UNDERSKRIFT. Medborgarlöftet signerades av kommunstyrelseordförande Staffan Jansson (S) och Sara Ekström, lokalpolisområdeschef Västerås. Foto: VÄSTERÅS STAD

Löftet till medborgarna: Ska ta extra krafttag mot personrån

Trygghetsvandringar och förvandla otrygga platser till mer trygga platser, det har Västerås stad och Polisen nu lovat medborgarna fram till 31 mars 2021.

Publicerad

– Det är viktigt att vi genom tidiga, tydliga och samordnade insatser kan jobba för att minska risken att unga väljer en kriminell livsstil. Vi har ett gediget arbete inom Västerås med frågor kring social hållbarhet. Att vi även har ett tätt samarbete med Polismyndigheten är en framgångsfaktor för att stävja kriminalitet och bygga ett tryggt och säkert samhälle för ungdomar och alla andra grupper i Västerås, säger Staffan Jansson (S) kommunstyrelsens ordförande Västerås stad.

I medborgarlöftet fokuseras mycket på de många personrånen som i synnerhet drabbat ungdomar till och på väg från skolan.

– Vi har tillsammans med Västerås stad tagit fram en gemensam lägesbild och utifrån den beslutat att vi ska prioritera personrån. Att bli utsatt för ett personrån är mest sannolikt om du är ung vuxen, det är ett obehagligt scenario som kan få stor påverkan på både den utsatta samt anhörigas liv. Gärningsmannen är också oftast en ung vuxen vilken är en av våra prioriterade målgrupper att lagföra, för att på det sättet kanske avbryta en brottslig bana och kriminellt beteende, säger Sara Ekström, lokalpolisområdeschef Västerås.

– Känns bra att vi kan arbeta med detta, att vi kan arbeta med trygghetsvandringar och polisiära satsningar på vissa områden. Nästa vecka kommer vi i budgeten lägga 9 miljoner extra i trygghetsskapande arbete. Vi lägger pengar på att göra fysiska åtgärder i city med belysning och röja buskage som ger skymd sikt, säger Staffan Jansson.

Vad är det för otrygga platser?

– Vi kommer prioritera utifrån de platser invånarna rapporterat om att de upplever otrygghet, säger Staffan Jansson.

– Sannolikt genererar personrån även mycket av den otrygghet som vi har på offentliga platser i Västerås. Genom att rikta åtgärder mot den brottstypen tror vi att vi får positiva effekter även på annan ungdomsbrottslighet, exempelvis brott mot knivlagen, narkotikapåverkan, stulna mopeder och häleribrott. Det ger oss även möjlighet att öka vår kunskap om unga, deras tillvaro och förhoppningsvis minska nyrekryteringen till kriminella sfärer, säger Sara Ekström.

Fredrik Klevenhaus

fredrik@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS