Dicarna i luften. Familjen Björnberg börjar få in en bra snits på hur discen hamnar på sin rätta plats i korgen efter några intensiva tränings- och tävlingsmånader. Foto: Jonas Bergkvist

Stort uppsving för discgolfen i Västerås – nu kan det bli flera banor

Discgolfen i Västerås upplever en ny vår. Medlemsantalet i den lokala föreningen har ökat med omkring 50 procent sedan coronautbrottet och nu kan flera banor vara på gång att byggas. – Det är många som har upptäckt denna lättillgängliga sport sedan i våras, säger Lars Bergström, ordförande i Västerås disc golf club. Vi har träffat nyfrälsta familjen Björnberg ute vid banan på Hässlö.

  • Publicerad 08:15, 1 aug 2020

Discgolf, eller frisbeegolf som det kallades tidigare, har vuxit i antalet utövare över hela landet sedan världen inte blev sig lik och många idrotter tvingades till tävlingsuppehåll.

Så även Västerås DGC.

– Tittar man på utvecklingen så hade vi 50 medlemmar förra året och i år tippar jag på att vi hamnar nånstans runt 80. Så det är en rejäl ökning, säger Lars Bergström.

Men det är inte bara tack vare coronapandemin, klubben syntes även publikt i samband med Musikhjälpen och isbanan i vintras och ordnade puttävlingar.

– Det var nog många som fick upp ögonen för oss då. Men vi har helt klart märkt av ett större intresse nu under våren och sommaren.

Lars Bergström är ordförande i Västerås disc Club och är glad över den stora medlemsökningen under året och hoppas att ännu fler ska ansluta till klubben. Foto: Jonas Bergkvist

Varför tror du?

– För det första är det billigt, man spelar gratis på vår bana och vi har discar att hyra ut för 30 kronor/dag om man inte har en egen. Sedan är det lugnt och avkopplande att komma ut i skogen och gå en runda som tar ungefär två timmar. På helgerna är det fullt på parkeringen här och familjegrupper av alla olika slag, säger Lars Bergström.

Familjen discgolf. ”Team Björnberg” består av från vänster Daniel, Lovisa, Stina och Elvira. Foto: Jonas Bergkvist

Vårt mål är att bygga nya, kortare och mer nybörjarvänliga banor på andra platser i Västerås

Fyra av alla nya medlemmar – man behöver inte vara medlem för att spela på banan – bär samtliga efternamnet Björnberg.

Pappa Daniel och mamma Stina med döttrarna Elvira och Lovisa sökte efter en ny aktivitet när orienteringssäsongen blev spolierad på grund av coronan.

– Vi hade redan några discar och hade provat en del tidigare, men kände att vi ville ta nästa steg och bli bättre. Så vi hörde av oss till klubben och blev väldigt väl mottagna, berättar Daniel Björnberg.

Nu är de fast och har blivit medlemmar och är dessutom engagerade i klubben på flera sätt.

– Vi är bland annat hålvärdar. Man ger hålet lite extra kärlek och ser till att det är rent och snyggt runt omkring. Förhoppningsvis får man något tillbaka av hålet när man spelar sen, säger Daniel med ett skratt.

Mamma Stina ser flera fördelar med discgolfen.

– Det är en rolig familjeaktivitet just att man kan göra den tillsammans. Det är inte så kravfyllt.

Men prestigen inom familjen är desto större.

– Det finns lite sådan ja, säger de med ett skratt.

Elvira har just kastat ut vid första hålet på banan vid Hässlö. Hon gillar att kasta långt, men tycker att det är lite svårare med puttandet. Foto: Jonas Bergkvist

Lovisa kastar iväg sin disc för allt vad hon är värd. Foto: Jonas Bergkvist

Döttrarna Elvira, 15, och Lovisa, 13, är mångsysslare inom idrott. När orienteringssäsongen inte blev som planerat blev discgolfen ett bra alternativ för att hålla igång.

Vad är roligast med discgolf?

– När det går bra!

Vad är svårast?

– Putta, säger Elvira. Kasta långt, tycker Lovisa.

De var båda med på på discgolfskolan som klubben anordnat vid två tillfällen under sommaren.

De har börjat tävla lite också, bland annat i Tjejkastet utanför Falun tidigare i juli.

Elvira och Lovisa trivs i skogen med en disc i handen och tänker fortsätta även när ”ordinarie” idrotter tar vid, närmast bandy i vinter.

– Ja, i alla fall tills vi är bättre än pappa!

Västerås DGC

Sedan 1998 har det funnits en discgolfklubb i Västerås. Den gick först under namnet Aros Wood Cutters och bytte 2017 namn till Västerås Disc Golf Club (DGC).

Västerås DGC underhåller och driver Hässlö discgolfbana, som invigdes 2002 och ligger ett par lyckade kast från Edströmska gymnasiet (mer exakt här.). Banans 18 hål mäter 1 700 meter och har varierad terräng samt många träd. Utkasten är varierande med plattor eller konstgräs.

Klubben anordnar under sommarhalvåret egna tävlingen veckodiscen både på onsdagar klockan 18.00 och söndagar klockan 14.00 (bara söndagar under vintern).

Dit går det att anmäla sig via discgolfmetrix.com där man öppnar ett konto gratis och sedan söker på Västerås.

”Men det går även att komma och anmäla sig på plats, bara man kommer en stund innan tävlingen börjar”, säger Lars Bergström.

Mamma Stina hoppas kunna få med flera tjejer i Västerås DGC. Foto: Jonas Bergkvist

Stina har planer på att försöka få till ett återkommande event liknande klubbens veckogolfar där tjejer tränar och tävlar tillsammans under trevliga former.

– Det behövs fler tjejer. Det kan vara lättare att få fler att våga ta steget om det är ett tillfälle för bara tjejer.

Och apropå tjejsatsning så kommer proffset och flerfaldiga SM-vinnaren Sofie Björlycke till Västerås och Hässlö nästa lördag 8 augusti för de som vill ta nästa steg i sin utveckling på temat ”Lär dig att tänka som proffsen”.

För familjen Björnberg har discgolfen gett angenäma problem i form av ännu mer intensiva tävlingshelger framöver.

– Från nästa orienteringssäsong blir det att tävla först i två dagar och sen leta upp den discgolfbanan som ligger närmast!

Nu finns planer på att utveckla discgolfen ytterligare i Västerås – med flera banor.

– Vi startade en insamling i påskas med målet att få råd att köpa nya korgar. Vi har passerat målet nu (totalt 76 000 kronor är insamlat) och ska installera nya korgar på vår bana förhoppningsvis till klubbmästerskapet i höst.

De gamla korgarna finns det också planer för.

– Vårt mål är att bygga nya, kortare och mer nybörjarvänliga banor på andra platser i Västerås med våra gamla korgar för att få fler att hitta till och upptäcka discgolfen. Vi ska prata med kommunen om att arrendera mer mark, ett ställe vi har kikat på är Johannisberg bredvid campingen, berättar Lars Bergström.

Lars Bergströms bag består av ett stort antal discar med varierande egenskaper. ”Man klarar sig bra på en disc som amatör, men ju mer avancerad man blir desto fler egenskaper vill man ha på olika discar precis som i vanlig golf med antal klubbor”. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING