Mattias Klum gästar Västerås och Naturfotodagen för att föreläsa. ”Det blir både nya och gamla bilder och filmsekvenser och en del väldigt personliga berättelser”, säger han.
Mattias Klum gästar Västerås och Naturfotodagen för att föreläsa. ”Det blir både nya och gamla bilder och filmsekvenser och en del väldigt personliga berättelser”, säger han.

Världskände fotografen gästar Västerås när Naturfotodagen jubilerar 

Västerås får finbesök den 17 februari då den världsberömde fotografen, filmskaparen och konstnären Mattias Klum föreläser och visar sina bilder på den tionde upplagan av Naturfotodagen.

Publicerad Senast uppdaterad

Mattias Klum berättar att hans föreläsning kommer att handla om hans passion för vår fantastiska, men rätt hotade och utsatta värld.

– Jag har haft turen att genom min livsbana och min karriär, bland annat genom mina uppdrag för National Geographic, New York Times och andra, få se många av världens kanske vackraste miljöer, säger han til Västerås Tidning.

Som yrkesutövare var det under en expedition han gjorde till Nigeria 1990 för Brittiska Världsnaturfonden som han insåg att han inte enbart kunde koncentrera sig på det vackra.

Jag tror att en sån här festival, som anordnas nu, är ett bra tillfälle att väcka ett intresse både för det vackra och för det vi har till låns

– Jag trodde i min enfald att jag skulle fotografera vackra, färgglada, otroliga regnskogar, men när jag kom dit så visade det sig att enorma arealer var jämnade med marken och människor led. Det var fattigdom och ett totalt ekologiskt och humanitärt haveri jag mötte.

Händelsen var så omskakande att Mattias Klum där och då bestämde sig för att inte bara ha med det vackra i sitt arbete.

– Sen dess har jag gjort lika mycket av vardera, men jag väljer oftast att inte bara göra det ena eller det andra utan jag försöker ofta ta med både och, så som livet faktiskt är, säger han.

Mattias Klum föreläser både om kärleken till och fascinationen för de vackra miljöerna i Sverige och runt om i världen. Men också om hur vi sätter press på dessa miljöer.

– Jag tror att en sån här festival, som anordnas nu, är ett bra tillfälle att väcka ett intresse både för det vackra och för det vi har till låns.

För honom är det en vilja att beröra, att få till någon typ av medvetenhetshöjning kring de värdena och våra val.

– Många är medvetna om att vår fantastiska värld är hotad, men jag tror inte att så många tänker på att våra val spelar roll. Där finns det ett stort glapp, mellan vad vi vet och hur vi agerar individuellt. Vi glömmer att vi själva konsumerar, kör, väljer, röstar och spar pengar i fonder. 

Under dagen kommer man även att få möjlighet att se Mattias bilder och ta del av en frågestund.

– Det blir både nya och gamla bilder och filmsekvenser och en del väldigt personliga berättelser från mina resor och expeditioner. Det blir både allvar och skratt, det som finns i mitt hjärta.

Avslutningsvis berättar Mattias att han är en oerhört positiv människa i grunden och att han tror på mänsklighetens möjlighet att göra rätt när vi vill och måste.

– Oavsett vad jag gör är grunden en beskrivning av det vi har att förlora om vi inte är aktsamma.

Mattis Klum i aktion.
Mattis Klum i aktion.
Powered by Labrador CMS