Rikard Stonelöf och Edith Jernstedt brinner för att alla barn och ungdomar ska ha råd att idrotta.

Skyhöga favoriter har delat ut 1,5 miljoner till unga idrottare

Fyra år har gått sedan Skyhöga favoriter grundades och i samband med utdelningen i september har de delat ut 2 000 idrottsstöd till barn och ungdomar runt om i länet.

Publicerad

Att idrott är viktigt och bra för både barn, ungdomar och vuxna är ett faktum, men det blir tyvärr en ekonomisk fråga för många familjer. Skyhöga favoriter grundades för att ge fler barn och unga chansen att idrotta genom månatliga idrottsstöd som barnens vårdnadshavare kan ansöka om.

– Man får ansöka om ett idrottsstöd på 750 kronor, det kan vara till medlemsavgift, utrustning eller för att åka iväg på en cup eller tävling, berättar Rikard Stonelöf, grundare av Skyhöga favoriter.

Detta möjliggörs av att framförallt företag men även privatpersoner sponsrar varje månad. Sedan får barn och ungdomar i hela länet ansöka om idrottsstöd.

Tredubblat ansökningarna

Skyhöga favoriter grundades 2019 och har i samband med utdelningen den 15 september delat ut 2 000 idrottsstöd, det vill säga 1,5 miljoner kronor.

– Det känns fantastiskt, vi började i liten skala för fyra år sedan och sen har det vuxit och vuxit, det känns som att vi gör skillnad på riktigt, säger Rikard.

Hur många ansökningar får ni in?

– De första tre åren hade vi 250 ansökningar om året ungefär, förra året var vi uppe i 750, så det har tredubblats. Vi har kunnat hjälpa alla som har sökt, om man inte får stödet samma månad som man söker går man automatiskt vidare till nästa månads utdelning om pengarna inte räcker till.

Rikard konstaterar att behovet av idrottsstöd ökar och att Skyhöga favoriter behöver engagera fler företag.

– Behovet ökar hela tiden så jag jobbar för att engagera fler företag. Vi vill ju inte att ansökningarna ska öka och öka utan att vi kan möta upp behovet.

Stolt ambassadör

Skyhöga favoriter har flera lokala idrottsprofiler som ambassadörer, till exempel Dennis Rasmussen från Surahammar, Mathias ”Bissen” Larsson från Köping och Edith Jernstedt från Västerås. Edith Jernstedt är stolt över sitt ambassadörskap och brinner för att alla ska ha råd att idrotta.

– Det är otroligt roligt och jag är väldigt stolt över att de har velat ha mig som ambassadör. Eftersom idrott är något jag brinner väldigt mycket för så tycker jag att det är fint att det finns stöd att få för barn och ungdomar som vill utöva sin idrott.

Hon konstaterar att även om hon tävlar på elitnivå inom simning idag så började allt med att hennes föräldrar ville att hon skulle lära sig en livsviktig läxa.

– Att simma är inte bara tävling, det är livsviktigt att få lära sig som barn. Jag började simma för att mina föräldrar tyckte att jag skulle lära mig av säkerhetsskäl. Sedan har det utöver det gett mig vänner för livet och en otrolig disciplin, vilket jag tror är viktigt för att bli en självständig vuxen, säger Edith.

Rikard Stonelöf instämmer.

– Sett ur ett samhällsperspektiv betyder idrott så mycket. Inte bara av hälsoskäl utan för att motverka utanförskap. Hamnar man utanför i tidig ålder är det lätt hänt att det blir en nedåtgående spiral med fel umgänge, utanförskap och kriminalitet som sedan kostar mycket pengar för samhället. Genom idrott får man lära sig samarbete och lagkänsla och det tar man med sig genom hela livet, säger Rikard.

Powered by Labrador CMS