Nyskapande pilotprojekt i Västerås ska öka plaståtervinningen

I ett samarbete mellan Vafabmiljö och Stena Recycling, lanseras nu ett pilotprojekt som syftar till att minska plastavfallet och öka återvinningen

Publicerad

Planen är att projektet ska pågå från oktober 2023 till januari 2024 och kommer att genomföras på fyra återbruk i Västerås (Hälla, Stenby, Ängsgärdet och Bäckby) med start på Återbruket Bäckby.

Det primära målet med pilotprojektet är att undersöka möjligheterna att sortera, ta om hand och återvinna plastavfall från nuvarande plastcontainrar på återbruken, istället för att skicka det till förbränning. Huvudfokus ligger på att optimera återvinningen av olika typer av plastmaterial som tidigare inte sorterats separat.

Under projektets gång kommer nuvarande container att delas upp i tre nya insamlingar:

Hårdplast: Exempelvis hinkar, pulkor och trädgårdsmöbler, tillverkad av olika plastsorter (HDPE och PP).

Frigolit: Denna typ av plast kommer att skickas till både energi- och materialåtervinning. Förhoppningen är att genom detta pilotprojekt få veta mer om både kvaliteten och vilka mängder frigolit det handlar om, för att kunna arbeta vidare med en lösning för återvinning av materialet.

Krymp- och sträckfilm: Separat insamling av transparent och färgad film.

– Jag tycker att det är ett spännande initiativ, som verkligen ligger rätt i tiden, säger Johanna Olsson som är projektledare för projeket. Vår förhoppning är att pilotprojektet kommer att öka medvetenheten och intresset för plaståtervinning bland allmänheten. Det är också viktigt att påpeka att plastförpackningar inte ingår i detta pilotprojekt utan fortsätter att sorteras i FTI:s gröna behållare för förpackningar.

Powered by Labrador CMS