Så här ser mandatfördelningen i stadshuset ut, och ett nytt styre ska bildas. Foto: Mostphotos

"Samtal pågår – och vi räknar"

De båda "stora" partierna Socialdemokraterna och Moderaterna backade i valet till kommunfullmäktige. Trots det vill båda partierna styra– och nu råder febril verksamhet för att komma fram till vem som ska leda Västerås de närmaste fyra åren.

  • Publicerad 15:56, 13 sep 2018

Socialdemokraterna har styrt i Västerås i majoritet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet den senaste mandatperioden, och med största sannolikhet kommer styret se ut på ett annorlunda sätt de närmaste åren.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna backar i valet till kommunfullmäktige, och Socialdemokraterna gör det rejält.

– Det är inte alls roligt, det är naturligtvis ett bakslag. Samtidigt när jag tittar på andra kommuner av liknande karaktär som Västerås, så ser det ut på ungefär samma sätt. Jag är ganska övertygad om att det är så här: det händer väldigt mycket i städer som vår, mycket positivt, men många känner att de inte är med, säger Anders Teljebäck (S) och fortsätter:

– Sen har den här diskussionen om hur vi bygger, hur vi kompletterar ute i bostadsområdena helt klart spelat in.

Även Moderaterna backar och tappar ett mandat.

– Jag skulle vilja säga så här: jag tycker Moderaterna i Västerås har gjort ett bra val. Om man jämför med siffrorna nationellt så är vi starkare i Västerås. Man jobbar självklart för att få ett så stort stöd som möjligt, men attt landa på 23,4%, som siffrorna ser ut nu, det är ett bra val, säger Elisabeth Unell (M).

Både S och M, som är de två största partierna efter valet vill styra Västerås den kommande mandatperioden. Just nu pågår intensiva diskussioner för att komma fram till hur Västerås ska komma att styras de närmsta fyra åren.

– Min ambition är att bilda en majoritet, med partier som vill samarbeta med oss. Jag kan inte kommentera det mer än så, men jag hyser tillförsikt om att kunna göra det. Vi samtalar med partier naturligtvis, säger Anders Teljebäck.

– Vi Moderater har sagt att vi vill ha ett Allians-styre i Västerås, och vi är också beredda att styra i minoritet, säger Elisabeth Unell och fortsätter:

– Samtal pågår – och vi räknar, det är det jag kan säga just nu.

Två partier som gick framåt starkt i kommunvalet var Liberalerna och Sverigedemokraterna. Liberalerna ökade med två mandat, och det gjorde även Sverigedemokraterna.

Rösträkning pågår fortfarande gällande kommunvalet. Det slutliga resultatet för riksdagsvalet beräknas vara fastställt tidigast på fredag. Länsstyrelserna fastställer sedan löpande resultaten för valen till kommun- och landstingsfullmäktige. Samtliga val brukar vara färdigräknade ca två veckor efter valdagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING