Aroseken bygger ett stort småhusområde i Barkarö.

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete där fjärrvärme används vid byggnationen av nya småhusområden. Det ger en sänkt energiförbrukning och ett hållbart byggande.

  • Publicerad 19:39, 1 jul 2020

Just nu bygger Aroseken ett stort småhusområde i Barkarö och under hösten påbörjas andra etappen av det nya småhusområdet på Nordanby Äng i Västerås. Alla dessa moderna hus är anslutna till fjärrvärme. Byggbodarna som används vid byggnationen på Nordaby Äng är dessutom även de anslutna till fjärrvärmenätet.

– Vi är jätteglada över vårt samarbete och hoppas att fler byggherrar ska vilja göra en liknande omställning. Att ställa om byggbodar till att värmas upp av fjärrvärme skapar ett hållbarare samhälle. I Sverige finns idag mellan 35 000-45 000 byggbodar som oftast värms med direktverkande el. Om de konverteras till fjärrvärme motsvarar det en förbrukning för 10 000 småhus. Det är ett verkligt bidrag till hållbarhet, förklarar Christer Nordmark, affärsutvecklare på Mälarenergi Värme.

Att använda fjärrvärme för att värma upp byggbodar frigör dessutom el som kan användas till andra saker än till uppvärmning. Att använda rätt sorts energi på rätt plats är både en ekonomisk och miljömässig vinst.

Arosekens vd Christian Brobeck tillsammans med byggchefen Anders Nilsson.

Aroseken och Mälarenergi delade på investeringskostnaden för konverteringen av byggbodarna som lett till en besparing på mellan 40-45 000 kronor per byggbod. Vill man så går det även att tilläggsisolera bodarna och hänga på kjolar som minskar kallras. Då ökar miljövinsten ännu mer. Men bodarna skapar även en vinst för arbetsmiljön. I en byggbod ska entreprenörerna bland annat kunna torka sina kläder, värma sig, duscha, jobba vid datorer, laga mat och koka kaffe och då behövs en behaglig inomhustemperatur.

Väl utbyggt fjärrvärmenät skapar förutsättningar

98 procent av fastigheterna i tätorten Västerås är redan anslutna till fjärrvärmenätet. Det gör att det i princip är möjligt att ansluta byggbodar till nätet vid alla centrala nyetableringar, något som är en hjärtefråga för Christer Nordmark som därför är väldigt glad över samarbetet med Aroseken.

– För att skapa en hållbar framtid i Västerås måste alla aktörer samarbeta. Visionen för Västerås stad är att vi ska vara 250 000 invånare i framtiden. Då måste vi skapa ett hållbart byggande där vi undviker CO2-ekvivalenter. Tillsammans med Aroseken tar vi lead i det arbetet och arbetar som partners. Det gör att vi kan dra nytta av vår gemensamma kompetens för att skapa ett mer hållbart byggande, säger Christer Nordmark.

Aroseken och Mälarenergi samarbetar inte bara kring byggbodar utan i en mängd projekteringsfrågor. Just nu bygger Aroseken det stora bostadsområdet Gotö i Barkarö, där bottenplattorna till husen torkas effektivt med fjärrvärme. Gotö är också det första småhusområdet i Västerås som är helt försett med lågtempererad fjärrvärme. På sikt kommer husen att klimatdeklareras, något som kommer visa att småhus som produceras och värms med fjärrvärme är riktigt bra, hållbara boenden.

– Vårt samarbete med Mälarenergi är unikt. Vi jobbar i små effektiva team om maximalt 6-7 personer, där alla tar ett stort ansvar i snabba, långsiktiga projekteringar. Det skapar både kostnadseffektivitet, resultat och förtroende, säger Christian Brobeck, vd på Aroseken.

Hållbarhet är en gemensam hjärtefråga

Mälarenergi fokuserar på hållbarhet i alla led, både i den egna verksamheten och i externa samarbeten. Även Aroseken har ett starkt fokus på hållbarhet och biologisk mångfald i alla bostadsområden. All projektering utgår från biologisk mångfald. Växter som planteras ska gynna insektslivet.

– Vi inventerar våra egenägda bostadsområden och ser över våra öppna ytor och trädgårdar för att se vilka ytterligare åtgärder vi behöver göra för att främja biologisk mångfald. Biologisk mångfald bidrar till färre skadeinsekter och fler fåglar. Dessutom skapar fina omgivningar mer trivsel och mindre skadegörelse och det är självklart också viktigt för oss, säger Christian Brobeck.

På Nordanby Äng tar arbetet sig uttryck i att Aroseken planterar växter som passar både fåglar och insekter. I Barkarö skapas en fotbollsplan omgiven av biologisk mångfald och i kvarter på Karlfeldtsgatan tas stenläggning bort och ersätts med sand som är bättre för insekter. I vissa fall görs gräsmattor om till ängar som främjar biologisk mångfald.

– Vi är noga med att informera våra boende och sätta upp skyltar om varför vi satsar på mångfald och så ser vi till att våra samarbetspartners får kännedom om vikten av hållbarhet och biologisk mångfald, då sprider vi ringar på vattnet, säger Anders Nilsson, byggchef på Aroseken.

Fakta uppvärmning av byggbodar

Uppvärmningen av själva byggboden står för en stor del av elförbrukningen och kan man istället värma boden med fjärrvärme får man ner elförbrukningen avsevärt. Utsläppen av växthusgaser minskar också eftersom fjärrvärme är mer hållbart än uppvärmning med el. Genom att ansluta byggbodarna till fjärrvärme minskar utsläppen av koldioxid till en tiondel. Om man dessutom använder fjärrvärmen för att torka ut byggnader och betongplattor under produktionen sänker man utsläppen ytterligare och kan få en riktigt god ekonomi i konceptet.

Faktaruta fjärrvärme

Till skillnad från i många andra städer producerar vi i Västerås både fjärrvärme och el samtidigt. Det är det tveklöst bästa sättet att använda resurserna på. För varje timme vi producerar fjärrvärme produceras el motsvarande förbrukningen i fem samhällen av Skultunas storlek. Det är resurseffektivt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING