Linus Eberhardsson och John Engstrand finns på plats för att hjälpa intresserade ungdomar att komma igång.

Här sätter de sommaren på spel: "Har öppet för alla"

Är du intresserad av att spela? Är din grej brädspel, figurspel, kortspel, lajv, datorspel eller bordsrollspel? Då finns en förening för dig och tillfälle för dig från 12 år och uppåt att prova gratis under den här sommarveckan.

Publicerad

 Det är Västerås Äventyrssällskap på Tallmätargatan i Västerås som i sina stora lokaler ägnar sig åt spel i alla dess former.

Är man nybörjare så finns det ofta någon som lånar ut sin armé så att man kan börja spela och föreningen har även en färdigmålad armé man kan få låna. Det finns också tillgång till färger så att man kan måla sina figurer

 John Engstrand berättar att de bland annat har mängder av brädspel, både för yngre och äldre.

– De finns spel i olika svårighetsgrad, allt från familjespel som Cluedo och Monopol till olika äventyrsspel, oftast fantasy- eller science fictionspel. Men även nutidsspel och spel som bygger på historia.

Ett brädspel kan ta allt från några timmar upp emot sammanlagt ett par, tre dagar.

– Om man vill ha tips på bra spel kan man titta på Boardgame Geek – boardgamegeek.com, där ser man vilka spel som har fått högst betyg, tipsar John.

Men allt handlar inte om brädspel.

– Man kan till exempel spela olika kortspel som Magic – The gathering, olika samlingskortspel och Warhammer.

I lokalernas olika rum finns bland annat ett där man kan spela med och måla Warhammerfigurer.

John Engstrand framför några av föreningens över 200 brädspel.

– Är man nybörjare så finns det ofta någon som lånar ut sin armé så att man kan börja spela och föreningen har även en färdigmålad armé man kan få låna. Det finns också tillgång till färger så att man kan måla sina figurer.

Ett rum är ägnat åt bordsrollspel och det finns även rum där man kan titta på film och spela tv-spel och stora soffor med plats att bara umgås.

Föreningen har nu cirka 60 deltagare och man vill gärna bli flera.

– Vi har öppet för alla, vi som jobbar är ju här ideellt så vi tar en medlemsavgift per år, som bland annat går till hyra och material, men man får gärna komma några gånger och prova gratis.

John säger att när man kommer till dem så blir man väl omhändertagen.

– Det är väldigt lätt när man bara tagit sig hit och kommit in genom dörren, skrattar John, vi visar och lär ut de aktiviteter som finns.

Veckans aktiviteter:

Tisdag 9 juli: Magic the gathering (kortspel): Vi har spellekar som vi lånar ut man behöver inte ha med sig några egna om man inte vill.

Onsdag 10 juli: Brädspel: Vi har runt 200 olika brädspel ungdomar och deras familjer kan komma och testa.

Torsdag 11 juli: Målning av figurer: Vi har förberett Warhammerfigurer eller liknande och det kommer att finnas tillgång till penslar och akrylfärger för att måla figurerna som man sen får ta med sig hem.

Fredag 12 juli: Figurspel 40 k: Vi kommer att förklara regler och hjälpa ungdomar att testa att spela ett figurspel som heter Warhammer 40 000.

Datum och plats: Vecka 28, 8–12 juli klockan 13–17 i VÄS egen lokal på Tallmätargatan 3.

Ålder: 12 år och uppåt.

Mer information: Facebook, Västerås Äventyrssällskap

Powered by Labrador CMS