Bilder från Piazza di Spagnas tidiga år pryder väggarna. Foto: Sofie Tejre

Nyöppning av anrika Di Spagna

1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.

  • Publicerad 20:15, 29 nov 2018

Från och med den här helgen är anrika Piazza Di Spagna återigen öppet igen. Nya ägarna

Oscar Ljunqvist, Johan Sjöqvist och Jonnie Rangse, som sedan tidigare driver restaurangen Kajplats 9 i hamnen, såg en möjlighet att utveckla den anrika restaurangen.

– Di Spagna är Västerås mest anrika krog och vi tog chansen att förvalta den genom att sätta vår egen prägel på restaurangen, berättar Johan Sjöqvist.

Känslan bevarad

Den som besökte Di Spagna under de tidiga åren kommer att känna igen sig i den nyöppnade restaurangen.

– Man vet hur mycket folk förväntar sig och det känns som alla väntar med spänning. Vi har försökt att bevara det mesta sen tidigare, framför allt känslan som finns här. Till exempel har vi tagit fram originalgolvet från 1976 och renoverat de gamla stolarna. Sen ser det såklart lite modernare ut, berättar Daniel Hübinette som är koordinator på Di Spagna och Kajplats 9.

Tittat i gamla menyer

Även maten som serveras idag har tagit inspiration av menyerna som fanns i slutet av 70-talet.

– Självklart har vi tagit maten in i 2018, men vi har även tittat i gamla menyer, bland annat i den allra första menyn. Många rätter är tagna rakt ifrån den, men omgjorda, säger Daniel Hübinette.

Europeiskt brasserie

Pizza och pasta kommer finnas på menyn, rätter som många förknippar med Italien. Men Daniel Hübinette poängterar att inriktningen är att vara ett europeiskt brasserie och därför vill man inte begränsa sig, utan hämtar matinspiration från hela Europa.

Även menyerna i sig har hämtat inspiration från 1976, där man scannat in och använt de faktiskta illustrationerna från den tiden.

Om man ska tala om en större förändring så handlar det om att man numera har en bar.

­ Det är en ganska viktig del. Vi vill vara ett europeiskt brasserie, och var du än är i Europa och kommer in på ett brasserie, så finns en bardel, säger Daniel Hübinette.

Baren är en nyhet som inte funnits där tidigare. Den kallas kort och gott "Simons bar", och på bilden ser ni Simon Karlsson som bossar över den. Foto: Sofie Tejre

Anrik restaurang. Den klassiska Västeråsrestauragen Di Spagna gör comeback. Lokalen är helrenoverad men mycket av den gamla känslan finns bevarad. Foto: Sofie Tejre

Vill bevara mycket av det gamla. "De som gick hit på 70- och 80-talet ska känna igen sig" Foto: Sofie Tejre

Originaldetaljer sparade. Lamporna är från de tidiga åren, men har nu renoverats och satts ihop till en lampa. Foto: Sofie Tejre

Inspiration från 1976. Både maträtterna på menyn, som själva utformningen av menyn är inspirerad av hur det såg ut vid starten 1976. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinexperten Patric Anderson tipsar om några av höjdarna Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.fredag 7/12 14:13

Nyöppning av anrika Di Spagna

"Västeråsarna kommer att känna igen sig" 1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.torsdag 29/11 20:15

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING