Undersköterskan som blev bagare

Att göra aktiva val rörande utbildning och yrke är något som de allra flesta ställs inför under sina liv. Men få har gjort en sådan tvärvändning i karriären som Josefine Gustafsson – tidigare undersköterska och inom kort nyexaminerad bagare och konditor.

  • Publicerad 19:08, 24 maj 2019

Josefine Gustafsson var 33 år när hon beslutade sig för att påbörja en utbildning i bullarnas tecken på Tranellska vuxenutbildning i Västerås, efter en 12-årig karriär som undersköterska. Ett karriärsval som hon gjorde redan på gymnasiet när hon som 16-åring valde en yrkesutbildning med inriktning vård och omsorg.

– Jag jobbade främst på hemtjänsten i Surahammar där jag trivdes bra, men de sista åren var det inte roligt längre. Man var så less på att det var samma samma hela tiden och jag kände verkligen att det var dags att göra något nytt. Räddningen blev när min dotter kom för då sa jag upp mig, säger Josefine Gustavsson.

Hon var hemma med sin dotter i ett år tills hon fick ett samtal från sin svägerska som frågade om hon inte vill komma och jobba på deras vegetariska restaurang i Slakteriet. Det slutade med att Josefine spenderade åtta månader med att baka veganska bakelser.

– Jag var aldrig någon bullmamma men en dag så fick jag ett erbjudande av en kvinna som också drev ett annat café i Slakteriet. Hon undrade lite desperat om jag skulle vilja börja jobba för henne som konditor då hennes tidigare anställda hade sagt upp sig. Det var först då jag började jobba med mer traditionell bakning.

Kaféet lades dock ner senare men Josefine ville fortsätta vidare med sin karriär.

– Så jag sökte in till Tranellskas ettåriga vuxenutbildning och kom in direkt. Jag tror att den stora anledningen till den snabba antagningen var att jag faktiskt hade så mycket arbetslivserfarenhet. Ett flertal av mina klasskamrater har exempelvis sökt in ett antal gånger innan och inte kommit in.

Josefine menar på att det säkert är många som tänker att de ska söka till bagare då det verkar slappt men där har de fel. Det är ett enormt stressigt jobb för att inte nämna tungt när man ska lassa upp en deg på 30 kilo från en kittel upp på ett bakbord. På det sättet så har undersköterskeyrket och bagare många gemensamma nämnare men det finns också en stor skillnad enligt Josefine.

– Man får vara kreativ på ett helt annat sätt som bagare än som sköterska. Det var inget fel att jobba med människor jag tycker fortfarande att det är trevligt. Men det var helt enkelt dags att göra något nytt!

Full fart i bageriet. Foto: Tove Lindell

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING