Den mäktiga lasershowen gör comeback på nyårsafton.

Västerås nyårstradition nystartar med laser- och eldshow

Västerås stads gemensamma nyårsfirande nystartar nu efter två års uppehåll. Det blir en spektakulär laser, eld- och fyrverkerishow på Fiskartorget för att fira in 2023.

Publicerad

– Vi vill att det ska bli en spektakulär avslutning på det gångna året och en häftig gemensam inledning på 2023. Det firande som vi genomför på Fiskartorget kommer i år bestå av en specialkomponerad laser- och eldshow med bland annat 20 meter höga eldpelare samt en del fyrverkerier i slutet. Hela showen är komponerad till musik, säger Alf Westerdahl, evenemangschef på Visit Västerås/Västerås stad.

Man har även miljön i åtanke med det gemensamma firandet.

– Förutom att fira in det nya året i gemenskap syftar firandet även i år till att minska det totala antalet fyrverkerier i stan. Vi vill erbjuda ett bra och attraktivt alternativ till egna smällare och raketer, säger Alf Westerdahl.

Nyårsfirandet inleds klockan 23.00 då det blir musik, filmer och publikbilder på en storbildsskärm på Fiskartorget. Klockan 23.50 börjar laser- och eldshowen med nedräkning på stadshuset. Kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) kommer att hålla ett nyårstal och rektor för Sveriges yngsta universitet Mälardalens Universitet kommer att avsluta universitetsåret 2022 när MDH blev MDU och lämna över stafettpinnen till rektor för Sveriges äldsta gymnasium Rudbeckianska gymnasiet för start på firandet av Rudbeckianska gymnasiet 400 år 2023.

De två senaste åren har Västerås stad inte kunnat genomföra nyårsfirandet på grund av pandemin.

– Senast vid årsskiftet 2019-2020 blev nyårsfirandet på Fiskartorget en stor succé, över 10 000 personer tog sig dit för att fira in det nya året tillsammans. Vår förhoppning är att succén ska upprepas i år och att firandet fortsätter att vara en festlig och folklig tradition i Västerås, säger Alf Westerdahl.

Firandet kommer att ha lasershowen med nedräkning på stadshuset som huvudnummer. Men för att förstärka lasershowen blir det också en del fyrverkerier och eldpelare. En del av fyrverkeriet är så kallade tysta fyrverkeripjäser, vilket innebär att de ljudliga smällarna låter betydligt mindre. Det kommer dock att bli en del vanliga fyrverkerier också.

Powered by Labrador CMS