Kommunen hoppas att många vill mötas på den nya platsen där det nya bostadsområdet ska ligga. Foto: Sofie Tejre

Ny mötesplats ska få västeråsarna att tycka till om Sätra

Under sommaren kommer detaljplanen för etapp ett av den nya stadsdelen Sätra att vara ute på samråd. Och i samband med det har kommunen gjort i ordning en ny, "coronaanpassad" mötesplats i skogen där den nya stadsdelen ska växa fram.

Publicerad

Tidigast i slutet av 2023 kommer de första invånarna att flytta in i Västerås helt nya stadsdel Sätra. Men redan i sommar är det dags för samråd för detaljplan ett. Två möten kommer att hållas i samband med detta, på den nya mötesplatsen som kommunen gjort i ordning i skogen där stadsdelen kommer att ligga.

– Det här är en dialogplats för samtal: samtal med folk som vill veta mer om byggnationen på Sätra. Tanken är att det här ska kunna bli en plats där man kan umgås och få information om Sätra, berättar Monica Stolpe Nordin (C), ordförande i byggnadsnämnden i Västerås när vi träffar henne på platsen.

Den 2 juli och 20 augusti kommer representanter från kommunen att finnas på plats för samrådsmöten, och man uppmanar de som vill komma på dessa att "sprida ut sig" under tiden 15-19 på grund av att inte samlas för många samtidigt, även om platsen är utomhus.

– Det kommer att bli lite som ett öppet hus, fast vi är utomhus, säger Linus Sandberg som är planarkitekt för projektet.

Han vill gärna få in så mycket åsikter som möjligt och poängterar att det även kommer att vara ett digitalt samrådsmöte, för att alla ska ha möjlighet att vara med.

– De som känner det här området allra bäst är de som bor nära. Och trots att vi hade en jättebra dialog kring den fördjupande översiktsplanen så har vi gått vidare mer i detalj nu och det skapar nya frågor. Så det är lika viktigt att man tycker till nu, säger Linus Sandberg.

Från politikens håll välkomnar man alla typer av åsikter.

– Jag hoppas ju även att de som är förbannade kommer hit och pratar, så att vi har chansen att förklara varför vi gör det här som man kanske inte tycker om, säger Monica Stolpe Nordin.

Kommunen har som ambition att behålla platsen som mötes- och dialogplats under en ganska lång tid, även efter att samrådet för etapp ett är klart. Själva platsen ligger inom etapp två där byggstart är ytterligare några år bort.

– Jag ser den här platsen som ett sätt för de som bor här i närheten att lära känna det "nya" Sätra på ett enkelt sätt, säger Johanna Ljung som är kommunikatör för Sätraprojektet.

Redan nu går det att besöka platsen som man når via en väg från parkeingen som ligger intill det gamla sjukhuset på Eriksborg. Vägen är utmärk med holkar för fladdermöss eftersom det fanns särskilt många fladdermus-arter på platsen.

Monica Stolpe Nordin (C) ordförande i byggnadsnämnden, och Jonas Cronert (S) vice ordförande inspekterar platsen. Foto: Sofie Tejre
Grilla, fika eller leka i lilla huset – möjligheter finns. Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS