Looptroop Rockers invalda i Swedish Music Hall of Fame: ”Ett erkännande”

I år firar Västeråsbandet Looptroop Rockers 25 år. De gör det med att ta plats i den svenska populärmusikens finrum. – Det känns väldigt hedrande, säger gruppen till Västerås Tidning efter att nu vid lunchtid valts in i Swedish Music Hall of Fame.

  • Publicerad 13:14, 23 mar 2017

I dag vid lunchtid på Nobis hotel i Stockholm tillkännagavs de artister och musikskapare som i år tar plats på den svenska populärmusikens piedestal.

Tillsammans med bland andra Lill-Babs, Magnus Uggla, Kalle Jularbo och The Cardigans valdes Västerås egna hiphop-veteraner Looptroop Rockers in i den exklusiva skaran.

”Truppen” är Sveriges största hiphop-export genom tiderna och har verkat under tre decennier. De har turnerat över hela världen och spridit sin musik och sitt budskap. Under åren har de tillsammans, som grupp och soloartister, släppt 16 album. 

I dag kom belöningen. Nu tar de plats bredvid svenska artistlegendarer som ABBA, Evert Taube, Roxette, Cornelis Vreeswijk, Ulf Lundell, Jussi Björling och Monica Zetterlund.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– För att citera Gert Fylking: ”Äntligen!”, säger Magnus ”Embee” Bergkvist, bandets producent, dj och musikaliske motor, med ett skratt. Nej, men det känns givetvis väldigt hedrande och som ett kvitto på vårt hårda slit genom åren, ett erkännande av att vi har betytt något och gjort något jävligt unikt. Och vi är stolta som band också att vi aldrig har gett upp, trots motgångar. 

Det har funnits motgångar?

– Det har ju inte alltid tuffat på som ett tåg … Men vi har kämpat och besitter någon form av jävlar anamma som fortfarande gör att vi är ett band som skapar något tillsammans.

Vad tycker ni själva gör att ni nu har tagit plats i Swedish Music Hall of Fame?

– Vi har gjort våran grej. Haft ett eget tänk, ett eget sound och vågat ge oss ut i nya territorier där folk kanske inte känt till oss. Varit idoga. Det har varit ett harvande – men också otroligt kul och öppnat dörrar för oss.  

Vad tror du att ni har betytt för svensk hip hop?

– Vi har visat att man kan göra det själv, på ett independent-sätt. Pressat egna skivor, spelat in i egna studior med enkla medel till en början och ändå tagit oss ut i världen och visat att det finns hip hop även från Sverige. Som några slags ambassadörer för den typen av musik.

Nu tar ni plats bredvid svenska, musikaliska storheter som ABBA, Cornelis, Taube … hur känns det?

– Det känns naturligt, så ska det vara! säger Embee med ett garv.

Ni firar 25 år i år. Hur ser framtiden ut?

– Den ser bra ut. Vi har inte varit så här produktiva på flera år. Vi är inne i en period där vi bara spottar ur oss låtar. 

Hur kommer det att märkas?

– Det kommer bara att svämma över av låtar från oss, haha. 

Redan den 3 juni får Västeråspubliken chans att se Looptroop Rockers live i Västerås. Det sker på Vallby friluftsmuseums scen i samband med Rap Race, som bandet arrangerar ihop med Westeros Trail Running Society.

– Det gör vi för att fira våra 25 år och det var självklart att vi ville genomföra spelningen i Västerås och lika självklart att den skulle vara gratis, säger Embee.

Nya låtsläpp, fortsatt turnerande, utmärkelser … ni ser inget slut på eran Looptroop Rockers?

– Nej, för fan. Vi tuffar på och kuskar runt!

Det här är Looptroop Rockers

Bildades i Västerås 1992.

Sveriges största hiphop-export genom tiderna. Turnerat oavbrutet runtom i Europa och övriga världen sedan 1996. 

Medlemmar: 

Mathias ”Supreme” Lundh Isén – Tommy ”CosM.I.C” Isacsson – Mårten ”Promoe” Edh – Magnus ”Embee” Bergkvist.

Har genom åren samarbetat med artister som Seinabo Sey, Sabina Ddumba, Timbuktu, José González, bland många andra.

Diskografi: 2000 – Modern Day City Symphony, 2002 – The Struggle Continues, 2005 – Fort Europa (2LP/CD), 2008 – Good Things, 2011 – Professional Dreamers, 2013 – Mitt hjärta är en bomb, 2014 – Naked Swedes (2LP/CD)

Tillsammans har medlemmarna på egna skivbolaget David vs Goliath släppt 16 album genom åren (förutom gruppens sju även Promoes sex soloalbum och Embees tre) plus ett otal ep:s, som bland andra The Casual Brothers.

Det här är Swedish Music Hall of Fame (SMHOF)

Här är de åtta artister och musikskapare som valdes in i Swedish Music Hall of Fame i dag:

Looptroop Rockers, Lill-Babs, Magnus Uggla, Kalle Jularbo, Britt Lindeborg, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola Håkansson. 

Här är övriga 31 musiker som redan har en plats i Swedish Music Hall of Fame sedan 2014:

ABBA – Alice Babs – Anders Burman – Barbro Hörberg – Carola Häggkvist – Cornelis Vreeswijk – Denniz Pop – Eva Dahlgren – Ebba Grön – Evert Taube – Gullan Bornemark – Jan Johansson – Jussi Björling – Karl Gerhard – Kent – Latin Kings – Leila K – Monica Dominique – Monica Zetterlund – Nationalteatern – Neneh Cherry – Owe Thörnqvist – Peps Persson – Robyn – Roxette – Siw Malmkvist – Stina Nordenstam – Sven-Ingvars – Ulf Lundell – Yngwie Malmsteen 

SMHoF är en hyllning till den svenska populärmusiken. Det långsiktiga syftet med Hall of Fame är att hylla de personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken. Hall of Fame är en permanent utmärkelse som förhoppningsvis kommer att finnas i all framtid.

För att bli invald i Hall of Fame måste skivdebuten ha skett minst 20 år innan utdelningen för att säkerställa ett bestående historiskt värde. Det är ett grepp lånat av amerikanska The Rock and Roll Hall of Fame. Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus tillsätter årligen en jury som ansvarar för vilka som blir invalda det året. Från 2015 har denna jury en nominerande roll och de redan invalda får vara med och rösta in tillkommande i Swedish Music Hall of Fame. De invalda tillgängliggörs primärt genom utställningen i Swedish Music Hall of Fame och vid en årlig hyllnings- ceremoni i samband med offentliggörandet varje år. Såväl musiker, låtskrivare, artister, producenter eller andra som har haft betydande inflytande för populärmusikens utveckling i Sverige kan bli invalda. 

Bakom Swedish Music Hall of Fame står Insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Detta är en ideell stiftelse som har till uppgift att tillgängliggöra den svenska musikskatten, öka kunskapen om svensk populärmusik och inspirera till nyskapande.

De första artisterna valdes in 2014. Detta är fjärde året som ett gäng artister tar plats på den svenska musikens piedestal.

Årets jury bestod av fyra av Sveriges mest initierade musikkännare: Anna Charlotta Gunnarson (ordförande), Per Sinding-Larsen, Kerstin Behrendtz och Lars Nylin. Juryns sammansättning ändras varje år för att på så sätt säkerställa ständig vitalitet. 

Källa: Swedish Music Hall of Fame 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING