Färgglad parad. Flera av deltagarna hade påskpyntat sig själva och sina rollatorer och rullstolar.

Servicehuset hyllade rollatorns uppfinnare med påskparad

Herrgärdets Servicehus anordnade en dag för att hedra rollatorns uppfinnare Aina Wifalk och hennes uppfinningar.

Publicerad

Den 21 mars som var Ainas födelsedag fokuserade Herrgärdets Servicehus på hjälpmedel i allmänhet och uppfinnaren av rullatorn i synnerhet. 

– Det var en hyllning till Aina Wifalk som uppfann rollatorn. Hon arbetade som kurator i Västerås. Redan i 20 års-åldern drabbades hon av polio vilket gjorde att hon fick svårt att gå och tog sig fram med två käppar. Aina var en innovatör och utvecklade på 60-talet ett träningsredskap för att träna både armar och ben, Manopeden och sedan även rollatorn som började tillverkas 1980, säger Sofia Sköld som är aktivitetsledare på Herrgärdets Servicehus.

Hon fortsätter:

Inger Sundqvist tog hem en delad förstaplats med sin påskfina rollator.

– Dessa hjälpmedel har inneburit att många människor har fått ett bättre liv, och kunnat utföra aktiviteter i vardagen och ha ett socialt liv genom att även kunna röra sig utomhus.

Besparar lidande

Rollatorn har troligen även förebyggt många fall och frakturer vilket har besparat människor lidande och även pengar för samhället.

Aina avled tyvärr 1983 endast 55 år gammal. 2018 fick hon en gata uppkallad efter sig vid ambulansen i Västerås.

– Vi ville uppmärksamma henne eftersom rollatorn gör livet enklare för otroligt många människor. 

Under hyllningen hade Sofia Sköld en presentation om Aina Wifalk. En fysioterapeut var på plats och gav tips och råd om vad man ska tänka på när man går med rollator och Hjälpmedelscentrum visade olika varianter av rollatorer samt olika tillbehör som är menade att förenkla vardagen.

Tipspromenad

Deltagarna fick även pynta sina rollatorer och gå en tipspromenad. Den mest kreativa pyntningen prisades och på delad förstaplats hamnade Inger Sundqvist och Maj Waern som belönades med varsin påskblomma. Hela fem personer hade alla rätt i tipspromenaden. Eftermiddagen avslutades med gemensam fika i restaurangen.

Hur var reaktionerna på dagen?

– De tyckte att det var jätte- trevligt. Ett bra initiativ att uppmärksamma Aina för vad hon har gjort och dessutom få lite information kring hjälpmedel. Såklart även ett fint tillfälle att träffas och umgås tillsammans, säger Sofia Sköld.

Kommentar från deltagare: 

– Rollatorn är fantastisk, jag skulle aldrig klara mig utan den.

Powered by Labrador CMS