Jobbexperter. Annelie Nyström och Håkan Rahlgård på Arbetsförmedlingen tipsar inför årets sommarjobbsletande.

Tips: Så hittar du sommarjobbet – fler än vanligt att söka i år

Om du vill ha något att göra över sommaren som ger erfarenhet och lön så är det dags att börja söka sommarjobb nu – om du inte redan gjort det. I år finns det ovanligt många sommar- och säsongsjobb att söka i Västmanland med över 1 000 anmälda platser bara i Arbetsförmedlingens Platsbank.

Publicerad

Platsbanken är inte det enda sättet man kan söka sommarjobb på.

Kolla jobbannonser, sociala medier, kontakta arbetsgivare direkt och inte minst, berätta för alla i din närhet att du söker sommarjobb.

arbetsförmedlingen.se hittar man fakta om många saker som kan vara bra att känna till. Till exempel finns information om hur man söker jobb via sociala medier, hur en jobbintervju går till och mycket mer.

Det finns även exempel på hur man skriver ett personligt brev och hur ett cv kan se ut. Skillnaden mellan ett personligt brev och ett cv kan man säga är att det personliga brevet beskriver lite om dig själv och varför du är intresserad och passar för jobbet du söker. Ett cv är mer en uppräkning av de meriter och erfarenheter du har.

Här kommer några tips från Annelie Nyström och Håkan Rahlgård på Arbetsförmedlingen som du kan tänka på när du söker sommarjobb.

Visa intresse

Innan du ansöker om sommarjobb så är det viktigt att först tänka igenom på vilket sätt du vill beskriva dig själv.

Här finns många sommarjobb att söka

Inom vården

På lager

Inom handel

Viss typ av industri

På hotell, restauranger och caféer

– Det handlar mycket om att presentera vem man är och vad man vill bidra med till just den här arbetsplatsen. Det är många arbetsgivare som inte vill ha en person som säger att de kan jobba med vad som helst. Ska man till exempel jobba inom livsmedel så vill man ha någon som är intresserad av yrket och har ett intresse av jobbet och den branschen, säger Annelie Nyström.

Det handlar mycket om att presentera vem man är och vad man vill bidra med till just den här arbetsplatsen

Annelie Nyström

Håkan Rahlgård säger att vid en personlig intervju så bör man även ha med sig skriftlig information om sig själv som man kan lämna kvar.

– Om du inte redan lämnat den på nätet så är det bra att till exempel lämna kvar ett personligt brev.

– Och då är det också viktigt att brevet är skräddarsytt för det jobb man söker, för vi ser ibland att någon har skrivit att de jättegärna vill arbeta inom lager, men de har lämnat det till en restaurang och då tycker arbetsgivaren att det är dit de ska söka inte till dem, tillägger Annelie.

Tydligt avtal

Många jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen har 18 års åldersgräns.

– Men det finns även jobb där du inte behöver vara 18 som till exempel enklare jobb inom butik och restauranger.Har allt gått bra och du har fått ett sommarjobb så se till att skriva på ett anställningsavtal innan du börjar jobba.

– I anställningsavtal ska arbetsuppgifter, arbetstider och vilken lön ni har kommit överens om stå, så be om att få ett anställningsavtal innan jobbet startar, säger Håkan.

När det gäller lönen så kan man titta på nätet och få en uppfattning om lönenivåer.

– Har företaget inget kollektivavtal så ska lönen vara jämförbar med kollektivavtalet, säger Håkan.

– Lönen beror även på om du har någon utbildning och erfarenhet. Har du ingen utbildning och erfarenhet så kan lönen bli det lägsta enligt kollektivavtalet säger Annelie.

Ska vara försäkrad

Något du också ska ha är ett lönebesked varje månad där du kan se att du får rätt semester-, ob- och övertidsersättning. Får du inget lönebesked kan det hända att du jobbar svart utan att veta om det.

– Om man får pengarna swishade eller direkt i handen kan det vara så att arbetsgivaren inte hanterar lönen på rätt sätt.Fråga också om försäkring eftersom även sommarjobbare ska vara försäkrade.

– Det är jätteviktigt om det skulle hända någonting. Finns ett kollektivavtal ingår en försäkring, och om arbetsgivaren inte har något avtal så ska det finnas en jämförbar försäkring, säger Annelie.

Efter avslutat sommarjobb så är det bra att få ett arbetsbetyg.

– Så att man kan ha ett intyg när man söker jobb senare. Vad man gjort och kanske en bedömning på hur det har gått. Det kan vara bra att fråga om arbetsgivaren vill ställa upp som referens vid ett fortsatt jobbsökande.

Powered by Labrador CMS