Bilder från Piazza di Spagnas tidiga år pryder väggarna. Foto: Sofie Tejre

Nyöppning av anrika Di Spagna

1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.

  • Publicerad 20:15, 29 nov 2018

Från och med den här helgen är anrika Piazza Di Spagna återigen öppet igen. Nya ägarna

Oscar Ljunqvist, Johan Sjöqvist och Jonnie Rangse, som sedan tidigare driver restaurangen Kajplats 9 i hamnen, såg en möjlighet att utveckla den anrika restaurangen.

– Di Spagna är Västerås mest anrika krog och vi tog chansen att förvalta den genom att sätta vår egen prägel på restaurangen, berättar Johan Sjöqvist.

Känslan bevarad

Den som besökte Di Spagna under de tidiga åren kommer att känna igen sig i den nyöppnade restaurangen.

– Man vet hur mycket folk förväntar sig och det känns som alla väntar med spänning. Vi har försökt att bevara det mesta sen tidigare, framför allt känslan som finns här. Till exempel har vi tagit fram originalgolvet från 1976 och renoverat de gamla stolarna. Sen ser det såklart lite modernare ut, berättar Daniel Hübinette som är koordinator på Di Spagna och Kajplats 9.

Tittat i gamla menyer

Även maten som serveras idag har tagit inspiration av menyerna som fanns i slutet av 70-talet.

– Självklart har vi tagit maten in i 2018, men vi har även tittat i gamla menyer, bland annat i den allra första menyn. Många rätter är tagna rakt ifrån den, men omgjorda, säger Daniel Hübinette.

Europeiskt brasserie

Pizza och pasta kommer finnas på menyn, rätter som många förknippar med Italien. Men Daniel Hübinette poängterar att inriktningen är att vara ett europeiskt brasserie och därför vill man inte begränsa sig, utan hämtar matinspiration från hela Europa.

Även menyerna i sig har hämtat inspiration från 1976, där man scannat in och använt de faktiskta illustrationerna från den tiden.

Om man ska tala om en större förändring så handlar det om att man numera har en bar.

­ Det är en ganska viktig del. Vi vill vara ett europeiskt brasserie, och var du än är i Europa och kommer in på ett brasserie, så finns en bardel, säger Daniel Hübinette.

Baren är en nyhet som inte funnits där tidigare. Den kallas kort och gott "Simons bar", och på bilden ser ni Simon Karlsson som bossar över den. Foto: Sofie Tejre

Anrik restaurang. Den klassiska Västeråsrestauragen Di Spagna gör comeback. Lokalen är helrenoverad men mycket av den gamla känslan finns bevarad. Foto: Sofie Tejre

Vill bevara mycket av det gamla. "De som gick hit på 70- och 80-talet ska känna igen sig" Foto: Sofie Tejre

Originaldetaljer sparade. Lamporna är från de tidiga åren, men har nu renoverats och satts ihop till en lampa. Foto: Sofie Tejre

Inspiration från 1976. Både maträtterna på menyn, som själva utformningen av menyn är inspirerad av hur det såg ut vid starten 1976. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING