Michael "Mike" Malmer är en positiv profil inom parasporten som alltid tänker på allas bästa.

Mike från Västerås är stjärnan i SVT-serien om Special Olympics

Under måndagskvällen gick första delen av programmet Heja Sverigelaget! på SVT2. I programmet får man följa fyra av de idrottare med intellektuell funktionsnedsättning som representerade Sverige i Special Olympics 2019 i Abu Dhabi. En av dem är Michael ”Mike” Malmer från Västerås.

  • Publicerad 20:10, 1 sep 2020

Västerås Tidning träffar Mike samma dag som det första programmet ska sändas och han skrattar stort när han får frågan om hur det känns.

– Det känns bra, det var lite läskigt att se sig själv, men roligt.

40-årige Mikes bana inom idrotten startade när han var tonåring med friidrott men för fjorton år sen så bytte han till judo.

– Friidrott är kul, men man blir äldre och i en viss ålder tappar man snabbheten, judo kan man hålla på med länge, säger han.

Att följas av ett tv-team var inget speciellt tycker Mike.

– Vi brydde oss inte om kameran, det blev så naturligt. Jag frågade vad de ville ha ut av oss och då sa de att vi bara skulle vara oss själva. De ville se hur det var att leva med funktionshinder, fördelar och nackdelar.

Mike berättar att för honom är det bästa med att leva med ett funktionshinder nyfikenheten.

– Jag är alltid nyfiken, skrattar han, och vill klara utmaningar.

Genom idrotten har Mike fått se hela världen. Till exempel tävlade han i Special Olympics i Aten då han lyckades ta hem guldmedaljen i judo.

Skrattande säger han att man måste titta på programmen för att få se hur det gick den här gången.

Han berättar att i judo måste man tänka strategiskt.

– Det är svårt att förklara men det är som schack, man måste ligga ett steg före, tänka på vad den andre ska göra, men tänker du för mycket åker man dit.

Inom judon så är det så att om man förlorar så tackar man för att man fick stryk, man går hem och tränar. Man är inte arg, för blir du arg så får du inte tävla.

Men det viktigaste är inte att vinna utan att få ses, att man får vara sig själv säger han.

– Vi är som en familj när vi träffas. Alla har så många olika funktionshinder. Man hjälps åt. Om man har en dålig dag så är det ingen som bråkar eller triggar igång en. Det finns en förståelse, kanske får man en kram. Det är inte bara att tävla. Att träffa människor och gemenskapen är det bästa med idrotten.

Mike tränar fem gånger i veckan på Önsta Gryta, där han även fungerar lite som en ledare och ser till att alla runt om kring honom har det bra.

– Jag hänger gärna där, säger han.

Mike har svår dyslexi och kan inte läsa eller skriva, men han är grym på att komma ihåg.

– Bara för att man är funkis är man inte dum i huvudet, säger han. Man är bra på olika saker så man kan hjälpas åt.

För honom betyder idrotten allt.

– Det är hälsa, man mår bättre och man blir accepterad för den man är, man behöver inte spela, säger han.

Mike önskar att flera föräldrar vågade släppa sina ungar till idrotten och att flera föreningar vågade ta emot folk med funktionshinder.

–Vi är inte annorlunda, vi tänker kanske annorlunda, men får vi bara nyckeln så ska du se vad som händer!

Del två av programmet sänds den 7 september och sista delen den 14 september. På UR-Play finns alla tre avsnitten att se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

Klart: Då arrangeras Guldstänk

Inställt 2020 och digitalt 2021. 2022 är planen att Guldstänk ska göra comeback – på riktigt. – Det är med stor glädje vi kan berätta att Guldstänk kommer att arrangeras för 18:e gången i Västerås...tisdag 23/11 16:33

Tillberga Grannskapsservice är Årets Kooperativ i Sverige: ”Väldigt stolta”

Grattis Tillberga. Ni bor i byn där Årets kooperativ i Sverige 2021 finns. – Vi är både överraskade och väldigt stolta, säger P-O Gottberg, verkställande chef för vinnaren Tillberga grannskapsservice.torsdag 11/11 15:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING