Snart massa snö i Vedbobacken. Foto: Vedbobacken

Sparad snö ger Västerås skidspår blixtsnabbt – när kylan kommer

Än lyser minusgraderna med sin frånvaro – men så snart vi går mot kyligare tider blir det aktuellt med skidspår i Västerås. Vedbobacken har sparat 250 kubik snö från förra året som ska användas i konstsnöspåret.

  • Publicerad 14:49, 8 nov 2018

Familjen Landås som driver Vedbobacken har sparat 250 kubik snö från förra året. Tanken är att göra skidspår med hjälp av den snön och till viss del nygjord konstsnö, så fort kylan kommer.

– Tanken är att om det blir kallt, som det var för någon vecka sedan, så ska vi använda den sparade snön och göra ett kortare spår, säger Martin Landås.

Han berättar att det måste vara ungefär under fem plusgrader, och gärna under nollgradigt nattetid, för att det ska vara någon idé med att ta fram snön. Är det varmare så smälter den bort fort.

– Det blir inget jättelångt spår till en början, men kan vi spruta lite nysnö så räcker det till ungefär 400 meter till en början. Vi behöver minus tre garder för att kunna spruta nysnö, så blir det så kommer vi göra mer snö, säger Martin Landås.

Tanken är att de ska fortsätta spara snö från året innan och utöka mängden i framtiden. Även förra året sparade Vedbobacken snö från föregående säsong, men det blev inte så mycket snö kvar då.

– Vi hade mer snö nu som vi sparade, och sen har vi täckt det lite bättre. Men sen ska det sägas att det har varit väldigt varm: vi hade ungefär fem grader varmare under juni och juli. Även augusti var flera grader varmare än vad det brukar – så tänker man på det är vi nöjda att vi har snö kvar, säger Martin Landås.

Vedbobacken har vintertid två kilometer konstsnöspår i anslutning till backen.

Även i Rocklundaskogen prepareras varje vinter ett konstsnöspår på två och en halv kilometer, ett spår som Västerås stad ansvarar för.

– Så fort det blir kallt kommer vi att sätta igång med snötillverkningen, det innebär att det ska vara både rätt temperatur och rätt fukthalt i luften. Vi kommer att göra på samma sätt som förra året: att vi tillverkar högar tills det räcker för att köra ut snön. Sen kanske vi kör igång med en fläktkanon också som tar lite mer snö, säger Karin Spets som är friluftsstrateg på Västerås stad.

Är det tillräckligt kallt tar det mellan tre och fyra dygn att få till snön, och sedan kan det ta ytterligare något dygn att köra ut snön. Men är det inte kallt under en längre sammanhållen tid kan snöproduktionen ta flera veckor.

Vintertid görs även fler skidspår på bland annat Rocklunda, i Rönnbyskogen, i Skultuna och på Barkarö. De spåren dras i "vanlig" snö och är alltså ännu mer beroende av vädret.

Tillägg 23 november: efter några kyliga dagar har backen kunnat spruta snö för ett längskidspår. Den 30 november räknar man med att kunna öppna barnbacken för alpin skidåkning.

Vedbobacken i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

Nyföretagandet har ökat i Västmanland under 2010-talet

Det startades 11 procent fler nya företag i Västmanland under 2010-talet, jämfört med årtiondet före. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Under samma period mer än...torsdag 2/1 20:29

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING