Nu startar årets hyresförhandlingar 

I ett pressmeddelande menar Fastighetsägarna att hyrorna kommer att behöva höjas med 11 procent.

Publicerad

Tillsammans med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta kommer Fastighetsägarna nu påbörja årets hyresförhandlingar i Västerås. Fastighetsägarna yrkar på att hyran höjs med 11 procent under 2024. 

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent. 

– Hyran måste utvecklas i takt med kostnaderna. Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel och nöjdhet, säger Lisa Hjelm, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord, i ett pressmeddelande.

En boende i en normalstor bostadsrätt om tre rum och kök har under det senaste året inte sällan sett sina boendekostnader öka med 8 000 kronor i månaden. Motsvarande för en hyresrätt, med årets yrkande, ligger på cirka 800 kronor. 

En Novusmätning visar att även hyresgäster förväntar sig höjda hyror, 82 procent av de tillfrågade hyresgästerna uppger att de förväntar sig en höjning som är lika stor eller större än föregående år.

– Undersökningen visar att hyresgästerna är förberedda på att hyran kommer att behöva höjas mer än vad vi varit vana vid de senaste åren. Men för de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Lisa Hjelm. 

Det finns ingen exakt prognos för när förhandlingarna kan vara klara, men Fastighetsägarna skriver i sitt pressmeddelande att de hoppas att parterna har kommit överens innan årsskiftet. 

Powered by Labrador CMS