Jenny ska leda Sverige till medaljchans i OS

Olympiska spelen i Tokyo står för dörren och Västerås har en representant i Paralympics, med start den 24 augusti.

  • Publicerad 08:00, 17 jul 2021

Det är Jenny Eliasson från Västerås cykelklubb som kommer att köra distanserna 1 000- och 3 000 meter med tandemcykel i velodrom, tillsammans med synnedsatta Louise Jannering.

Jenny Eliasson har ingen synnedsättning utan kommer att agera pilot där hon sitter fram på tandemcykeln och är den som styr i velodromen.

Jenny berättar att det är svårt att få rätt träning i Sverige.

– Det finns ingen fullstor velodrom för tävling här, utan bara en mindre i Falun.

Hon säger att banan i Falun är lite speciell, väldigt brant och cirka 50 meter kortare än en tävlingsbana.

–Det gör det svårt att till exempel jämföra tider med en riktig tävlingsbana.

Jenny har en gedigen idrottsbakgrund med bland annat ett VM-silver, två NM-guld och sex SM-guld i cykel. Hon har också tävlat framgångsrikt i Triathlon och har tagit ett flertal medaljer.

– Jag gick med i cykelklubben 2008 och sen dess har jag cyklat mer och mer och började tävla för snart tio år sen.

Inför Paralympics, som egentligen skulle ha ägt rum förra året så tyckte Louise Jannerings pilot, Anna Svärdström att de behövde en pilot till som reserv och avlastning, då det tar mycket tid med paracykel och det nappade Jenny på.

– Det finns inte så många tävlingar här i Sverige så man tävlar oftast utomlands och blir då kanske borta upp emot en vecka åt gången.

Louise Jannering som först satsade på landsvägslopp var även sugen på att börja köra velodrom, men det var inte hennes pilot Anna, så Jenny fick istället frågan och tyckte att det kunde vara något för henne.

– Då skulle jag ha något eget och inte bara vara reserv för Anna, säger hon.
Hösten 2018 började träningen för velodromcykling och hon gick en pilotutbildning i Falun.

Att cykla velodrom är en riktigt snabb tekniksport och egentligen inte alls lik landsvägscykling.

– Vi startar stillastående i en maskin, och i början är ju den enda växeln väldigt tung för att den ska bli rätt när man sen får upp farten, och om man inte får upp farten snabbt så kan man förlora väldigt mycket i starten.

I tandemcykel är det väldigt viktigt att även ha en stark pilot.

– Vi gör samma insats på cykeln, båda trampar lika mycket, så det är viktigt att ha en så stark pilot som möjligt.

Paracykling är lite annorlunda jämfört med många andra parasportgrenar.

– Vi tävlar verkligen tillsammans, i en del andra sporter har man hjälp vid sidan om men den personen är inte en del av tävlingen. Men här så får även piloten medalj om man skulle ta en sån, det är ju extra kul.

Jenny och Louise, som bor i olika städer försöker träna så mycket det går på egen hand.

– Vi tränar var och en för sig, men sista året har vi försökt att träna i Falun minst en gång varannan vecka. Men ute har vi inte kört något tillsammans förutom sista tiden då vi lånade en tandemcykel från Falun. Dessutom har pandemin gjort så att det knappt har varit några tävlingar.

På tal om Paralympics säger Jenny att det är fantastiskt kul och spännande.

– Först var vi kandidater hösten 2019, och det var väl då först jag insåg att vi skulle kunna få åka på Paralympics. Och sen fick vi veta definitivt att vi skulle köra för en vecka sen då de presenterade truppen.

Om Louises chanser i tävlingen berättar Jenny att Louise och Anna definitivt har medaljchans på tempo och linjelopp.

– De blev fyra på VM. Men vi har ju inte kört så mycket på bana och de andra är väldigt duktiga. Många är proffs, får betalt och gör det  här på heltid.

Det är också Louises första Paralympics.

– Hon är yngst i truppen med sina 24 år så hon hoppas även på kommande Paralympics om tre år i Paris.

Själv har 50-åriga Jenny aldrig tänkt så långt som att hon skulle komma att cykla i Paralympics, men viljan att bli bäst finns fortfarande där.

– Nu ska vi maximera förberedelserna den tiden vi har kvar tills vi ska åka, bland annat så åker vi på träningsläger till Köpenhamn i tre dagar för att få köra på stor bana innan tävlingarna.

Sista veckan innan kommer de att tillbringa i ett klimatlabb på Bosön.

– Det kommer att vara runt 35 grader varmt och upp emot 80 procents luftfuktighet i Tokyo, så det gäller att förbereda sig för att kunna ge allt, avslutar hon.

Några av Jennys meriter

Triathlon, allt från sprint till långdistans och duathlon

7 SM guld

3 SM silver

1 VM silver

Fyra 2:a platser och en 3:e plats på Ironman

Cykel, tempo, linje, MTB långlopp och Paracykel

6 SM guld

7 SM silver

2 NM guld

4 NM silver

1 NM brons

1 VM silver

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Företaget som lyfter unga idrottare: "Man kunde se spelare med för små skor"

Mälarlift är det lilla enmansföretaget som sen 1982 växt till att bli ett flexibelt familjeföretag med 45 anställda.lördag 16/10 8:54

Hjälper kvinnliga företagare att skapa nya affärer

Madeleine Alexandersson insåg att juridiken inte var något för henne, sadlade om och tog bland annat en kandidatexamen i samhällsvetenskap. Där fick hon självförtroendet att börja tänka på hur hon...söndag 10/10 20:17

Tak Tema lyfter mot nya höjder

”Vi bestämde tidigt att vi skulle bli en större takfirma” Västeråsföretaget Tak Tema startade 2007. På mindre än 15 år har tillväxten och utvecklingen gått spikrakt uppåt – från en omsättning på 3 miljoner år ett till uppskattade 90 miljoner i år. Och taket...torsdag 7/10 16:07

Laguppställningen är komplett – de driver sex företag tillsammans

Fem ägare. Tillsammans driver dom sex bolag – i vitt skilda branscher. Nyckeln är enligt ägargruppen deras bakgrund inom idrotten. – Vi har hittat rätt i vår laguppställning, säger Andreas Dayan,...söndag 3/10 9:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING