Gia Stockhaus från Lokala Hjälpen tillsammans med Aziz Dag, vd för Westinghouse Sverige.

Storföretagets jättegåva till julinsamlingen – för fjärde året i rad

Lokala Hjälpen är nu mitt inne i sin traditionella julinsamling vars huvudsakliga målgrupper är ekonomiskt utsatta västeråsare, där barnfamiljer och ofrivilligt ensamma äldre står i fokus.
I veckan kom ett stort bidrag in till insamlingen då Westinghouse för fjärde året skänkte 100 000 kronor.

Publicerad Senast uppdaterad

Julinsamling för barn i Västerås

Enligt Rädda Barnens rapport lever uppemot 4 000 barn i Västerås i familjer där någon kan behöva somna hungrig. En insamling genomförs för fjärde gången tillsammans med Västerås stadsmission och andra organisationer.

Insamlingen når en allt större spridning och antalet engagemang blir fler. Lokala företag ger sina julgåvor via insamlingen och i år är det cirka 100 av dem som medverkar med egna ”bössor”.

En stor och viktig givare är Westinghouse som för fjärde året ger 100 000 kronor till Lokala Hjälpens julinsamling. Dessutom genomför deras medarbetare en egen insamling.

Julinsamlingen är en av de aktiviteter som Lokala Hjälpen står bakom där man stöttar och samverkar med en rad organisationer som jobbar för att göra Västerås till en bättre plats för den som lever i utsatthet.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

Enligt Rädda Barnens senaste Barnfattigdomsrapport lever upp emot 4 000 barn i Västerås i familjer där någon kan behöva somna hungrig. 

Många vill hjälpa till och insamlingen som genomförs för fjärde gången tillsammans med Västerås stadsmission och andra både små och stora organisationer, har tidigare år överträffat alla förväntningar.

Insamlingens styrkor och anledningarna att de år efter år slagit rekord i insamlade kronor beror på fler viktiga faktorer, menar Gia Stockhaus på Lokala Hjälpen:

 – Insamlingen når en allt större spridning och antalet engagemang blir fler. Lokala företag ger sina julgåvor via oss och i år är det cirka 100 av dem som medverkar med egna ”bössor”. Något som är extra viktigt i dessa tider då även en del givare kan ha det lite tuffare.

– Men mest tror vi det beror på att vi är extremt tydliga med att pengarna blir fysiska matkassar och presentkort, att varenda krona ”till 100% kommer fram” och att allt stöd stannar i Västerås. 

Stor gåva

En stor och viktig givare är Westinghouse som även de skapat en tradition när de nu för fjärde året ger 100 000 kronor till Lokala Hjälpens julinsamling. Dessutom genomför deras medarbetarna en egen insamling.

– Vi har varit med sedan julinsamlingen startade och varje år har vi sett hur många familjer som har varit i behov av stöd. Vi är nästan tusen anställda här i Västerås och vi tycker det är viktigt att kunna vara med och bidra till en lite bättre jul för behövande familjer i vår närhet, kommenterar Aziz Dag, vd för Westinghouse Sverige, som även hoppas att kunna medverka vid själva utdelningen.

Julinsamlingen är en av de aktiviteter som Lokala Hjälpen står bakom där man stöttar och samverkar med en rad organisationer som jobbar för att göra Västerås till en bättre plats för den som lever i utsatthet. I denna insamling samverkar man med hela 15 hjälporganisationer.

Ett exempel är Västerås stadsmission som den 19 december, för femte året i rad, kommer att dela ut matkassar till 100 ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Det här görs tillsammans med och på initiativ av Ica Kvantum, som fyller cirka 400 kassar med mat som donerats av deras leverantörer. 

– Tack vare julinsamlingen har vi möjlighet att addera presentkort i de här matkassarna som de vuxna kan använda för att köpa julklappar till sina barn, vilket många annars inte kan, konstaterar Rickard Salzmann på Västerås stadsmission. 

 Amanda Gahm, även hon på Lokala Hjälpen, tillägger: - Det är svårt att till exempel veta vad en flicka på 11 år skulle uppskatta, är det en pärlplatta eller kanske ett läppglans? På köpet gynnas även den lokala handeln genom att alla inköp görs i lokala butiker.

– Så pengarna samlas in i Västerås, delas ut och nyttjas i Västerås avrundar Amanda stolt.

 Insamlingen pågår till den 7 januari och de pengar som eventuellt blir över efter jul går till fortsatt stöd till den utsatta målgruppen. Till exempel via Stadsmissionens Matcentral som delar ut matstöd till uppemot 250 hushåll varje vecka året runt.

Powered by Labrador CMS