Rapport: Allt tuffare läge för unga bostadsköpare i Västerås

Möjligheten för unga vuxna att köpa bostad har försämrats dramatiskt de senaste tre åren. Singelhushåll och ensamstående med barn nekas bolån i stora delar av Sverige. I Västerås har marginalen för att klara bankernas krav krympt för unga som köper bostadsrätt. Det visar en rapport som Prognoscentret har tagit fram på uppdrag av HSB.

  • Publicerad 18:16, 2 dec 2019

– Resultatet är oroväckande. Glappet mellan bostadsmarknadens insiders, de som har kunnat göra bostadskarriär och bor relativt billigt, och bostadsmarknadens outsiders, ofta unga som får hoppa mellan dyra otrygga boenden, har vuxit de senaste tre åren. Det är ett kraftigt underbetyg till regeringens insatser för att lösa bostadskrisen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Separerade med barn får allt svårare att köpa bostad

I rapporten ”Stängda dörrar” undersöks möjligheterna att köpa bostadsrätt i 20 större kommuner för tre typhushåll: en hemmaboende 23-åring, ett 27-årigt par och en ensamstående 30-åring med barn. Det är en uppföljning på HSBs tidigare rapport ”Det var bättre förr – Ungas förutsättningar på bostadsköparmarknaden 2005-2015”.

I Västerås har alla typhushåll en mindre marginal år 2018 än 2015, och två av hushållen behöver ta större blancolån till insatsen, men alla tre klarar fortfarande bankernas krav för att få bostadslån.

Försämrad situation i hela landet

Det ser värre ut på ett nationellt plan. Möjligheten att få banklån har förvärrats dramatiskt för två av typhushållen. För 23-åringen är det nu omöjligt att klara bankernas kvar-att-leva-på-kalkyler i 12 av 20 större kommuner, jämfört med 6 kommuner 2015. Och den separerade 30-åringen med barn nekas lån i 8 av våra största kommuner, jämfört med 3 kommuner 2015. Det är bara för det 27-åriga paret som situationen inte har förvärrats.

– Nu ser vi vilka effekter en utebliven social bostadspolitik kombinerat med benhårda kreditkrav från regering och banker har fått. Stöd till bosparande och ändrat bolånetak i form av ett statligt startlån till unga för att underlätta deras inträde på bostadsmarknaden behövs snarast. De unga har inte råd med fler förlorade år i bostadspolitiken, säger Anders Lago.

Amorteringskrav och KALP-kalkyler försvårar

HSBs rapport ”Det var bättre förr – Ungas förutsättningar på bostadsköparmarknaden 2005–2015” visade att möjligheterna att köpa en bostad hade minskat mellan 2005 och 2015. Sedan dess har situationen alltså förvärrats ytterligare. Det beror främst på bankernas hårda KALP-kalkyler, men också det andra amorteringskravet som infördes 2017.

Blancolånens storlek vid bostadsköp ökar dramatiskt

Resultatet visar också att 23-åringen tvingas ta lån utan säkerhet (blancolån) på över 100 000 kronor i 16 av 20 kommuner för att komma upp i insatsen på 15 procent. År 2005 behövde hon bara göra det i en kommun.

– Mycket tyder på att ökningen av blancolån de senaste åren till stor del beror på ungas svårigheter att finansiera sina bostadsköp. Det är såklart bekymmersamt eftersom det blir väldigt mycket dyrare och osäkrare att ta tvingas ta den här typen av lån, säger Anders Lago.

Fakta om de tre typhushållen

Anna 23 år: Anna bor hemma hos sina föräldrar. Hon arbetar och tjänar som snittindividen i hennes ålder. Anna vill köpa en etta på 30 kvadratmeter.

Johan och Sara 27 år: Johan arbetar och Sara studerar. De vill köpa en tvåa på 45 kvadratmeter. Johan har ett förhållandevis välbetalt jobb medan Sara tar studiemedel och jobbar extra. De har 60 000 kronor i sparat kapital.

Daniel 30 år med barn: Daniel är ensamstående med ett barn i femårsåldern. Han har sålt en bostadsrätt, en trea på 60 kvadratmeter, som han ägde med tidigare sambon. Han vill nu köpa en tvåa på 45 kvadratmeter. Han arbetar och tjänar som snittindividen i hans ålder. Förutom pengar från bostadsförsäljningen har han 40 000 kronor sparat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han är årets företagare – även i länet

Under onsdagen mottog Niclas Sigholm utmärkelsen som Årets Företagare 2019 i Västmanland av landshövdingen Minoo Akhtarzand, under en ceremoni på Västerås slott. Som vinnare i regionfinalen...onsdag 3/6 15:52

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING