Brinner för familjer. Maria Koskinen och Anneli Jahnstedt vill underlätta föräldraskapet för västeråsare.

Här får föräldrar och barn gratis stöd: ”Bryter isolering”

På sju platser runt om i Västerås finns Familjecentrum som ett kostnadsfritt stöd till föräldrar, barn och ungdomar.

Publicerad

De erbjuder öppna förskolan, föräldravägledning och föräldrautbildning och har nyligen startat ett gemensamt Instagramkonto för att inspirera och vägleda även digitalt. 

– Kontot är precis nystartat och ska inspirera och ge lite tips och så, säger Maria Koskinen som jobbar på Öppna förskolan på Viksängs familjecentrum.

Familjecentrum finns utöver Viksäng även på Odensvi, Önsta, Skallberget, Råby, Vallby och Bäckby.

– För att kunna kalla sig ett familjecentrum krävs det en öppen förskola och familjevägledare, förklarar Anneli Jahnstedt som är familjepedagog på Viksängs familjecentrum.

Öppna förskolan utgör en mötesplats för föräldrar och barn mellan 0-6 år.

– Hit kommer föräldrar som är föräldralediga för att träffa andra föräldrar och barn. Det är en öppen verksamhet, vi har egentligen bara sångstunden som en fast aktivitet varje dag, säger Maria Koskinen.

Träffar nya vänner

Personalen på de öppna förskolorna runt om i Västerås är utbildade förskollärare som har flera års arbetslivserfarenhet inom förskolan.

– Här på Viksäng har vi ganska mycket arbetskraftsinvandring, om man då är en familj där den ena parten har jobb brukar det gå ganska fort för den andra parten att hitta hit. I många fall väntar de på förskoleplats och det kan ta upp till fyra månader, då kommer de hit och vi blir en slags bro in till det svenska samhället, säger Maria.

Även svenskfödda föräldrar är flitiga besökare på öppna förskolan.

– Ganska ofta händer det att man träffar nya vänner här och det känns väldigt värdefullt, för tanken är ju att bryta isolering och ensamhet, säger Maria.

Anneli instämmer.

– Även om man har ett socialt rikt liv är det inte självklart att ens kontaktnät kan umgås under dagtid, men här får man träffa andra personer som är i samma stadie av livet och barnen får interagera med andra barn.

Både öppna förskolan och föräldravägledning är kostnadsfritt.

– De flesta av oss familjevägledare är socionomer i grunden. Vårt uppdrag är att jobba med föräldrastöd. Vi vill komma in så tidigt som möjligt i en förälders liv så därför har vi ett nära samarbete med BVC, säger Anneli.

Hon fortsätter:

– Vi brukar säga att kommer man till oss har man aldrig kommit fel. Känner vi att en fråga är mer än vad vi kan så berättar vi alltid vart du kan vända dig.

Flera utbildningar

Föräldravägledning är helt anonymt och de för inga journaler. För många är Föräldratelefonen det första steget, det är anonym rådgivning mellan klockan 10-12 på vardagar.

Familjecentrum i Västerås erbjuder även flera olika utbildningar.

– Vi har en uppsjö av föräldrautbildningar som är manualstyrda och evidensbaserade som riktar sig till olika målgrupper, till exempel för utlandsfödda föräldrar eller till föräldrar som har separerat.

Fotnot. Nummer till föräldratelefonen: 021-39 19 20. Telefontid 10–12 varje helgfri vardag.

Powered by Labrador CMS