Snart massa snö i Vedbobacken. Foto: Vedbobacken

Sparad snö ger Västerås skidspår blixtsnabbt – när kylan kommer

Än lyser minusgraderna med sin frånvaro – men så snart vi går mot kyligare tider blir det aktuellt med skidspår i Västerås. Vedbobacken har sparat 250 kubik snö från förra året som ska användas i konstsnöspåret.

  • Publicerad 14:49, 8 nov 2018

Familjen Landås som driver Vedbobacken har sparat 250 kubik snö från förra året. Tanken är att göra skidspår med hjälp av den snön och till viss del nygjord konstsnö, så fort kylan kommer.

– Tanken är att om det blir kallt, som det var för någon vecka sedan, så ska vi använda den sparade snön och göra ett kortare spår, säger Martin Landås.

Han berättar att det måste vara ungefär under fem plusgrader, och gärna under nollgradigt nattetid, för att det ska vara någon idé med att ta fram snön. Är det varmare så smälter den bort fort.

– Det blir inget jättelångt spår till en början, men kan vi spruta lite nysnö så räcker det till ungefär 400 meter till en början. Vi behöver minus tre garder för att kunna spruta nysnö, så blir det så kommer vi göra mer snö, säger Martin Landås.

Tanken är att de ska fortsätta spara snö från året innan och utöka mängden i framtiden. Även förra året sparade Vedbobacken snö från föregående säsong, men det blev inte så mycket snö kvar då.

– Vi hade mer snö nu som vi sparade, och sen har vi täckt det lite bättre. Men sen ska det sägas att det har varit väldigt varm: vi hade ungefär fem grader varmare under juni och juli. Även augusti var flera grader varmare än vad det brukar – så tänker man på det är vi nöjda att vi har snö kvar, säger Martin Landås.

Vedbobacken har vintertid två kilometer konstsnöspår i anslutning till backen.

Även i Rocklundaskogen prepareras varje vinter ett konstsnöspår på två och en halv kilometer, ett spår som Västerås stad ansvarar för.

– Så fort det blir kallt kommer vi att sätta igång med snötillverkningen, det innebär att det ska vara både rätt temperatur och rätt fukthalt i luften. Vi kommer att göra på samma sätt som förra året: att vi tillverkar högar tills det räcker för att köra ut snön. Sen kanske vi kör igång med en fläktkanon också som tar lite mer snö, säger Karin Spets som är friluftsstrateg på Västerås stad.

Är det tillräckligt kallt tar det mellan tre och fyra dygn att få till snön, och sedan kan det ta ytterligare något dygn att köra ut snön. Men är det inte kallt under en längre sammanhållen tid kan snöproduktionen ta flera veckor.

Vintertid görs även fler skidspår på bland annat Rocklunda, i Rönnbyskogen, i Skultuna och på Barkarö. De spåren dras i "vanlig" snö och är alltså ännu mer beroende av vädret.

Tillägg 23 november: efter några kyliga dagar har backen kunnat spruta snö för ett längskidspår. Den 30 november räknar man med att kunna öppna barnbacken för alpin skidåkning.

Vedbobacken i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING