Anna Maria Romlid och Vänsterpartiet kom med motionen om en MIKA-mottagning i Västerås.
Anna Maria Romlid och Vänsterpartiet kom med motionen om en MIKA-mottagning i Västerås.

Västerås kan få Mika-mottagning

Kommunfullmäktige har beslutat om att utreda möjligheten att starta en så kallad Mika-mottagning för personer som blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering.

Publicerad Senast uppdaterad

Under torsdagens kommunfullmäktige presenterade Vänsterpartiet sin motion om att utreda förutsättningarna för en Mika-mottagning i Västerås. Västeråsmajoriteten ställde sig bakom motionen ett beslut fattades om att utreda frågan vidare.

Det finns redan en Kast-mottagning i Västerås. Förkortningen står för ”köpare av sexuella tjänster” och mottagningen är specialiserad på att möta de som vill sluta köpa sex, har funderingar kring sexköp eller upplever sig ha ett sexmissbruk.

Nu vill Västerås stad tillsammans med Region Västmanland utreda förutsättningarna för att starta och driva en Mika-mottagning för de som behöver vård till följd av kommersiell sexuell exploatering, en verksamhet som finns i flera andra kommuner. Där erbjuds stöd och rådgivning till de som har erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller har varit utsatta för människohandel.

– Vi vill se en framtid utan sexuell exploatering och gårdagens beslut är ett steg på vägen. Samtycke kan inte köpas, säger Anna Maria Romlid (V), ordförande i Individ- och familjenämnden, i ett pressmeddelande.

Hur många kommuninvånare som utför sexuella handlingar mot ersättning i form av pengar, saker, alkohol, droger, någonstans att bo med mera är svårt att veta. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten kan det vara upp till 2 000 personer.

Vicki Skure-Eriksson (C)
Vicki Skure-Eriksson (C)

– Vi var många som lyssnade på västeråsaren Mathilda Hoflings sommarprat i P1 förra året. Ett skrämmande vittnesmål om en ung kvinna som tvingades sälja sin kropp till vuxna män i Västerås. Att utsättas för övergrepp och tvingas sälja sex drabbar inte bara unga flickor och pojkar utan även kvinnor, män och hbtqi+-personer, säger Vicki Skure-Eriksson (C), 1:e vice ordförande i Individ- och familjenämnden.

Powered by Labrador CMS