Pia Lindhe Rudolf och Rebecca Svensson har skapat en ljudvandring om Kopparlundens historia.

Ny ljudvandring berättar Kopparlundens unika historia

Västerås stad lanserar en ny upplevelse som belyser Kopparlundens historia med banbrytande uppfinningar och det hårda arbetet som skapade förutsättningarna för den stad Västerås är idag.

Publicerad

Den nya ljudvandringen släpps i appen Västeråsguide vid lunchtid på måndagen. 

Ljudvandringen består av ett tjugotal ljudreportage som leder dig som lyssnar runt i området och ger dig en tidsresa från slutet av 1800-talet fram till idag. Du får höra berättelserna om bland annat tekniska framsteg, livet i arbetarbostäderna, kvinnorna på ammunitionsfabriken, underjordiska bäckar och den allvarliga olyckan 1917. Det finns också nutida och historiska bilder i ljudvandringen.

– Du kan lyssna på ljudvandringen var du än är, men den upplevs förstås bäst på plats i de unika miljöerna i Kopparlunden. Människorna som bodde och arbetade i Kopparlunden bidrog till att skapa det Västerås vi har idag. I ljudvandringen vill vi ge plats för deras historia och låta lyssnaren få lära känna området, säger Pia Lindhe Rudolf producent och reporter i ljudvandringen.

Som historisk expert medverkar Rebecca Svensson. Hon har forskat om Kopparlunden och svensk industrihistoria och delar med sig av sin kunskap.

– Kopparlunden är en av Norra Europas mest spännande platser. Det är navet i den svenska elektrifieringen. Det är roligt och hedrande att vara med och berätta om Kopparlundens historia. Området är en så viktig och spännande del av Västerås historia och det är också den svenska elektrifieringens hjärta, säger Rebecca Svensson historiker.

Ljudvandringen publiceras i stadens app Västeråsguide där det sedan tidigare finns ljudvandringar om Djäkneberget och Öster Mälarstrand. Man kan ladda ner Västeråsguide gratis till sin telefon via AppStore eller Google play.

Powered by Labrador CMS