Paret kastar loss för havsäventyr
Anki Palerby Hjelmqwist och Janne Hjelmqwist lämnar trygga Sverige för att ge sig ut på sitt största äventyr hittills. Alldeles snart bär det iväg till Medelhavet där båten ”Grodan” väntar för att ta dem ut på en seglats på obestämd framtid.
Paret har tidigare varit på en långresa med Grodan, då de lämnade Västerås för en tretton månader lång seglats. Anki berättar att de lämnade Västerås hamn under pompa och ståt den 1 juli 2021, samtidigt som bryggkompisen Freddie Amigo sjöng ”Till havs” från kajkanten och släkt och vänner vinkade farväl.
– Det fälldes många tårar i den stunden på grund av en mängd olika känslor, säger hon.
När de avseglade hade de en enda plan och det var att segla söderut. De gick genom Kielkanalen och följde sedan Atlantkusten ner för att så småningom, via Madeira, ta sig till Kanarieöarna.
– Där tillbringade vi vinterhalvåret. På väg tillbaka norrut svängde vi in på Medelhavet och parkerade Grodan i Spanien. Den längsta överseglingen vi gjorde tog fem dygn.
Hur kom det sig att de fastnade för segling?
Hon berättar att hon var Anki, landkrabban, som träffade Janne, sjöscouten och blev totalt förälskad i segling, trots att hon ofta blev sjösjuk. Hon säger att hon också är den mest äventyrliga av dem, vilket gjorde att hon i slutet av varje semestersegling i Stockholms skärgård, de första åren, nästan grät när de styrde tillbaka in mot Mälaren igen.
– Det tog några år innan ”kaptenen” förstod att jag menade allvar när jag framhärdade: Vi struntar i att segla hem, vi seglar långt bort och länge istället. Allt eftersom började min dröm ta form och i stället bli till ett gemensamt mål, med en plan.
Janne har seglat sedan 10-årsåldern och Anki hade varit på två semesterseglingar innan de träffades, en fantastisk och en katastrofal, så hon förstod att det kan vara både himmel och helvete ombord på en båt.
– Det är lätt att tro att man behöver minst trettio års seglarerfarenhet och en doktorsexamen i tidvatten, navigation och båtreparationer för att bli långseglare, men så är det ju inte. Naturligtvis är det mycket bättre att vara rejält förberedd, men mycket lär man sig också under resans gång, säger hon.
Det brukar skämtsamt sägas att långseglare måste ha en himla massa yrken, allt från mekaniker, navigatör, rörmokare och elektriker till psykolog, sjuksköterska, kock och kommunikatör och gärna ha en exceptionell social förmåga också. Men Anki säger att med ett stort lösningsfokus och en rejäl portion fantasi så kommer man långt.
Att göra en långresa med båt var fantastiskt, både spännande, intressant och framför allt kul, både att resa, upptäcka och träffa på nya kulturer.
– Men det absolut bästa har varit alla berikande möten med spännande människor vi mött.
Seglatsen har gjort att de har vuxit som människor och lärt sig att lita mer på sig själva och på varandra.
– Även som team har vi utvecklats och vet att vi är grymma på att ta oss igenom jobbigheter tillsammans. Ett misstag värt att nämna är att med facit i hand så borde vi inte ha jobbat in i det sista. Vi sålde bilen på kajkanten en timme innan avfärd.Vi borde också ha flyttat ombord på båten tidigare och minskat på stressen innan avseglingen, då det kändes som om vi skulle gå under av trötthet och psykisk anspänning.
Och nu är det alltså dags för ännu en långseglats, på obestämd framtid.
– Efter vår förra långseglats har det varit tufft att komma in i gamla hjulspår igen på våra respektive jobb. Min ständiga längtan efter vind i ansiktet och att leva mitt i naturens skiftningar är svår att möta när jag jobbar på en skola och då älskar jag ändå mitt arbete och även Janne har fått blodad tand och saknar båtlivet massor.
Frågan ”Vad är viktigt i livet – egentligen?” har allt oftare poppat upp och vårt svar har då varit ganska givet, det vill säga att följa sina drömmar och leva sitt bästa liv, ett liv man inte ångrar.
Paret har tänkt att vara hemma under somrarna framöver, när det är som vackrast här.
– Det är också för att det då är lite för varmt i Medelhavet. Vi kommer att hyra ut vårt boende i Västerås, så vi får se hur vi löser boendefrågan då.
Det svåraste med att ge sig iväg säger Anki har varit att bestämma sig för att pengar inte är allt och att veta att den här seglatsen kommer att medföra lägre, eller mycket lägre, pension längre fram, men att trots det vilja ta det här steget.
– Sedan är det ju alltid tufft att åka ifrån nära och kära även om man kan ha tät kontakt via mobil och nätuppkoppling.
Att leva ihop på en sån begränsad yta kan vara både härligt och enerverande, så bra kommunikation är A och O.
– Om min partner är sur så förväntar jag mig att han berättar varför, så jag slipper gå runt och gissa. Och är jag sur har jag också ett ansvar, inte bara för egen del utan även för min partner, att försöka jobba bort den sinnesstämningen fortast möjligt. Det är viktigt att skapa sin egentid och att göra saker på var sitt håll så att man får vila lite ifrån varandra, även om det bara blir kortare stunder.
Båtunderhåll tar en väsentlig del av dygnets vakna timmar eftersom båtslitaget blir ett helt annat när man ständigt bor på båten. Allting blir omständligare och mer tidskrävande ombord, till exempel att handla och att tvätta kläder i land.
– Men det gör liksom inget när man är miljonär i tid!
Anki tycker mycket om att skriva och fota, så under den förra långseglatsen skrev hon en båtmatsbok som blir utgiven nu till våren under namnet Ruffhäxans bästa mattips.
– Där bjöd jag helt sonika in människor vi mötte längs vägen att medverka och bad dem att både berätta om sina båtäventyr och om sina kopplingar till havet, men också att dela sina favoritrecept, så det är cirka tjugo gäster med i boken.
Både Janne och hon gillar att läsa, att promenera, att utforska nya platser och att träna.
– Så när vi ligger still i hamn en lite längre tid i vinter kommer det helt säkert att bli en del av den varan.
Har ni några tips till någon som funderar på att lämna Sverige för en längre tid, oavsett om det är en seglats, eller en flytt?
Anki säger att man ska fundera över vad som är viktigast i livet för just sig själv och göra en målbild.
– Idag är det ju möjligt att arbeta där man befinner sig, med datorn som arbetsverktyg, på ett helt annat sätt än tidigare, vilket gör det mycket enklare att arbeta varandes nomad.
Avslutningsvis säger Anki att om man drömmer om att göra något helt annat än det man gör så är det bästa rådet som hon och Janne kan ge – bara gör det!
– Vi tror inte på att invänta rätt tid eller period i livet, för den kanske aldrig kommer. Hur vet man att man är pigg nog att genomföra sina drömmar när man blivit pensionär? Gör en strategiplanering och ta det första steget mot målbilden redan idag, hur litet klivet än är.
Följ dem gärna på Instagram där kontot heter @lazyfrogsailing.