Bäckby får ett eget medborgarkontor.
Bäckby får ett eget medborgarkontor.

Medborgarkontor öppnar på Bäckby

Den 13 september öppnar ett nytt medborgarkontor på Bäckby bibliotek. Varje onsdag under hela hösten erbjuds invånarna på Bäckby hjälp med samhälls- och myndighetsfrågor. Syftet är att stärka dialogen mellan invånarna på Bäckby och lokala myndigheter.

Publicerad

Kontoret ska fungera som en länk mellan invånarna på Bäckby och Västerås stad. En del av de tjänster som kommer erbjudas innefattar bland annat migrationsfrågor, frågor om myndigheter, bostadsfrågor och frågor om skola och förskola, samt digital delaktighet, såsom IT-hjälp och frågor om Västerås stads e-tjänster.

Medborgarkontoret är ett samarbete mellan Bäckby bibliotek och olika lokala aktörer, såsom Digidelcenter, Migrationsverket, Kvinnohuset Västerås, socialtjänster med flera. Förhoppningen är att ge invånarna egenmakt och en känsla av delaktighet.

– Biblioteket får många samhällsfrågor som vi inte kan besvara, men ofta har vi inte en annan instans att konkret hänvisa till. Därför väcktes idén om att starta upp ett medborgarkontor på biblioteket där invånare faktiskt kan få träffa de aktörer som arbetar med dessa frågor. Det har varit ett otroligt intresse från olika aktörer att delta. Det känns fantastiskt att vi åtminstone en dag i veckan kommer kunna erbjuda hjälp på plats, säger Agnes Kotka, avdelningschef på Västerås stadsdelsbibliotek.

Invigningen äger rum på Bäckby torg den 13 september klockan 15.00 och är öppen för alla. Medborgarkontoret har sedan öppet varje onsdag till och med 6 december 2023.

Powered by Labrador CMS