Undersköterskan som blev bagare

Att göra aktiva val rörande utbildning och yrke är något som de allra flesta ställs inför under sina liv. Men få har gjort en sådan tvärvändning i karriären som Josefine Gustafsson – tidigare undersköterska och inom kort nyexaminerad bagare och konditor.

  • Publicerad 19:08, 24 maj 2019

Josefine Gustafsson var 33 år när hon beslutade sig för att påbörja en utbildning i bullarnas tecken på Tranellska vuxenutbildning i Västerås, efter en 12-årig karriär som undersköterska. Ett karriärsval som hon gjorde redan på gymnasiet när hon som 16-åring valde en yrkesutbildning med inriktning vård och omsorg.

– Jag jobbade främst på hemtjänsten i Surahammar där jag trivdes bra, men de sista åren var det inte roligt längre. Man var så less på att det var samma samma hela tiden och jag kände verkligen att det var dags att göra något nytt. Räddningen blev när min dotter kom för då sa jag upp mig, säger Josefine Gustavsson.

Hon var hemma med sin dotter i ett år tills hon fick ett samtal från sin svägerska som frågade om hon inte vill komma och jobba på deras vegetariska restaurang i Slakteriet. Det slutade med att Josefine spenderade åtta månader med att baka veganska bakelser.

– Jag var aldrig någon bullmamma men en dag så fick jag ett erbjudande av en kvinna som också drev ett annat café i Slakteriet. Hon undrade lite desperat om jag skulle vilja börja jobba för henne som konditor då hennes tidigare anställda hade sagt upp sig. Det var först då jag började jobba med mer traditionell bakning.

Kaféet lades dock ner senare men Josefine ville fortsätta vidare med sin karriär.

– Så jag sökte in till Tranellskas ettåriga vuxenutbildning och kom in direkt. Jag tror att den stora anledningen till den snabba antagningen var att jag faktiskt hade så mycket arbetslivserfarenhet. Ett flertal av mina klasskamrater har exempelvis sökt in ett antal gånger innan och inte kommit in.

Josefine menar på att det säkert är många som tänker att de ska söka till bagare då det verkar slappt men där har de fel. Det är ett enormt stressigt jobb för att inte nämna tungt när man ska lassa upp en deg på 30 kilo från en kittel upp på ett bakbord. På det sättet så har undersköterskeyrket och bagare många gemensamma nämnare men det finns också en stor skillnad enligt Josefine.

– Man får vara kreativ på ett helt annat sätt som bagare än som sköterska. Det var inget fel att jobba med människor jag tycker fortfarande att det är trevligt. Men det var helt enkelt dags att göra något nytt!

Full fart i bageriet. Foto: Tove Lindell

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Lediga jobb

Visa fler på västeråsjobb.se

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING