Förbereder utdelning. Martin Bergåker från Lokala Hjälpen, Mats Andersson från Ica Kvantum, Amanda Gahm och Staffan Braw från Företagsvolontärerna, Ella Heionen och Rikard Salzmann från Västerås stadsmission och Aziz Dag från Westinghouse Sverige. Foto: Avig Kazanjian

Lokala Hjälpens julinsamling närmar sig en miljon kronor

nn Lokala Hjälpens julinsamling har miljonen inom räckhåll. I veckan var insamlingen uppe i snart 700 000 kronor. Nu har dessutom arbetet med att dela ut matkassar inför julen kommit igång.

  • Publicerad 15:54, 19 dec 2021

Den 19 november gick startskottet för årets upplaga av Lokala Hjälpens julinsamling. För andra året i rad samlas nu in pengar till förmån för ekonomiskt utsatta barnfamiljer i Västerås. Insamlingen inför julen 2020 som inbringade strax över 350 000 kronor kunde hjälpa cirka 1 700 västeråsare varav cirka 600 barn. I år ville initiativtagarna samla in ännu mer – vilket de nu har lyckats med.

I veckan var insamlingen uppe i över 700 000.

– Personligen har jag hela tiden haft en miljon som mål men har varit lite försiktig med att uttala mig om det. Men nu när vi går in en slutspurt så vågar jag säga det: Klart vi hoppas på miljonen!

Martin Bergåker, Företagsvolontärerna/Lokala Hjälpen:

– Det känns både overkligt men samtidigt fullt möjligt att nå en miljon, en summa vi knappt vågade nämna internt för någon månad sedan. Men det vill till att engagemanget lever kvar hela vägen fram till jul.

Så mycket som ett 50-tal företag och organisationer hade redan vid start anslutit sig till insamlingen och skänker antingen pengar eller startar egna insamlingar till förmån för Lokala Hjälpen. Ett av företagen som har engagerat sig även i år är Westinghouse som till årets insamling skänkt en ansenlig summa.

– Det är en självklarhet för oss att hjälpa behövande i regionen. Vi har verkat i Västerås i så många år och det känns bra att ge något tillbaka. Vi började samarbeta med Företagsvolontärerna förra året och vi uppskattar det arbete som de gör tillsammans med lokala organisationer. Utöver att Westinghouse som företag har bidragit till årets insamling så har vi även en egen bössa för Lokala Hjälpen dit våra anställda kan skänka till julinsamlingen. Det har varit ett uppskattat initiativ som vi fått positivt gensvar för från våra anställda, säger Aziz Dag, vd Westinghouse Sverige.

Utdelning påbörjad

Trots att insamlingen inte är avslutad har arbetet med att dela ut gåvor till behövande i Västerås inletts. I veckans var Lokala Hjälpen bland annat på Ica Kvantum på Gryta och hämtade ut matkassar.

– Nu är vi igång! Idag börjar utdelningen som är kopplad till Lokala Hjälpens julinsamling. Först ut är Västerås stadsmission med matkassar skänkta av Ica Kvantum och deras leverantörer. Andra som kommer att göra julen lite bättre för cirka 2 500 utsatta västeråsare är Kvinnohuset, Majblomman, Svenska Kyrkan, Pingst SOS, Röda Korset, Life Center, Donationshjälpen, Små Hjärtan, FUB, Bufff, Öppna Dörren, Personstöd, Tillberga Grannskapsservice och Hjärtpunkt Skiljebo. Förutom alla volontärer förstås, säger Staffan Braw från Företagsvolontärerna.

– Vi är superglada att kunna göra det här! Tack vare engagemanget från västeråsarna kan vi nu göra julen lite bättre för mer än 800 barn i Västerås, Rickard Salzmann från Stadsmissionen.

– Äntligen, efter ett hårt arbete under hösten är vi nu igång. Jag är så glad och stolt att Lokala Hjälpens julinsamling skapat så stort engagemang hos Företagsvolontärernas medlemmar samt andra företag och privatpersoner. Tillsammans gör vi julen lite juligare för familjer och personer som kanske inte alltid har det så bra annars, säger Martin Bergåker från Lokala Hjälpen.

Varför en julinsamling?

Enligt den fattigdomsrapport som Sveriges stadsmissioner släppte i oktober, lever drygt 15% av Sveriges befolkning i relativ fattigdom med låg ekonomisk standard.

Bara här i Västerås lever över 4000 barn i ekonomiskt utsatta familjer. Tack vare alla de företag, organisationer och privatpersoner som deltar i vår insamling kan vi stötta både barnfamiljer och ensamma äldre och ge dessa människor en bättre jul. Vi kommer bland annat att kunna dela ut julmat samt presentkort som föräldrarna kan använda för att köpa julklappar till sina barn, vilket samtidigt gör att de får bli lite av hjältar i barnens ögon.

Vi har valt att ge bort presentkort från Västerås City för att samtidigt gynna den lokala handeln, eftersom ett levande city bidrar till ökad trygghet – vilket ju är ett av de fem mål som Lokala Hjälpen jobbar för.

Hur går det till?

Via lokalahjalpen.se eller de många andra insamlingarna kan privatpersoner och företag köpa matkassar och presentkort till barnfamiljer, matlådor till hemlösa eller julgåvor till ensamma äldre västeråsare. Dessa produkter distribueras sedan till målgruppen av ett stort antal lokala hjälporganisationer vilket även gör att alla insamlade medel (100%) kommer de behövande till gagn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Jättearena skapas på Hotel Plaza

Unik satsning: ”Västerås blir en mötesstad att räkna med igen” I höstas väcktes mötesstaden Västerås till liv igen när nya ACC Meetings & Events presenterades. Nu är en stor och viktig del av nysatsningen i hamn. Från årsskiftet skapas en ny arena på Hotel Plaza...torsdag 16/12 9:00

Hon blir ny direktör för Comfort hotel: "Lite nervöst"

Nu är det klart – det blir Emma Keenan som tillträder som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås. – Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen...torsdag 2/12 16:58

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Nya Bistro Bruket bjuder på flera smakfulla nyheter

Skultuna Messingsbruks nya satsning: ”Besökarna ska få njuta” Å-Cafét har blivit Bistro Bruket. I dubbelt så stora lokaler men med samma fina utsikt. Skultuna Messingsbruks nya satsning har öppnat. – Vi har funderat länge på att bygga ut, säger platschefen...fredag 14/1 20:16

Restaurangen byter plats – men inte koncept: "Området växer"

Avslöjar: Siktar på två Streetfood-festivaler 2022 Nu är det klart att den populära restaurangen Mr Mango lämnar Saluhallen. Istället väljer de att satsa fullt ut på sin foodtruck och verksamheten i Sigurdsområdet. – Vi behövde fokusera på ett av...torsdag 9/12 20:10

Då öppnar Västerås Ölhall – blir kedjans största i landet

”Kommer att ha 30 kranar med hantverksöl” Det har varit på gång i snart två år. Nu är det klart att Västerås kommer att få en ölhall under nästa höst. Platsen: 2 Rum & Köks gamla lokaler vid Mimerporten på Stora gatan. – Ett perfekt läge för...fredag 3/12 19:16

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING