Polisen varnar för bedragare som utger sig för att vara barn eller barnbarn.
Polisen varnar för bedragare som utger sig för att vara barn eller barnbarn.

Polisens varnar: Se upp för sms från falska anhöriga

Polisen har under onsdagen gått ut med en varning om att det fortsätter att inkomma anmälningar om bedrägerier där personer mottar sms från ”sina barn”, ”barnbarn” eller ”anhöriga”. I sms:et skriver bedragarna ofta att han eller hon har ett nytt telefonnummer med uppmaning att radera det gamla numret.

Publicerad Senast uppdaterad

Tillvägagångssättet går till så att personen som mottar sms:et fortsätter att svara sitt ”barn” på det nya telefonnumret. Under konversationens gång ber ”barnet” om hjälp med betalning. Betalningen i detta tillvägagångssätt är ofta i form av betalning av en faktura eller hjälp med att Swisha pengar till en person.

Mottar du eller någon du känner liknande sms eller meddelande på sociala medier, där en nära anhörig eller vän ber om hjälp med betalning antingen via en faktura eller hjälp med att Swisha pengar till en annan person. Sök kontakt med personen som frågar och säkerställ att det verkligen är han eller hon som är i behov av denna hjälp. Till exempel ring personen på det nummer som du själv har sedan tidigare eller sök kontakt på annat sätt, innan du genomför någon betalning eller Swishar pengar till en okänd person.

Bedragarna ändrar sitt tillvägagångssätt hela tiden och kontakten till oss sker på olika sätt, bland annat genom e-post, sms och telefonsamtal.

Powered by Labrador CMS