Undersköterskan som blev bagare

Att göra aktiva val rörande utbildning och yrke är något som de allra flesta ställs inför under sina liv. Men få har gjort en sådan tvärvändning i karriären som Josefine Gustafsson – tidigare undersköterska och inom kort nyexaminerad bagare och konditor.

  • Publicerad 19:08, 24 maj 2019

Josefine Gustafsson var 33 år när hon beslutade sig för att påbörja en utbildning i bullarnas tecken på Tranellska vuxenutbildning i Västerås, efter en 12-årig karriär som undersköterska. Ett karriärsval som hon gjorde redan på gymnasiet när hon som 16-åring valde en yrkesutbildning med inriktning vård och omsorg.

– Jag jobbade främst på hemtjänsten i Surahammar där jag trivdes bra, men de sista åren var det inte roligt längre. Man var så less på att det var samma samma hela tiden och jag kände verkligen att det var dags att göra något nytt. Räddningen blev när min dotter kom för då sa jag upp mig, säger Josefine Gustavsson.

Hon var hemma med sin dotter i ett år tills hon fick ett samtal från sin svägerska som frågade om hon inte vill komma och jobba på deras vegetariska restaurang i Slakteriet. Det slutade med att Josefine spenderade åtta månader med att baka veganska bakelser.

– Jag var aldrig någon bullmamma men en dag så fick jag ett erbjudande av en kvinna som också drev ett annat café i Slakteriet. Hon undrade lite desperat om jag skulle vilja börja jobba för henne som konditor då hennes tidigare anställda hade sagt upp sig. Det var först då jag började jobba med mer traditionell bakning.

Kaféet lades dock ner senare men Josefine ville fortsätta vidare med sin karriär.

– Så jag sökte in till Tranellskas ettåriga vuxenutbildning och kom in direkt. Jag tror att den stora anledningen till den snabba antagningen var att jag faktiskt hade så mycket arbetslivserfarenhet. Ett flertal av mina klasskamrater har exempelvis sökt in ett antal gånger innan och inte kommit in.

Josefine menar på att det säkert är många som tänker att de ska söka till bagare då det verkar slappt men där har de fel. Det är ett enormt stressigt jobb för att inte nämna tungt när man ska lassa upp en deg på 30 kilo från en kittel upp på ett bakbord. På det sättet så har undersköterskeyrket och bagare många gemensamma nämnare men det finns också en stor skillnad enligt Josefine.

– Man får vara kreativ på ett helt annat sätt som bagare än som sköterska. Det var inget fel att jobba med människor jag tycker fortfarande att det är trevligt. Men det var helt enkelt dags att göra något nytt!

Full fart i bageriet. Foto: Tove Lindell

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING