I Västerås gjordes Sveriges första pizza

Andra lördagen i november, den 11, är det dags för Folkhemsturen med italienska influenser. Västerås jubileumsår fortsätter och den här gången är det pizzan som firas.

  • Publicerad 11:41, 27 okt 2017

Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans

Den första pizzan i Sverige serverades just här i Västerås för 70 år sedan. Det firas genom en specialdesignad Folkhemstur i samarbete med Bra-AW och Västerås Tidning där intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål.  Italienaren och matprofessorn Salvatore Macri, som till vardags är chef på restaurang Limone, medverkar i Folkhemsturen.

– Det är bra att pengarna går till välgörenhet och svenskar är intresserade av det här. Pizza är vår kultur! I Folkhemsturen är jag pizzaexpert och svarar på frågor om pizzan. Det finns inga hemligheter, jag går rakt på sak, säger han.

Var en träffpunkt

Salvatores familj kom till Västerås för att arbeta på Asea i slutet av 1950-talet. Han är själv uppvuxen med den italienska klubben på restaurang Sjöhagen, där den första pizzan i Sverige serverades.

– Italienska klubben var en träffpunkt där vi firade familjefester, jul och nyår. Det var väl uppemot 500 italienare som mest i Västerås. Man träffades för att äta, dricka och umgås. Det måste vara ljuvligt att bli serverad en pizza, säger han med ett stort leende.

Hela familjen samlas

Som italienare värnar han om matkulturen och traditionen att laga mat tillsammans.

– Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans, säger Salle, som han också kallas.

Det sägs att pizzan har sitt ursprung i den italienska staden Neapel, där man även odlar råvaror som används speciellt till pizzan. Tomaterna som växer i slätterna nedanför vulkanen Vesuvius är exempel på det. När det kommer till pizzan som maträtt berättar Salvatore att det finns bra pizzor i Sverige.

– Det finns kvalitetspizzor i Sverige som är likvärdiga dem i Italien. I Italien är pizza en fin middag och bra mat med rätt råvaror. Det som gör en pizza är äkta råvaror och en deg med kvalitet, säger han.

Salvatore upprepar gång på gång att det är råvarorna som är viktigast i matlagningen.

– Min mamma sa alltid ”det är råvaran som bestämmer, råvaran gör kocken”. Det stämmer för man måste arbeta hårt för att misslyckas med en bra råvara, konstaterar Salvatore Macri.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Företaget som lyfter unga idrottare: "Man kunde se spelare med för små skor"

Mälarlift är det lilla enmansföretaget som sen 1982 växt till att bli ett flexibelt familjeföretag med 45 anställda.lördag 16/10 8:54

Hjälper kvinnliga företagare att skapa nya affärer

Madeleine Alexandersson insåg att juridiken inte var något för henne, sadlade om och tog bland annat en kandidatexamen i samhällsvetenskap. Där fick hon självförtroendet att börja tänka på hur hon...söndag 10/10 20:17

Tak Tema lyfter mot nya höjder

”Vi bestämde tidigt att vi skulle bli en större takfirma” Västeråsföretaget Tak Tema startade 2007. På mindre än 15 år har tillväxten och utvecklingen gått spikrakt uppåt – från en omsättning på 3 miljoner år ett till uppskattade 90 miljoner i år. Och taket...torsdag 7/10 16:07

Laguppställningen är komplett – de driver sex företag tillsammans

Fem ägare. Tillsammans driver dom sex bolag – i vitt skilda branscher. Nyckeln är enligt ägargruppen deras bakgrund inom idrotten. – Vi har hittat rätt i vår laguppställning, säger Andreas Dayan,...söndag 3/10 9:15

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING