KAOS. Köerna är långa på Sjöhagsvägen under rusningstid. Foto: Foto: FREDRIK KLEVENHAUS

Vägarbeten ger trafikkaos

Att tag sig fram i Västerås under rusningstid har blivit ett kökaos. Men lite ljus finns i tunneln. Västerås Tidning har tagit fram stadens planering för asfaltering i sommar.

  • Publicerad 16:14, 10 maj 2019

E18, Sjöhagsvägen och flera andra platser i Västerås vägnät är hårt drabbat av köer i rusningstid.

Ljus i tunneln finns kring vägarbetet på Sjöhagsvägen.

– Det ska vara klart innan semestrarna. Den norra sidan är nu klar. Refugerna ska återställas på södra sidan. När det är gjort, så går vi mot Djuphamnsvägen, där vi ska göra en hastighetssäkrad passage. Det ska göras en upphöjning över Sjöhagsvägen.

– Ett stort projekt med mycket arbete. Vintern gör att vi inte kan hålla tempot uppe på samma sätt, förklarar Charlotte Edberg, projektledare på gatu- och trafikenheten i Västerås stad.

Vägarbetet oroar en del bilentuasiaster inför Summer Meet. Hur blir det med guppen?

– Arbetet ska vara klart innan Summer Meet. Guppen är inte så skarpa, det är vid badet och vid Djuphamnsvägen. Inget som ska hindra, det ska gå att passera och lösa, säger Charlotte Edberg, projektledare på gatu- och trafikenheten i Västerås stad.

Struligt på E18

När det gäller E18 och Västjädra får trafikanterna räkna med problem lång tid framöver. Redan de första veckorna av omledningen har E18 drabbats av flera olyckor och efter det en infarkt-liknande trafiksituation kring Köpingsvägen vidare ut mot Dingtuna. Arbetet med att bygga en ny bro vid Västjädra väntas vara färdigt i oktober.

Asfalteringssäsongen är igång

När temperaturen nått några plusgrader är det gynnsamt att påbörja asfalteringsarbeten. Nu är Västerås stad i full gång med att bocka av prioriteringslistan (se listan här intill med stadens planering).

– Västerås stad ihop med ansvarig beläggningsentreprenör har en grov tidplan över vilka objekt som utförs vår respektive höst. Sen tar vi löpande fram detaljerade tvåveckorsplaner med datum, säger Jonatan Odén, driftingenjör på Teknik- och fastighetsförvaltningen.

En allt för detaljerad planering går inte att visa upp i nuläget då asfaltsarbeten, som mycket annat utomhusarbete är beroende på väder och vind.

– Oförutsedda kostnader och arbetsmoment kan göra att planerad tid för utförande av respektive objekt komma att justeras, säger Jonatan Odén.

Här ska det asfalteras

Norrleden (Slagfjädergatan - Lugna Gatan) – VÅR, beräknad klar v24. 

Bessemergatan – PÅGÅR, beräknad klar v19.

Dingtuna Torggata – HÖST

Hammarbacksvägen (Nybyggevägen - vändplan) – VÅR alt. HÖST

Jakobsbergsplatsen – HÖST

Järnbruksgatan – PÅGÅR, beräknad klar v19.

Lågspänningsgatan – PÅGÅR, beräknad klar v24.

Köpingsvägen (Spantg. - Sigfrid Edströms Gata) – FÖRARBETEN/LAGNING VÅR, RESTERANDE HÖST

Omformargatan – PÅGÅR, beräknad klar v24.

Maskinistgatan (Malmabergsg. – Tråddragarg.) – HÖST

Nordanbygatan (Tunbyv. - Silfverstolpes Gata) – HÖST

Regattagatan (passage Lidl – Ankargatan) – VÅR

Sveavägen (Fullerövägen - vändplan) – VÅR alt. HÖST

Österleden (Björnövägen - Väderleksgatan) – VÅR, beräknad klar v26.

Hallsta Gårdsgata (från infart vid Willys till och med rondellen) – VÅR, beräknad klar v26.

Norrleden (Vasagatan - Skultunavägen, delar av) – VÅR, beräknad klar v25.

Vasagatan (E18 - Sångargatan) – HÖST

Södra och Östra Ringvägen (översyn/delar) – HÖST

Flygplansgatan – HÖST

Stentorpsgatan – VÅR

Vetterslundsgatan (norra delen) – HÖST

Ymergatan – HÖST

Vasagatan (Arenamotet – Bombardier Arena, delar av) – HÖST

Lövstagatan (påbörjat projekt 2018, slutförs i år) – PÅGÅR, klar vår.

Kölgatan (preliminärt)

Relinggatan (preliminärt)

Spantgatan (preliminärt)

Släggkastargatan (preliminärt, del av)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING