Jazzfest i dagarna tre. Här bild från förra årets upplaga av Jazzfestival Mosaic

Unga musiker får en chans på jazzfestival

För tredje året i rad genomförs Jazzfestival Mosaic parallellt med Västerås cityfestival.

Publicerad Senast uppdaterad

Ett tiotal konserter kommer genomföras, majoriteten med någon koppling till Västerås eller Västmanland.

Tanken bakom programmet är att ha en bred definition av jazz, vilket kommer att innebära en blandning av många olika typer av musik med mycket sväng och improvisatoriska inslag, typiskt för jazzmusik.

Björn Leander och Mats Ekdahl.

– Att ge unga artister och musiker tillfälle att spela tror vi är viktigt, därför kommer vi ha en hel del inslag av band och instrumentalister som kommer direkt från kulturskola & folkhögskola. Dels är dessa unga artister jätteduktiga och förtjänar mer uppmärksamhet, dels tror vi att det blir intressanta möten mellan nya och etablerade musiker som är inspirerande och roligt både för publik och artister, säger Björn Leander som är bokare för festivalen.

Festivalen anordnas av Kulturföreningen Mosaic och Jazzens Vänner i Västerås, och genomförs med stöd av Västerås stads kulturnämnd, Bilda, Lennart Österbergs Musikfond, Statens Kulturråd och Café Mosaic.

Samtliga konserter är på Café Mosaic på Smedjegatan 2.

– Vi vill erbjuda ett enkelt sätt att upptäcka den här musiken, så trots den höga kvaliteten på artisterna så är det fritt inträde till alla konserter. Därför kan det vara en god idé att vara ute i god tid för att vara säker på att få plats till de mest populära programpunkterna, säger Mats Ekdahl, ordförande för Kulturföreningen Mosaic.

Utöver flera nya band är en stor nyhet en jazzquiz som kommer att hållas vid lunchtid på lördagen.

Hur är känslan inför festivalen?

– Förväntansfull och glad. Det känns lite som innan julafton; den här fina musikupplevelsen ligger paketerad och klar, och nu längtar jag efter att få dela den med, förhoppningsvis, många andra musikälskare här i Västerås, säger Björn Leander.

Powered by Labrador CMS