Foto: Jonas Bilberg

Statsvetaren efter valet: ”Ännu mer komplex bild lokalt”

I veckan stod det klart att det blir maktskifte efter riksdagsvalet 2022, och samtidigt som högerblocket i svensk politik ska bilda regering ska nya styren tas fram även på kommunal nivå samt för de olika regionerna i landet.

Förr röstade många på samma parti i alla tre valen, på 70-talet var det bara cirka fem procent som röstsplittade, nu är den siffran upp över 30 procent

Västerås Tidning fick en pratstund med statsvetaren Jörgen Ödalen, MDU, som konstaterar att politik blir mer och mer komplext.

– Om vi börjar med vad röstningsresultatet säger om Sverige i stort så är det lite komplicerat, för man kan inte säga att det har blåst högervindar eller vänstervindar som man ibland kan göra efter ett val. Socialdemokraterna har gått framåt och gjort ett bra val, det är snarare Centerpartiets tapp som gör att det inte blir Magdalena Andersson som får bilda regering, säger Jörgen Ödalen och fortsätter:

– De främsta tendenserna vi kan se är att det har gått dåligt för Centerpartiet och bra för Sverigedemokraterna.

Valresultatet enligt den preliminära rösträkningen.

Han menar att det blir ännu mer komplicerat att dra några slutsatser av valresultatet på lokal nivå i Västerås.

– På lokal nivå blir bilden ännu mer komplex, för där ser det inte alltid ut som på riksnivå. Sverigedemokraterna har till exempel gjort ett bra val i många kommuner i Västmanland, men inte överallt. På vissa ställen i landet har de gjort riktigt dåliga val.

– Det är en komplex bild som växer fram med den politiska kartan i Sverige och i grunden handlar det om att väljarna har ett mer komplext röstningsbeteende.

Fler röstsplittar

Det faktum att fler och fler röstar på olika partier i de tre valen har skakat om politiken i Sverige.

– Förr röstade många på samma parti i alla tre valen, på 70-talet var det bara cirka fem procent som röstsplittade, nu är den siffran upp över 30 procent. Det gör att kartan ritas om och att det ser olika ut på lokal nivå och riksnivå, säger Jörgen Ödalen.

En annan bidragande faktor är att människor inte längre identifierar sig på en djup nivå med ett specifikt parti.

– Klassröstning har till exempel varit väldigt starkt i Sverige, vi röstade utifrån klassperspektiv och då röstade hela familjer på samma parti för att man identifierade sig med det partiet. Nu identifierar man sig inte med ett och samma parti på samma sätt utan tittar på sakfrågorna och vad som gäller lokalt.

Är det ett tecken på att människor idag söker mer information om vad de olika partierna vill?

– Jag tror att väljare idag söker mer information än förr, och informationen är också lättare att få tag på. Idag finns flera olika valkompasser som riktar sig till både nationell och lokal nivå, då kan väljarna tydligt se de olika partiernas ståndpunkter och hur dessa förhåller sig till vad du tycker. På så sätt får man en bra bild av var man står politiskt på de olika nivåerna.

När den här artikeln skrivs på torsdagseftermiddagen har det ännu inte presenterats vilka partier som tillsammans ska bilda majoritet i Västerås.

Jörgen Ödalen tror på tre möjliga konstellationer:

– En möjlighet är att majoriteten från den senaste mandatperioden, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, sträcker ut en hand till Vänsterpartiet. Med deras fem mandat skulle den nya koalitionen få majoritet. Ett annat alternativ är om något av partierna från den koalitionen byter sida och samarbetar med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, till exempel Liberalerna. Även Centerpartiet skulle kunna byta sida och bilda majoritet med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Rösträkning. Yvonne Nordgren tömmer lådan med riksdagsrösterna för att påbörja räkningen. Foto: Jonas Edberg

Så fördelas mandaten

Moderaterna:15
Arbetarepartiet-Socialdemokraterna:19
Liberalerna (tidigare Folkpartiet): 4
Centerpartiet: 4
Vänsterpartiet: 5
Miljöpartiet de gröna: 2
Kristdemokraterna: 3
Sverigedemokraterna: 9
Totalt: 61

(Enligt det preliminära resultatet)

Powered by Labrador CMS