Skilltwins närvarar – givetvis med det namnet! – på ”Skills”-mässan. Foto: Västerås Stad

Nu får ungdomar chansen att testa sina talanger på ny mässa

Den 10 oktober mellan kl. 13-17 anordnas för första gången ”Skills”-mässan, ett yrkes- och kompetensevent, på Expectrum i Västerås. Här får ungdomar chans att testa sina talanger (”skills") för att lättare hitta vilka utbildningsvägar och jobb som kan passa dem i framtiden. Mässan arrangeras av Arbetsförmedlingen tillsammans med Västerås Stad och Handelskammaren Mälardalen. Mässan riktar sig såväl till arbetssökande som till elever från årskurs nio och uppåt.

  • Publicerad 15:00, 20 aug 2017

Nina From.

På Skills-mässan hittar du innovationer, yrkes- och utbildningsmöjligheter men också vägar till eget företagande. Här möter du framtidens yrken och kan prova en mängd olika aktiviteter för att testa hur dina skills matchar mot behoven i olika branscher. På plats finns till exempel byggbranschen, hotell- och restaurangbranschen, ABB, Mälarenergi, Teknikcollege Mälardalen, Mälardalens Yrkeshögskolor och Ikea.  

– Huvudsyftet med Skills-mässan är att vägleda till utbildning och att matcha en persons skills med ett yrke där personens skills behövs, helt enkelt att få rätt person till rätt utbildning. Därför gör vi detta tillsammans med näringslivet som bäst kan visa upp vad som krävs inom just deras bransch. Skills-mässan är ett samarbete för strategisk kompetensförsörjning. Vi tar också hjälp av e-sporten för att visa att du som håller på med gaming har skills som behövs på arbetsmarknaden, säger Nina From, projektledare på Arbetsförmedlingen.

Förutom att träffa utbildningsföretag och näringslivet finns även möjlighet att utmana fotbollsduon Skilltwins och få prova på e-sport. Genom E-sportgrenarna hittar du kanske skills du inte visste att du hade eller hittar nya användningsområden för dina skills. Du kan testa jobb-träning via virtual reality (VR) och uppleva yrken i 360. IKEA utmanar dig att använda dina skills för att bygga ihop en cykel – om du lyckas bäst så vinner du cykeln.

Skills-mässan genomförs tillsammans med kända youtubers och e-sporten. E-sport – som har över 240 miljoner utövare runt om i världen – är den sport som växer överlägset mest. Tommy ”Potti” Ingemarsson, grundare av Ninjas in Pyjamas (en av de fem största organisationerna inom e-sport), finns med på eventet och hjälper att göra kopplingen mellan e-sport och mer traditionella jobb som kommunikatör, IT-tekniker, projektledare, systemtekniker och programmerare.

– Vi har alla ett gemensamt ansvar för den framtida kompetensförsörjningen i Sverige. Vi är på väg in i en ny era där dina talanger, dina skills, blir allt viktigare. Kom och upptäck och utmana dina skills tillsammans med oss, säger Nina From.

Ikea är ett av alla företag som finns med på mässan. Foto: Västerås stad

På Expectrum 10 oktober

Du som vill besöka mässan är varmt välkommen till Expectrum den 10 oktober. Mässan är öppen för elever från årskurs nio och gymnasiet mellan kl. 13-15 och för arbetssökande mellan kl. 14.30-17. Du som är förälder, lärare eller studie- och yrkesvägledare är självklart också varmt välkommen.

Du hittar mer information om vad som händer på mässan på Arbetsförmedlingen Västerås Facebooksida: https://www.facebook.com/afvasteras/. Här kan du också få veta mer om Yrkesjakten, Skilltwins och få reda på hur olika kändisars jobbresor började.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING