Looptroop Rockers invalda i Swedish Music Hall of Fame: ”Ett erkännande”

I år firar Västeråsbandet Looptroop Rockers 25 år. De gör det med att ta plats i den svenska populärmusikens finrum. – Det känns väldigt hedrande, säger gruppen till Västerås Tidning efter att nu vid lunchtid valts in i Swedish Music Hall of Fame.

  • Publicerad 13:14, 23 mar 2017

I dag vid lunchtid på Nobis hotel i Stockholm tillkännagavs de artister och musikskapare som i år tar plats på den svenska populärmusikens piedestal.

Tillsammans med bland andra Lill-Babs, Magnus Uggla, Kalle Jularbo och The Cardigans valdes Västerås egna hiphop-veteraner Looptroop Rockers in i den exklusiva skaran.

”Truppen” är Sveriges största hiphop-export genom tiderna och har verkat under tre decennier. De har turnerat över hela världen och spridit sin musik och sitt budskap. Under åren har de tillsammans, som grupp och soloartister, släppt 16 album. 

I dag kom belöningen. Nu tar de plats bredvid svenska artistlegendarer som ABBA, Evert Taube, Roxette, Cornelis Vreeswijk, Ulf Lundell, Jussi Björling och Monica Zetterlund.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– För att citera Gert Fylking: ”Äntligen!”, säger Magnus ”Embee” Bergkvist, bandets producent, dj och musikaliske motor, med ett skratt. Nej, men det känns givetvis väldigt hedrande och som ett kvitto på vårt hårda slit genom åren, ett erkännande av att vi har betytt något och gjort något jävligt unikt. Och vi är stolta som band också att vi aldrig har gett upp, trots motgångar. 

Det har funnits motgångar?

– Det har ju inte alltid tuffat på som ett tåg … Men vi har kämpat och besitter någon form av jävlar anamma som fortfarande gör att vi är ett band som skapar något tillsammans.

Vad tycker ni själva gör att ni nu har tagit plats i Swedish Music Hall of Fame?

– Vi har gjort våran grej. Haft ett eget tänk, ett eget sound och vågat ge oss ut i nya territorier där folk kanske inte känt till oss. Varit idoga. Det har varit ett harvande – men också otroligt kul och öppnat dörrar för oss.  

Vad tror du att ni har betytt för svensk hip hop?

– Vi har visat att man kan göra det själv, på ett independent-sätt. Pressat egna skivor, spelat in i egna studior med enkla medel till en början och ändå tagit oss ut i världen och visat att det finns hip hop även från Sverige. Som några slags ambassadörer för den typen av musik.

Nu tar ni plats bredvid svenska, musikaliska storheter som ABBA, Cornelis, Taube … hur känns det?

– Det känns naturligt, så ska det vara! säger Embee med ett garv.

Ni firar 25 år i år. Hur ser framtiden ut?

– Den ser bra ut. Vi har inte varit så här produktiva på flera år. Vi är inne i en period där vi bara spottar ur oss låtar. 

Hur kommer det att märkas?

– Det kommer bara att svämma över av låtar från oss, haha. 

Redan den 3 juni får Västeråspubliken chans att se Looptroop Rockers live i Västerås. Det sker på Vallby friluftsmuseums scen i samband med Rap Race, som bandet arrangerar ihop med Westeros Trail Running Society.

– Det gör vi för att fira våra 25 år och det var självklart att vi ville genomföra spelningen i Västerås och lika självklart att den skulle vara gratis, säger Embee.

Nya låtsläpp, fortsatt turnerande, utmärkelser … ni ser inget slut på eran Looptroop Rockers?

– Nej, för fan. Vi tuffar på och kuskar runt!

Det här är Looptroop Rockers

Bildades i Västerås 1992.

Sveriges största hiphop-export genom tiderna. Turnerat oavbrutet runtom i Europa och övriga världen sedan 1996. 

Medlemmar: 

Mathias ”Supreme” Lundh Isén – Tommy ”CosM.I.C” Isacsson – Mårten ”Promoe” Edh – Magnus ”Embee” Bergkvist.

Har genom åren samarbetat med artister som Seinabo Sey, Sabina Ddumba, Timbuktu, José González, bland många andra.

Diskografi: 2000 – Modern Day City Symphony, 2002 – The Struggle Continues, 2005 – Fort Europa (2LP/CD), 2008 – Good Things, 2011 – Professional Dreamers, 2013 – Mitt hjärta är en bomb, 2014 – Naked Swedes (2LP/CD)

Tillsammans har medlemmarna på egna skivbolaget David vs Goliath släppt 16 album genom åren (förutom gruppens sju även Promoes sex soloalbum och Embees tre) plus ett otal ep:s, som bland andra The Casual Brothers.

Det här är Swedish Music Hall of Fame (SMHOF)

Här är de åtta artister och musikskapare som valdes in i Swedish Music Hall of Fame i dag:

Looptroop Rockers, Lill-Babs, Magnus Uggla, Kalle Jularbo, Britt Lindeborg, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola Håkansson. 

Här är övriga 31 musiker som redan har en plats i Swedish Music Hall of Fame sedan 2014:

ABBA – Alice Babs – Anders Burman – Barbro Hörberg – Carola Häggkvist – Cornelis Vreeswijk – Denniz Pop – Eva Dahlgren – Ebba Grön – Evert Taube – Gullan Bornemark – Jan Johansson – Jussi Björling – Karl Gerhard – Kent – Latin Kings – Leila K – Monica Dominique – Monica Zetterlund – Nationalteatern – Neneh Cherry – Owe Thörnqvist – Peps Persson – Robyn – Roxette – Siw Malmkvist – Stina Nordenstam – Sven-Ingvars – Ulf Lundell – Yngwie Malmsteen 

SMHoF är en hyllning till den svenska populärmusiken. Det långsiktiga syftet med Hall of Fame är att hylla de personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken. Hall of Fame är en permanent utmärkelse som förhoppningsvis kommer att finnas i all framtid.

För att bli invald i Hall of Fame måste skivdebuten ha skett minst 20 år innan utdelningen för att säkerställa ett bestående historiskt värde. Det är ett grepp lånat av amerikanska The Rock and Roll Hall of Fame. Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus tillsätter årligen en jury som ansvarar för vilka som blir invalda det året. Från 2015 har denna jury en nominerande roll och de redan invalda får vara med och rösta in tillkommande i Swedish Music Hall of Fame. De invalda tillgängliggörs primärt genom utställningen i Swedish Music Hall of Fame och vid en årlig hyllnings- ceremoni i samband med offentliggörandet varje år. Såväl musiker, låtskrivare, artister, producenter eller andra som har haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling i Sverige kan bli invalda. 

Bakom Swedish Music Hall of Fame står Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Detta är en ideell stiftelse som har till uppgift att tillgängliggöra den svenska musikskatten, öka kunskapen om svensk populärmusik och inspirera till nyskapande.

De första artisterna valdes in 2014. Detta är fjärde året som ett gäng artister tar plats på den svenska musikens piedestal.

Årets jury bestod av fyra av Sveriges mest initierade musikkännare: Anna Charlotta Gunnarson (ordförande), Per Sinding-Larsen, Kerstin Behrendtz och Lars Nylin. Juryns sammansättning ändras varje år för att på så sätt säkerställa ständig vitalitet. 

Källa: Swedish Music Hall of Fame 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Besvärlig druva som kan skapa magiska smaker

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Nyligen gick jag en Masterclass på Vinkällan där Barolo och Barbaresco var temat. Väldigt bra och mycket som var nytt, då denna typ av vin inte riktigt faller mig i smaken.fredag 9/11 13:44

Färna Herrgård kan bli årets Viltmatsrestaurang

Färna Herrgård och Spa är en av tre nominerade restauranger till årets Viltmatrestaurang 2018.lördag 27/10 16:24

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.fredag 26/10 16:17

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING