Detta är en genrebild.
Detta är en genrebild.

Miljonsatsning på arbetskläder till vård och omsorg

Västeråsmajoriteten har beslutat att fyra miljoner kronor ska gå till arbetskläder och arbetsskor till kommunens medarbetare inom vård och omsorg.

Publicerad

I Västeråsmajoritetens budget för 2023 finns tre större satsningar, ett trygghetspaket på 15 miljoner kronor, ett kollektivtrafikpaket på 30 miljoner kronor och ett paket med övriga satsningar på fem miljoner. I ett pressmeddelande avslöjar man nu att fyra av de fem miljonerna i paketet med övriga satsningar kommer att gå till arbetskläder och arbetsskor till medarbetare inom vård och omsorg.

– Vår personal cyklar och går i alla väder, därför är jag extra glad att berätta att vi satsar medel så att vi kan förse dem med rätt utrustning för att klara av detta ganska tuffa uppdrag, säger Amanda Grönlund (KD), ordförande i äldrenämnden.

Satsningen innebär att äldrenämnden får 3,4 miljoner, varav 2 miljoner ska gå till skaljackor och regnställ inom hemvården och 1,4 miljoner till skobidrag till medarbetare inom äldreomsorgen. Nämnden för personer med funktionsnedsättning får 600 000 kronor till skobidrag.

– Nu investerar vi i de medarbetare som är med och gör de viktigaste jobben i staden och tar hand om våra medmänniskor. Det här är en viktig arbetsmiljö- och jämställdhetsfråga för våra anställda inom vård och omsorg, säger Magnus Johansson (S), ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Ett övergripande mål för Västeråsmajoriteten är att förbättra arbetsmiljön och villkoren för kommunens anställda och därmed höja verksamhetens kvalitet.

– Det blir många steg per dag för medarbetare inom vård och omsorg. Bra skor behövs för att minska förslitnings- och belastningsskador, säger Jonathan Taki (C), vice ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Arbetsmiljölyftet beskrivs också som en satsning för jämställdhet, då det idag råder en ojämlik tillgång till arbetskläder och skor mellan många kvinno- och mansdominerade yrken.

– Det är inte ovanligt att personalen inom vård och omsorg arbetar i badtofflor eller foppatofflor. Lönen ska räcka till hyra, skenande matpriser, kläder till barnen med mera. Att kommunen bekostar schyssta arbetsskor är inte mer än rimligt, säger Harri Åman (V), ledamot i nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Sammanlagt berörs cirka 3 000 medarbetare inom vård och omsorg.

Powered by Labrador CMS