerås Pride går för ett nytt rekordår: ”Ska bli ännu större”

Förra året slog Västerås Pride rekord, nu hoppas man på en ännu större succé med lite extra draghjälp från både Cityfestivalen och SM-veckan.

Publicerad

– Vår plan, tanke och idé är att det ska bli ännu större än förra året när vi slog rekord. Det kommer att vara mycket folk i rörelse eftersom det är både Cityfestivalen och SM-veckan. Vi kommer att vara i Regnbågsparken som är som en matarledning mellan Västerås city och Lögarängen, säger Lotta Janhager, ordförande för Västerås Pride.

Utöver läget, hur kommer ni att göra för att locka människor till parken?

– Till stor del sköter omvärlden det jobbet åt oss tyvärr, Pride handlar om att stå upp för HBTQ+-grupper och vi ser ju hur det ser ut på vissa håll i Europa. Och så ska vi få till en regnbågspark som lockar till besök.

Flera utställare är redan klara men det finns fortfarande möjlighet att stå upp för allas rätt att älska den man vill.

– Politiska partier och föreningar har alltid varit duktiga på att medverka men jag tycker att fler företag borde se det här som en möjlighet att visa var de står, både för sina anställda och för allmänheten, det är viktigt, säger Lotta.

Västerås Pride pågår den 27-29 juni i Vasaparken som då byter namn till Regnbågs-parken.

– Vi kommer bland annat att ha en scen, berättar Michael Wikström som är volontär och scenansvarig.

– Vi önskar att queer-personer hör av sig om de vill ha tid på scenen, det kan vara att berätta om sitt community och sina upplevelser, säger Jessica Larsson, ledamot i Västerås Pride.

Parad. Västerås Pride avrundas med en parad på lördagen.

Arrangörsgruppen tar fortfarande tacksamt emot tips och önskemål på både aktiviteter, utställare och underhållning. Fler volontärer står också högt upp på önskelistan.

– Det var ett par unga tjejer som hörde av sig och hade ett önskemål om vad de ville se i parken och nu är de en del av volontärgruppen och jobbar med just det. Utan volontärer, ingen Pride. Vi tar emot all hjälp vi kan få och framförallt i paraden.

Regnbågsparken. Full aktivitet i parken under Västerås Pride.

I vanlig ordning toppas Västerås Pride med en färgglad parad genom stan och slutligen en fest på O`Learys med DJ Pamela som spelar dansvänliga hits och Alex Falk från After Dark som håller i karaokescenen.

– Förra året hade vi familjelördag för första gången och det var väldigt populärt så det gör vi i år igen.

I år kommer man att lägga lite extra krut på säkerheten under Västerås Pride.

– Förra året var det en misshandel och flera incidenter vilket var väldigt tråkigt. Med anledning av det kan jag tänka mig att människor känner sig otrygga, men i år kommer det att finnas personal i parken 24/7 som fokuserar på tryggheten.

Vilka är era förhoppningar med årets upplaga av Västerås Pride?

– Att det ska vara fint väder, att människor kommer hit och gnistrar i regnbågens alla färger och att det bara blir super helt enkelt. En park som sprudlar av värme, kärlek och acceptans, säger Lotta.

– Vi vill att man ska känna sig bekväm med att vara här och bara vilja hänga och ha det härligt, säger Jessica.

Powered by Labrador CMS