Ord och kärlek i fokus. En ordpark skapas under Kulturnatten där besökarna bland annat kan spela ett gigantiskt alfapet och skriva kärleksbrev. Foto: Krister Ringsten

Kulturnatten lyfter det skrivna ordet

Under Kulturnatten 2019 kommer det att läggas lite extra fokus på det skrivna ordet. Stadsparken kommer att förvandlas till en ord- och ljuspark, bland annat.

  • Publicerad 15:37, 8 sep 2019

Västerås kulturnatt kommer som vanligt att innehålla medeltida marknad, konserter och konstutställningar runt om i hela centrala Västerås. Något som är nytt för årets Kulturnatt är att det i Stadsparken kommer att skapas en Ord- och ljuspark, där tanken är att lyfta fram lokala diktare, poeter och författare. Både etablerade författare som amatörer kommer att bidra med sina ord till parken.

– Just det skrivna ordet är en genre som inte varit så mycket representerat på Kulturnatten. Så vi har skapat en ordpark där vi bett västeråsare att lämna in sina skrivna texter, dikter eller tankar som andra sedan kan läsa. Där kommer det även finnas ett jätte-alfapet och en kärleksbänk där man kan skriva kärleksbrev om man är hemligt kär, berättar Jenny Persson som är kommunikatör på kultur- och fritidsförvaltningen och har jobbat med Kulturnatten i elva år.

Årets Kulturnatt samlar 50 olika arrangörer med arrangemang hos allt ifrån lokala handlare till Västerås domkyrka och slottet.

– Det kommer till nya arrangörer varje år, det är jättekul.

Liksom tidigare år kommer kvällen att avslutas med ett fyrverkeri vid Fiskartorget, men i år är just fyverkeridelen något nedtonad och det fyrverkeri som kommer att användas är delvis tyst fyrverkeri men även några kraftigare smällar förekommer, som det kan vara bra för djurägare att veta.

– Vi kommer ha ett fyrverkeri men det ska vara ett större fokus på elden tillsammans med gycklargruppen Trix. Kulturnatten har alltid handlat mycket om eld så vi känner att vi går tillbaka lite till det temat i år.

Olika sorters underhållning bjuds det givetvis också på i vanlig ordning runt om i stan. Foto: Daniel Linderberg/Arkiv

Stora delar av den lokala kulturen visar upp sin verksamhet under den stora folkfesten.

"Passionärerna" som spelar "Supé för två". Medverkar gör Ulla Avebo, Fia Fahlström, Ingemar Lindbergh och Harriet Pettersson. Foto: Studio Westmannia

Studio Westmannia vill charma den äldre publiken med supé

Som en del av Kulturnatten har Studio Westmannia premiär på sin nya föreställning "Supé för två". En pjäs av och för dem med livserfarenhet.

Gruppen som står bakom föreställningen "Supé för två" kallar sig för "Passionärerna" som står för de passionerade pensionärerna. För det är lite så som gruppen beskriver sig själva: ett gäng passionerade pensionärer som alla varit aktiva inom amatörteatern under flera år, men nu kände att de var ett tag sedan de stod på scen. Och eftersom de alla nu var pensionärer bestämde sig för att slå sig ihop och göra en föreställning som också riktar sig till den äldre publiken.

Pjäsen är skriven av Börje Anterot som är ett välkänt namn i Västerås teater- och revyliv. Den skrevs redan på åttiotalet men har nu fått ett nytt liv. Pjäsen handlar om tre väninnor som berättar det mesta för varandra. Eller är det så? När Inger och Monika spontant dyker upp hemma hos Maggan så känns det som de kommer lite olägligt. Bordet är vackert dukat för två och Maggan har inte sagt något. Vem är det som ska komma?

Medverkar på scen gör Ulla Avebo, Fia Fahlström, Ingemar Lindbergh och Harriet Pettersson. Premiären sker på Studio Westmannia lördagen den 14 september i samband med Kulturnatten. För övriga speldatum se www.studiowestmannia.nu.

”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring”

I samband med Kulturnatten invigs foto-, film- och ljudutställning ”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring” på Västmanlands läns museum (pågår till 10 november).

Bakom konstutställningen – som riktar ljuset mot våldsutsatta kvinnor – står Kvinnohuset i Västerås. Utställningen och jubileumsfilmen om föreningens långa historia, från 1979 till idag, är ett av flera arrangemang med anledningen av föreningens jubileumsår.

– Genom en fotoutställning hoppas vi att det kvinnor, tjejer och barn vittnat om till oss genom åren kan sätta frågan om våld i nära relation och dess verklighet och konsekvenser i ett annat ljus. Att en bild säger mer än tusen ord är ett känt begrepp. Här samverkar bilderna med orden för att synliggöra våldet som pågår runtomkring oss alla i vardagen, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig på Kvinnohuset i Västerås.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING