I Västerås gjordes Sveriges första pizza

Andra lördagen i november, den 11, är det dags för Folkhemsturen med italienska influenser. Västerås jubileumsår fortsätter och den här gången är det pizzan som firas.

  • Publicerad 11:41, 27 okt 2017

Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans

Den första pizzan i Sverige serverades just här i Västerås för 70 år sedan. Det firas genom en specialdesignad Folkhemstur i samarbete med Bra-AW och Västerås Tidning där intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål.  Italienaren och matprofessorn Salvatore Macri, som till vardags är chef på restaurang Limone, medverkar i Folkhemsturen.

– Det är bra att pengarna går till välgörenhet och svenskar är intresserade av det här. Pizza är vår kultur! I Folkhemsturen är jag pizzaexpert och svarar på frågor om pizzan. Det finns inga hemligheter, jag går rakt på sak, säger han.

Var en träffpunkt

Salvatores familj kom till Västerås för att arbeta på Asea i slutet av 1950-talet. Han är själv uppvuxen med den italienska klubben på restaurang Sjöhagen, där den första pizzan i Sverige serverades.

– Italienska klubben var en träffpunkt där vi firade familjefester, jul och nyår. Det var väl uppemot 500 italienare som mest i Västerås. Man träffades för att äta, dricka och umgås. Det måste vara ljuvligt att bli serverad en pizza, säger han med ett stort leende.

Hela familjen samlas

Som italienare värnar han om matkulturen och traditionen att laga mat tillsammans.

– Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans, säger Salle, som han också kallas.

Det sägs att pizzan har sitt ursprung i den italienska staden Neapel, där man även odlar råvaror som används speciellt till pizzan. Tomaterna som växer i slätterna nedanför vulkanen Vesuvius är exempel på det. När det kommer till pizzan som maträtt berättar Salvatore att det finns bra pizzor i Sverige.

– Det finns kvalitetspizzor i Sverige som är likvärdiga dem i Italien. I Italien är pizza en fin middag och bra mat med rätt råvaror. Det som gör en pizza är äkta råvaror och en deg med kvalitet, säger han.

Salvatore upprepar gång på gång att det är råvarorna som är viktigast i matlagningen.

– Min mamma sa alltid ”det är råvaran som bestämmer, råvaran gör kocken”. Det stämmer för man måste arbeta hårt för att misslyckas med en bra råvara, konstaterar Salvatore Macri.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns...torsdag 15/4 11:08

Tidigare riksdagspolitikern klar för nytt toppjobb

Anna Wallén, socialdemokrat och tidigare riksdagsledamot för Västmanland, har rekryterats som ny näringspolitisk expert till svenska besöksnäringen branschorganisation Visita. – Vi är mycket glada åt...måndag 12/4 14:13

Klart med ny vd till Almi

Det blir Mikael Fällman som blir ny vd för Almi Företagspartner Mälardalen. Fällman kommer från rollen som affärschef på Almis kontor i Västerås.torsdag 8/4 11:09

De kan bli Årets företagare i Sura

Nu ska Årets företag i Surahammar utses. I veckan släppte Företagarna nomineringarna till priset.söndag 28/3 21:20

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING