Bilder från Piazza di Spagnas tidiga år pryder väggarna. Foto: Sofie Tejre

Nyöppning av anrika Di Spagna

1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.

  • Publicerad 20:15, 29 nov 2018

Från och med den här helgen är anrika Piazza Di Spagna återigen öppet igen. Nya ägarna

Oscar Ljunqvist, Johan Sjöqvist och Jonnie Rangse, som sedan tidigare driver restaurangen Kajplats 9 i hamnen, såg en möjlighet att utveckla den anrika restaurangen.

– Di Spagna är Västerås mest anrika krog och vi tog chansen att förvalta den genom att sätta vår egen prägel på restaurangen, berättar Johan Sjöqvist.

Känslan bevarad

Den som besökte Di Spagna under de tidiga åren kommer att känna igen sig i den nyöppnade restaurangen.

– Man vet hur mycket folk förväntar sig och det känns som alla väntar med spänning. Vi har försökt att bevara det mesta sen tidigare, framför allt känslan som finns här. Till exempel har vi tagit fram originalgolvet från 1976 och renoverat de gamla stolarna. Sen ser det såklart lite modernare ut, berättar Daniel Hübinette som är koordinator på Di Spagna och Kajplats 9.

Tittat i gamla menyer

Även maten som serveras idag har tagit inspiration av menyerna som fanns i slutet av 70-talet.

– Självklart har vi tagit maten in i 2018, men vi har även tittat i gamla menyer, bland annat i den allra första menyn. Många rätter är tagna rakt ifrån den, men omgjorda, säger Daniel Hübinette.

Europeiskt brasserie

Pizza och pasta kommer finnas på menyn, rätter som många förknippar med Italien. Men Daniel Hübinette poängterar att inriktningen är att vara ett europeiskt brasserie och därför vill man inte begränsa sig, utan hämtar matinspiration från hela Europa.

Även menyerna i sig har hämtat inspiration från 1976, där man scannat in och använt de faktiskta illustrationerna från den tiden.

Om man ska tala om en större förändring så handlar det om att man numera har en bar.

­ Det är en ganska viktig del. Vi vill vara ett europeiskt brasserie, och var du än är i Europa och kommer in på ett brasserie, så finns en bardel, säger Daniel Hübinette.

Baren är en nyhet som inte funnits där tidigare. Den kallas kort och gott "Simons bar", och på bilden ser ni Simon Karlsson som bossar över den. Foto: Sofie Tejre

Anrik restaurang. Den klassiska Västeråsrestauragen Di Spagna gör comeback. Lokalen är helrenoverad men mycket av den gamla känslan finns bevarad. Foto: Sofie Tejre

Vill bevara mycket av det gamla. "De som gick hit på 70- och 80-talet ska känna igen sig" Foto: Sofie Tejre

Originaldetaljer sparade. Lamporna är från de tidiga åren, men har nu renoverats och satts ihop till en lampa. Foto: Sofie Tejre

Inspiration från 1976. Både maträtterna på menyn, som själva utformningen av menyn är inspirerad av hur det såg ut vid starten 1976. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Lediga jobb

Visa fler på västeråsjobb.se

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING