×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Nytt sätt att lära sig språket för nyanlända

Flyktfåglar är ett nytt projekt som är startat för att få nyanlända att lära sig svenska genom att hålla på med musik. Här skriver en av eleverna på Tranellska gymnasiets språkintroduktionsprogram om Flyktfåglar.

Publicerad
Reza Masoudi, en av eleverna som deltar i projektet Flyktfåglar

Flyktfåglar är ett nytt sätt att lära sig svenska.
– Efter många lektioner blir man trött, men Flyktfåglar gör att det är kul att lära sig språket och samtidigt kan det vara väldigt bra för mig som vill rappa, säger Reza Masoudi på språkintroduktionsprogrammet på Tranellska gymnasiet.

Skolverket har en satsning som skolor med IM-program på gymnasiet kan söka för att utveckla programmet.

Alla elever sitter i klassen och lyssnar noga på den skäggiga mannen som pratar och förklarar hur man bygger en raptext.

Elevernas ögon går intresserat runt, de försöker hänga med i allt.

Jag intervjuar Sofia Wärn, en av projektledarna, och eleven Reza Masoudi för att fråga om deras åsikter om det nystartade projektet som har namnet Flyktfåglar.

– Det var så att i Västerås stad så fick man ut information om att Skolverket ville att man skulle utveckla IM-programmet. Det blev språkintroduktion eftersom jag min kollega Linn De Wilde jobbar där. Vi tänkte: ”Vad skulle vi kunna för att göra det bättre och roligare för eleverna att lära sig språket lättare?”

– Att skriva texter är en del av tanken, men också att försöka skaffa nya kompisar och hitta gemenskap. Tanken är också att de ska få testa på att spela instrument och att det ska bli en konsert eller skivinspelning på slutet, säger Sofia Wärn.

Tanken bakom det här projektet är att ha träffar utanför skoltid en gång i veckan. Där får eleverna skriva eller sjunga på svenska eller sitt modersmål.

Det gör det möjligt för de som kanske inte kan eller inte vill skriva och sjunga på svenska, att också delta.

– Jag gillar att rappa men tänker att jag behöver lite hjälp med det för att kunna hitta rätt väg för min ambition. Jag tror att det här projektet kommer vara mycket hjälpsamt för mig, säger Reza Masoudi, elev.

Sofia Wärn igen:

– Vi sökte och fick beviljat pengar från Skolverket. Det hela började med att jag satt och körde bil, då hörde jag en låt på radio där de sjöng om flyttfåglar och då tänkte jag att det är ganska fint ändå med fåglar som flyttar i väg och byter land. Då kom jag på att eftersom jag jobbar med språkintroduktion och alla elever kom hit någonstans ifrån och det kanske inte på grund av att det själva vill utan det kanske är att de har flytt hit. Därför blev det Flyktfåglar.

Tidigare har många försökt att bjuda in folk på språkkafé och det är väl ett bra sätt, men det här är lite nytt och samtidigt vill man gärna lära sig språket.

Det kan vara ett problem att eleverna känner att de har för mycket annat i skolan, man kanske känner att man har mycket läxor och då kanske man känner sig stressad och väljer bort workshopen.

– Ja, men jag tänker att mycket av det vi jobbar med där kan man använda i andra sammanhang och man blir bättre på svenska och jag hoppas att man ser en fördel med det, säger Sofia Wärn.

Hon var lite orolig i början att man skulle tycka att det tog tid eftersom det var utanför skoltid och att ingen skulle vilja komma. Men det var många som kom och hon tror att det är för att många tycker att det är ett kul sätt att lära sig svenska med musik.

Projektet Flyktfåglar är bara för språkintroduktion just nu, men tanken är att andra elever även på vanliga gymnasieprogram ska kunna vara med i det här sedan.

Men just nu är projektet bara på Tranellska gymnasiet för att se vad man tycker.

– Lärarna har bokat en gång i veckan då man ska kunna jobba med texter men det kommer också en musiker en gång i månaden som ska komma hit och ska ha lite workshop eller lektion och det kan vara olika musikstilar, olika människor. Tanken är att vi ska ha en inspiration och få testa. Hittills har vi haft en person som kom hit och hade en rapworkshop, säger Reza Masoudi.

Nya sättet att lära sig språket är mycket lättare för eleverna och är annorlunda jämfört med andra skolor.

Projektet har tjugo platser och så länge det finns plats kan alla delta i projektet.

Mer info: m.facebook.com/flyktfaglar1

Powered by Labrador CMS