Michael "Mike" Malmer är en positiv profil inom parasporten som alltid tänker på allas bästa.

Mike från Västerås är stjärnan i SVT-serien om Special Olympics

Under måndagskvällen gick första delen av programmet Heja Sverigelaget! på SVT2. I programmet får man följa fyra av de idrottare med intellektuell funktionsnedsättning som representerade Sverige i Special Olympics 2019 i Abu Dhabi. En av dem är Michael ”Mike” Malmer från Västerås.

  • Publicerad 20:10, 1 sep 2020

Västerås Tidning träffar Mike samma dag som det första programmet ska sändas och han skrattar stort när han får frågan om hur det känns.

– Det känns bra, det var lite läskigt att se sig själv, men roligt.

40-årige Mikes bana inom idrotten startade när han var tonåring med friidrott men för fjorton år sen så bytte han till judo.

– Friidrott är kul, men man blir äldre och i en viss ålder tappar man snabbheten, judo kan man hålla på med länge, säger han.

Att följas av ett tv-team var inget speciellt tycker Mike.

– Vi brydde oss inte om kameran, det blev så naturligt. Jag frågade vad de ville ha ut av oss och då sa de att vi bara skulle vara oss själva. De ville se hur det var att leva med funktionshinder, fördelar och nackdelar.

Mike berättar att för honom är det bästa med att leva med ett funktionshinder nyfikenheten.

– Jag är alltid nyfiken, skrattar han, och vill klara utmaningar.

Genom idrotten har Mike fått se hela världen. Till exempel tävlade han i Special Olympics i Aten då han lyckades ta hem guldmedaljen i judo.

Skrattande säger han att man måste titta på programmen för att få se hur det gick den här gången.

Han berättar att i judo måste man tänka strategiskt.

– Det är svårt att förklara men det är som schack, man måste ligga ett steg före, tänka på vad den andre ska göra, men tänker du för mycket åker man dit.

Inom judon så är det så att om man förlorar så tackar man för att man fick stryk, man går hem och tränar. Man är inte arg, för blir du arg så får du inte tävla.

Men det viktigaste är inte att vinna utan att få ses, att man får vara sig själv säger han.

– Vi är som en familj när vi träffas. Alla har så många olika funktionshinder. Man hjälps åt. Om man har en dålig dag så är det ingen som bråkar eller triggar igång en. Det finns en förståelse, kanske får man en kram. Det är inte bara att tävla. Att träffa människor och gemenskapen är det bästa med idrotten.

Mike tränar fem gånger i veckan på Önsta Gryta, där han även fungerar lite som en ledare och ser till att alla runt om kring honom har det bra.

– Jag hänger gärna där, säger han.

Mike har svår dyslexi och kan inte läsa eller skriva, men han är grym på att komma ihåg.

– Bara för att man är funkis är man inte dum i huvudet, säger han. Man är bra på olika saker så man kan hjälpas åt.

För honom betyder idrotten allt.

– Det är hälsa, man mår bättre och man blir accepterad för den man är, man behöver inte spela, säger han.

Mike önskar att flera föräldrar vågade släppa sina ungar till idrotten och att flera föreningar vågade ta emot folk med funktionshinder.

–Vi är inte annorlunda, vi tänker kanske annorlunda, men får vi bara nyckeln så ska du se vad som händer!

Del två av programmet sänds den 7 september och sista delen den 14 september. På UR-Play finns alla tre avsnitten att se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Guldgala för Västerås företagare

Alla vinnare vid kvällens Guldstänk Niclas Sigholm fick under torsdagskvällen ta emot priset som Årets företagare i Västerås – för andra gången i år. Detta i samband med att årets Guldstänkgala till slut kunde genomföras med kända...torsdag 10/9 20:22

Efter krisvåren – antalet konkurser i länet sjunker

Under den senaste månaden rapporterades en konkurs mindre i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.tisdag 8/9 20:03

Västeråsföretaget inleder satsning i Norden

Miniroom startar i Finland idag E-handlaren Miniroom satsar på att växa i Norden och går nu in på den finska marknaden. Västeråsföretaget släpper första versionen av den finska sajten idag. Samtidigt når man 100 000 order online.tisdag 8/9 9:24

ABB-roboten tar ingen fikarast i tillverkningen av chokladbollar

Delicatos investering i ABB-robotar blev ett lyft för Nordens största tillverkare av konditorivaror.söndag 30/8 17:28

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING