Daniel Green tillsammans med guiderna Zeth Wonggor i mitten, som guidat självaste Sir David Attenborough och Sujan Chatterjee. Foto: Privat

På fågelskådning i Nya Guinea

Kannibaler och huvudjägare lyste med sin frånvaro när ornitologen Daniel Green tillsammans med fem andra svenskar befann sig på Västra Papua, Nya Guinea.

  • Publicerad 11:15, 1 dec 2019

Anledningen var förstås inte att leta kannibaler utan att få uppleva de spektakulära paradisfåglarna i sin naturliga miljö.

Fågelskådaren och reseledaren Daniel Green anordnar fågelresor där fågelskådning oftast kombineras med fotografering och senast – i oktober i år – gick alltså resan till Västra Papua.

– Paradisfåglar är sinsemellan väldigt olika så det är möjligt att se varje individ och art och vi fick möjlighet att se alla de 13 paradisfåglar vi hade chans till.

Det speciella med fåglarna, som finns i olika släkten med olika färger och former, sker då hanarna spelar, eller som Daniel Green säger, gör sig till och dansar för att uppvaktar honorna.

– De är fantastiskt, de är rent av artistiska, breder ut sig, ändrar form och visar upp sin prakt. Någon ser ut att ha en kjol, andra har starkt lysande färger.

Resan gick delvis i forskningsresande och författaren Sten Bergmans fotspår bland annat hamnade de på två platser han besökte på 50-talet, till exempel ön Waigeo.

– Sten Bergman kom också till Arfakbergen som är ett imponerande område med enorma ytor intakt bergsregnskog, som även David Attenborough besökte mer nyligen.

Daniel Greens entusiasm är stor när han berättar om fåglarna.

– Vi fick se några spela och vi fick till lite film och bilder, säger han.

Innan resan kontaktades lokala guider som jobbar professionellt med fåglar och när de kom fram var allt organiserat. Guiderna kunde säga till gruppen att ställa sig och titta på en speciell gren. Han säger att minuterna gick och att de tänkte ”jaja” men så plötsligt kom en fågel.

– Orsaken är att de olika fåglarna har sina favoritgrenar dit de kommer tillbaka och det har guiderna full koll på.

Den 3 december klockan 18.00  på Västerås stadsbibliotek kommer Daniel Green att hålla ett föredrag och visa bilder från resan.

– Jag kommer förutom paradisfåglar att prata om landets historia och geografi. Det finns mycket att prata om, avslutar han.

Red Bird-of-Paradise heter dessa paradisfåglar.

Föredrag med bilder

Vad: Föredrag om paradisfåglar
Var: Västerås stadsbibliotek
När: 3 december
Tid: 18.00

Wilsons bird-of-paradise fotograferad på spelplats på ön Waigeo som är en av de 2 öar där den fågeln finns. Samma ö som Sten Bergman såg dem redan på 1950-talet.

Arfakbergen är ett imponerande område med enorma ytor intakt bergsregnskog, som även David Attenborough besökte mer nyligen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han är årets företagare – även i länet

Under onsdagen mottog Niclas Sigholm utmärkelsen som Årets Företagare 2019 i Västmanland av landshövdingen Minoo Akhtarzand, under en ceremoni på Västerås slott. Som vinnare i regionfinalen...onsdag 3/6 15:52

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING