I Västerås gjordes Sveriges första pizza

Andra lördagen i november, den 11, är det dags för Folkhemsturen med italienska influenser. Västerås jubileumsår fortsätter och den här gången är det pizzan som firas.

  • Publicerad 11:41, 27 okt 2017

Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans

Den första pizzan i Sverige serverades just här i Västerås för 70 år sedan. Det firas genom en specialdesignad Folkhemstur i samarbete med Bra-AW och Västerås Tidning där intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål.  Italienaren och matprofessorn Salvatore Macri, som till vardags är chef på restaurang Limone, medverkar i Folkhemsturen.

– Det är bra att pengarna går till välgörenhet och svenskar är intresserade av det här. Pizza är vår kultur! I Folkhemsturen är jag pizzaexpert och svarar på frågor om pizzan. Det finns inga hemligheter, jag går rakt på sak, säger han.

Var en träffpunkt

Salvatores familj kom till Västerås för att arbeta på Asea i slutet av 1950-talet. Han är själv uppvuxen med den italienska klubben på restaurang Sjöhagen, där den första pizzan i Sverige serverades.

– Italienska klubben var en träffpunkt där vi firade familjefester, jul och nyår. Det var väl uppemot 500 italienare som mest i Västerås. Man träffades för att äta, dricka och umgås. Det måste vara ljuvligt att bli serverad en pizza, säger han med ett stort leende.

Hela familjen samlas

Som italienare värnar han om matkulturen och traditionen att laga mat tillsammans.

– Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans, säger Salle, som han också kallas.

Det sägs att pizzan har sitt ursprung i den italienska staden Neapel, där man även odlar råvaror som används speciellt till pizzan. Tomaterna som växer i slätterna nedanför vulkanen Vesuvius är exempel på det. När det kommer till pizzan som maträtt berättar Salvatore att det finns bra pizzor i Sverige.

– Det finns kvalitetspizzor i Sverige som är likvärdiga dem i Italien. I Italien är pizza en fin middag och bra mat med rätt råvaror. Det som gör en pizza är äkta råvaror och en deg med kvalitet, säger han.

Salvatore upprepar gång på gång att det är råvarorna som är viktigast i matlagningen.

– Min mamma sa alltid ”det är råvaran som bestämmer, råvaran gör kocken”. Det stämmer för man måste arbeta hårt för att misslyckas med en bra råvara, konstaterar Salvatore Macri.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

​Efter 43 år – nu lämnar hon butiken

Kappahl-Anette: "Det var ett lite svårt beslut att ta" Anette Cederholm är ett ansikte som är bekant för många som brukar handla kläder på Kappahl. Efter 43 år kommer hon den 28 november att sluta sin tjänst för att, lite i förtid, gå i en välförtjänt...måndag 18/11 19:17

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING