Trivdes. Polisen Ola Lindelöf, MBU-ledaren Mathias Mardani tillsammans med ungdomarna Nicklas Manakov och Melwin Sidell.

Ungdomar fick lära känna människorna bakom uniformerna

Enligt flera rapporter har respekten för uniformspersonal dalat i samhället. För att motverka den utvecklingen har man i Västerås drivit ett projekt där ungdomar fått lära känna personer bakom uniformen. Projektet kallas MBU – vilket står för just Människan bakom uniformen.

Publicerad Senast uppdaterad

Under tio tillfällen under året har ungdomar i åldern 15-20 år fått chansen att lära känna personer som jobbar inom polis, räddningstjänst, ambulanssjukvård, Securitas, Mimer, fältande socialsekreterare samt Svealandstrafiken. 

Träffarna har genomförts på ett personligt sätt och under trevliga former där deltagarna fått prova på allt ifrån rökdykning, hjärt- och lungräddning, konditionstest till att lära om och diskutera brottsutredningar med polisen. 

– Syftet är att träffa olika personer med uniformsyrken i deras lokaler, i verkligheten och prata under mer avslappnande former. De får också möjlighet att ta upp olika händelser som dom varit med om och att diskutera utifrån vars och ens perspektiv, säger MBU-ledaren Mathias Mardani.

Nyligen avslutades årets MBU-omgång med en större övning där ungdomarna fick agera uniformspersonal vid ett fingerat brott som sedan resulterade i en olycka.

– Jag vill gärna bli polis i framtiden och det här har förstärkt den bilden. Jag har verkligen fått en inblick och förståelse för hur det är att jobba inom de här yrkena, säger Melwin Sidell, som går i tvåan på barn- och fritidsprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet.

Även polisen Anna är nöjd över projektet.

– Det har varit riktigt roligt. Det är kul att kunna erbjuda ungdomarna att få se hur det är och visa upp yrket. Det finns mycket som inte syns för allmänheten. Bland annat vilka svårigheter som finns i de här yrkena, säger hon.

Powered by Labrador CMS