Aroseken bygger ett stort småhusområde i Barkarö.

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete där fjärrvärme används vid byggnationen av nya småhusområden. Det ger en sänkt energiförbrukning och ett hållbart byggande.

  • Publicerad 19:39, 1 jul 2020

Just nu bygger Aroseken ett stort småhusområde i Barkarö och under hösten påbörjas andra etappen av det nya småhusområdet på Nordanby Äng i Västerås. Alla dessa moderna hus är anslutna till fjärrvärme. Byggbodarna som används vid byggnationen på Nordaby Äng är dessutom även de anslutna till fjärrvärmenätet.

– Vi är jätteglada över vårt samarbete och hoppas att fler byggherrar ska vilja göra en liknande omställning. Att ställa om byggbodar till att värmas upp av fjärrvärme skapar ett hållbarare samhälle. I Sverige finns idag mellan 35 000-45 000 byggbodar som oftast värms med direktverkande el. Om de konverteras till fjärrvärme motsvarar det en förbrukning för 10 000 småhus. Det är ett verkligt bidrag till hållbarhet, förklarar Christer Nordmark, affärsutvecklare på Mälarenergi Värme.

Att använda fjärrvärme för att värma upp byggbodar frigör dessutom el som kan användas till andra saker än till uppvärmning. Att använda rätt sorts energi på rätt plats är både en ekonomisk och miljömässig vinst.

Arosekens vd Christian Brobeck tillsammans med byggchefen Anders Nilsson.

Aroseken och Mälarenergi delade på investeringskostnaden för konverteringen av byggbodarna som lett till en besparing på mellan 40-45 000 kronor per byggbod. Vill man så går det även att tilläggsisolera bodarna och hänga på kjolar som minskar kallras. Då ökar miljövinsten ännu mer. Men bodarna skapar även en vinst för arbetsmiljön. I en byggbod ska entreprenörerna bland annat kunna torka sina kläder, värma sig, duscha, jobba vid datorer, laga mat och koka kaffe och då behövs en behaglig inomhustemperatur.

Väl utbyggt fjärrvärmenät skapar förutsättningar

98 procent av fastigheterna i tätorten Västerås är redan anslutna till fjärrvärmenätet. Det gör att det i princip är möjligt att ansluta byggbodar till nätet vid alla centrala nyetableringar, något som är en hjärtefråga för Christer Nordmark som därför är väldigt glad över samarbetet med Aroseken.

– För att skapa en hållbar framtid i Västerås måste alla aktörer samarbeta. Visionen för Västerås stad är att vi ska vara 250 000 invånare i framtiden. Då måste vi skapa ett hållbart byggande där vi undviker CO2-ekvivalenter. Tillsammans med Aroseken tar vi lead i det arbetet och arbetar som partners. Det gör att vi kan dra nytta av vår gemensamma kompetens för att skapa ett mer hållbart byggande, säger Christer Nordmark.

Aroseken och Mälarenergi samarbetar inte bara kring byggbodar utan i en mängd projekteringsfrågor. Just nu bygger Aroseken det stora bostadsområdet Gotö i Barkarö, där bottenplattorna till husen torkas effektivt med fjärrvärme. Gotö är också det första småhusområdet i Västerås som är helt försett med lågtempererad fjärrvärme. På sikt kommer husen att klimatdeklareras, något som kommer visa att småhus som produceras och värms med fjärrvärme är riktigt bra, hållbara boenden.

– Vårt samarbete med Mälarenergi är unikt. Vi jobbar i små effektiva team om maximalt 6-7 personer, där alla tar ett stort ansvar i snabba, långsiktiga projekteringar. Det skapar både kostnadseffektivitet, resultat och förtroende, säger Christian Brobeck, vd på Aroseken.

Hållbarhet är en gemensam hjärtefråga

Mälarenergi fokuserar på hållbarhet i alla led, både i den egna verksamheten och i externa samarbeten. Även Aroseken har ett starkt fokus på hållbarhet och biologisk mångfald i alla bostadsområden. All projektering utgår från biologisk mångfald. Växter som planteras ska gynna insektslivet.

– Vi inventerar våra egenägda bostadsområden och ser över våra öppna ytor och trädgårdar för att se vilka ytterligare åtgärder vi behöver göra för att främja biologisk mångfald. Biologisk mångfald bidrar till färre skadeinsekter och fler fåglar. Dessutom skapar fina omgivningar mer trivsel och mindre skadegörelse och det är självklart också viktigt för oss, säger Christian Brobeck.

På Nordanby Äng tar arbetet sig uttryck i att Aroseken planterar växter som passar både fåglar och insekter. I Barkarö skapas en fotbollsplan omgiven av biologisk mångfald och i kvarter på Karlfeldtsgatan tas stenläggning bort och ersätts med sand som är bättre för insekter. I vissa fall görs gräsmattor om till ängar som främjar biologisk mångfald.

– Vi är noga med att informera våra boende och sätta upp skyltar om varför vi satsar på mångfald och så ser vi till att våra samarbetspartners får kännedom om vikten av hållbarhet och biologisk mångfald, då sprider vi ringar på vattnet, säger Anders Nilsson, byggchef på Aroseken.

Fakta uppvärmning av byggbodar

Uppvärmningen av själva byggboden står för en stor del av elförbrukningen och kan man istället värma boden med fjärrvärme får man ner elförbrukningen avsevärt. Utsläppen av växthusgaser minskar också eftersom fjärrvärme är mer hållbart än uppvärmning med el. Genom att ansluta byggbodarna till fjärrvärme minskar utsläppen av koldioxid till en tiondel. Om man dessutom använder fjärrvärmen för att torka ut byggnader och betongplattor under produktionen sänker man utsläppen ytterligare och kan få en riktigt god ekonomi i konceptet.

Faktaruta fjärrvärme

Till skillnad från i många andra städer producerar vi i Västerås både fjärrvärme och el samtidigt. Det är det tveklöst bästa sättet att använda resurserna på. För varje timme vi producerar fjärrvärme produceras el motsvarande förbrukningen i fem samhällen av Skultunas storlek. Det är resurseffektivt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING