Färgklick. Muralmålningen ”Kamouflage” är målad med högpigmenterad vinylfärg.

Ny nätstation blir offentlig konst i växande område

Sedan början av juni har konstnären Ingela Svensson sakta men säkert skapat en muralmålning på alla fyra sidor av den nya nätstationen på Ängsgärdet i Västerås.

Publicerad

Västerås är en växande stad vilket innebär ett behov av fler och nya elnätsanläggningar runt om i staden. Därför har Mälarenergi byggt en nätstation på Ängsgärdet som nu snart även är ett komplett konstverk. Enligt Boverket är arkitektur en viktig aspekt att ta hänsyn till när nya elnätsanläggningar byggs i exempelvis urbana eller kulturhistoriskt värdefulla miljöer.

– För att bygga en nätstation i Västerås behöver vi ha bygglov från staden. I bygglovsskedet för den nya nätstationen på Ängsgärdet ställde staden krav på en konstnärlig gestaltning på fasaden, säger Malin Wallenberg som är vd för Mälarenergi Elnät.

Ingela Svensson framför sin målning.

Den som har fått i uppdrag att måla nätstationens fyra sidor är Ingela Svensson från Eskilstuna. Hon är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har arbetat med flera platsspecifika gestaltningsuppdrag tidigare, exempelvis ”Kretslopp” på Odlarbäckens vård- och omsorgsboende i Eskilstuna samt ”Kretslopp I” och ”Kretslopp II” på Örebro Universitetssjukhus.

Skiljer sig det här jobbet något från dina tidigare uppdrag?

– Det här är utomhus så det är väldigt stor skillnad. Jag har gjort det förut men det är väldigt längesen, så det är lite nytt att man är så beroende av vädret. Mina tidigare gestaltningsuppdrag har varit mer i trä och färg.

Ingela har arbetat med sitt verk under hela juni och räknar med att vara klar i början av juli. Muralmålningen har fått namnet ”Kamouflage” och skildrar två barn som leker.

– Jag vill skildra hur vi med vår plats både färgar platsen där vi bor men även påverkas av var vi bor och verkar. De som flyttar in här vid Ängsgärdet kommer att påverka området, men de kommer också att påverkas av platsen. För mig handlar kamouflage inte om krig utan mer om att både skydda sig själv och att smälta in, berättar Ingela.

Hon har fått en god insyn i Västerås tack vare alla personer som stannat till och pratat när hon jobbar med konstverket.

– Det har varit jätteroligt, jag har fått många kommentarer och frågor men även berättelser om platsen och området vilket passar jättebra med mitt tema. Jag har till exempel fått veta att det har varit en pilallé här, att det har funnits ett bageri och att första maj-tåget gick upp här längs gatan en gång i tiden, säger Ingela och fortsätter:

– Jag har träffat många som följer utvecklingen eftersom de passerar här en eller två gånger per dag, jätteroligt verkligen.

Powered by Labrador CMS