Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen, i Musikhjälpens glasbur. Foto: Fredrik Klevenhaus

"Sexuellt våld splittrar familjer och krossar enskilda människors liv"

Klockan 18 på tisdagen hålls en stor ljusmanifestation för på Stora torget att visa stöd till alla överlevare och alla som kämpar mot det sexuella våldet. Detta som ett led i Musikhjälpens tema: Sex är inget vapen.

  • Publicerad 17:09, 10 dec 2019

Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman – medan många förövare går ostraffade.

– Vi vet att sexuellt våld splittrar familjer och krossar enskilda människors liv, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.

Sexuellt våld i krig och konflikt kan se ut på flera olika sätt. Väpnade grupper kan utföra våldtäkter på öppen gata eller attackera barn på väg till skolan som strategi för att sprida skräck, hämnas och tvinga människor på flykt. Extremistgrupper kidnappar människor och håller dem som sexslavar för att locka till sig unga män eller tjäna pengar genom slavhandel.

– Sexuellt våld i konflikt kan vara en strategisk och taktisk manöver från stridande parter. Men det kan även vara så att det förekommer för att det tolereras på grund av att det inte finns normer som sätter stopp för det, säger Kristina Henschen.

Men sexuellt våld behöver inte vara beordrat och förövarna är inte bara soldater eller väpnade grupper. I samhällen där våld normaliseras och laglöshet breder ut sig ökar sexuellt våld även bland lokalbefolkning, biståndsarbetare och fredsbevarande soldater. Det finns bakom stängda dörrar i hemmet, i den smala gränden på väg till skolan eller i osäkra utrymmen i flyktingläger.

Risk att den utsatta straffas

Sexuella övergrepp kränker en människas värdighet djupt och döljs ofta bakom skam. Dessutom är risken stor att den utsatta straffas istället för förövaren. Få vågar eller har möjlighet att anmäla övergrepp och därför är konfliktrelaterat sexuellt våld ett av de minst rapporterade brotten.

Livslånga skador och trauman, sociala stigman, sjukdomar och oönskade graviditeter gör att konfliktrelaterat sexuellt våld drabbar människor och samhällen i generationer framåt. Överlevare behöver ofta akut fysisk vård, psykosocialt stöd och behandling för posttraumatisk stress, depression och ångest. Det kan vara svårt att få tillgång till i konfliktdrabbade områden.

Människor som utsätts för sexuellt våld straffas också av sin omgivning. De kan isoleras av sin familj, tvingas flytta och ha svårt att få jobb. Kvinnor kan bli lämnade av sina män eller tvingas gifta sig med sin förövare. De som hållits fångna av extremistgrupper kan ses som medbrottslingar och deras barn stämplas som fienden.

Det är framförallt flickor och kvinnor som utsätts, men även män och pojkar drabbas. Kvinnors möjligheter i samhället begränsas när de hindras från att röra sig fritt, utbilda sig och arbeta på grund av risken för, eller som konsekvens av, sexuellt våld. För män och pojkar saknas ofta stöd helt och hållet eftersom många länder inte inkluderar män som offer för sexualbrott i lagstiftningen.

– Vi i Radiohjälpen är garanter för att pengarna går dit dom ska. Vi kommer att ta emot ansökningar från organisationer och har satt upp kriterier för de organisationer som vi väljer att stödja, säger Kristina Henschen och fortsätter:

– Vi kommer särskilt att stödja förebyggande arbete, stärka ansvarsutkrävandet samt stödja konkreta åtgärder till exempel vid flyktingläger där det som exemepel inte alltid går att låsa toaletterna. Men det handlar också om att ändra attityder. Det vi vet idag är att det inte finns något enhetligt regelverk som klargör ansvaret för att skydda offren eller straffa förövarna.

Vad kan Musikhjälpen göra?

Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING