Gammaldags julmarknad på Vallby Friluftsmuseum 27–28 november. Foto: Vallby Friluftsmuseum

Här är veckans evenemang i Västerås

Gott om evenemang även denna vecka för västeråsarna – bland konserter, sport och teater hittar vi också den traditionella julmarknaden på Vallby Friluftsmuseum.

  • Publicerad 17:33, 21 nov 2021

SÖNDAG 21/11

► Julmarknad i Västerås City

Plats: Västerås city

Tid: 12.00–17.00

Vad: Västerås City bjuder in till sin populära julmarknad med familjetivoli, marknads­stånd, invigning av isbanan samt tändning av vinterbelysningen. Nytt för i år är att vi tillsammans med Visit Västerås satsar på att fylla city med körsång under hela dagen.

► Skälby IBK–IBF Borlänge

Plats: Mälarenergi Arena

Tid: 19.00

Vad: Innebandy herrar, div 1

MÅNDAG 22/11

► Julsalong 2021 för konst och hantverk

Plats: SoHo Art Shop och Galleri SoHo

Tid: 11.00–19.00 (även 23/11–27/11 samma tid)

Vad: Konstnärer och hantverkare bjuds in att delta på SoHo:s årliga julsalong. Alla utställare och produkterna finns även på vår onlineplattform. Pågår till 11/12.

► Instrumentalafton

Plats: Stadsbiblioteket, hörsalen

Tid: 18.30–19.30

Vad: Stämningsfull konsert med elever från Västerås kulturskola.

► Arosorkesterns Höstkonsert

Plats: Västerås konserthus, Stora salen

Tid: 19.00–20.30

Vad: Efterlängtad konsertkväll med Arosorkestern och solister i den klassiska- och swingmusikens tecken. Bo Magnusson, konferencier, Christer Norrman, konsertmästare, Helen Grönberg, dirigent, Linnea Jonsson, trumpet, Eva Magnusson, sång, Markus Norrman, sång samt Swingbandet

► Mamma ljuger – sanningen om din uppväxt

Plats: Carlforsska, scenen

Tid: 18.30–19.30

Vad: Komikern Jan Bylund och Mattias Lundberg är tillbaka på scenen efter dundersuccén med Den Lyckliga Pessimisten.

TISDAG 23/11

► Vi måste prata!

Plats: Stadsbiblioteket, hörsalen

Tid: 19.00–20.00

Vad: Debattören, författaren och dramatikern Stina Oscarson, talar om sin nya bok Det perfekta plåstret, som handlar om hur hon gått från att tro på politiken till att tro på människan.

► Mathias Algotsson, piano och Svante Henryson, violoncell

Plats: Västerås Konserthus, Lilla salen

Tid: 19.00–21.30

Vad: Med den mångsidighet som både jazzpianisten Mathias Algotsson och klassiskt skolade cellisten Svante Henrysson besitter kan man som publik aldrig veta vilka vägar den här konserten kommer att ta, men räkna med såväl jazzstandards som originalmaterial av de båda i nya och spännande tolkningar.

ONSDAG 24/11

► Soppteater – Songs for the asking

Plats: Västmanlands Teater, Teaterbistron

Tid: 12.00

Vad: Songs for the asking är en konsert där Robert Noack, Oskar Nilsson och Alexander Kronbrink varvar Simon and Garfunkels musik med en och annan berättelse från deras liv och arbete där ingen kommer att lämnas oberörd. Paul Simon och Art Garfunkel skapade några av vår tids absolut största låtar.

► Axel von Fersens charmkurs: Platinum Edition

Plats: Västmanlands läns musem

Tid: 18.00

Vad: Axel von Fersens charmkurs är en humoristisk afton med Caroline Donath. Du får ta del av Axels tips och tekniker för framgång under denna kväll, som lika mycket är en show som charmkurs. Efter föreställningen får deltagare ett fint diplom för sina nya färdigheter. Man kan därefter titulera sig Charmör. Fri entré men föranmälan krävs.

► 7 råd till Mustafa – så blir du lagom svensk i världens mest extrema land

Plats: Stadsbiblioteket, hörsalen

Tid: 18.00–19.00

Vad: Mustafa Panshiri föddes i Afghanistan 1986. Han flyttade till Sverige 1997 med sin familj. Han har arbetat som polis i Linköping fram till 2015 då han i samband med den europeiska flyktingkrisen tog tjänstledigt för att bli kommunföreläsare inom integration.

► Nordic och Folk’Avant

Plats: Västerås Konserthus, Foajéscenen

Tid: 19.00–21.00

Vad: Två triokonstellationer i en konsert. Trion Nordic har etablerat sig under tio år på den svenska folkmusikscenen och låter sin musik passera sitt filter av rotade groove, lyriska klanger och outtröttliga lekfullhet som ständigt håller musiken vital och angelägen, både för sig själva och sin publik.

TORSDAG 25/11

► Västerås Sinfonietta: Wien

Plats: Västerås Konserthus, Stora salen

Tid: 19.00–21.30

Vad: Efter många samarbeten genom åren har Howard Shelley blivit en Västeråsfavorit som briljant pianist, elegant dirigent och charmant programvärd.

FREDAG 26/11

Amadeus

Plats: Västmanlands Teater

Tid: 18.00 (även lördag och söndag 15.00)

Vad: Tillsammans med Västerås Sinfonietta berättas historien om Mozart

Dan Hylander Trio

Plats: Intiman

Tid: 19.00

Vad: Dan Hylander slog igenom på 80-talet med ett antal skivor och turnéer med Raj Montana Band och Py Bäckman. Senare började Dan skriva text och musik samt producera skivor till andra artister som Totta Näslund, Tomas Ledin och Sven-Erik Magnusson.

VIK–AIK

Plats: ABB Arena Nord

Tid: 20.30

Vad: Hockeyallsvenskan

Sissela Kyle – Etta på listan!

Plats: Västerås Konserthus, Stora salen

Tid: 19.30–20.50

Vad: Efter tio är Sissela Kyle tillbaka med en soloföreställning.

Danny Saucedo

Plats: The Steam Hotel

Tid: 20.30–22.20 (även 27/11 samma tid)

Vad: Danny Saucedo bjuder på en musikalisk resa, nytt material blandas med hitsen. Scenkonstnären Danny Saucedo håller inte igen trots det mindre formatet, det blir en blandning av storslaget och minimalistiskt. Välkommen till Steam Hotel och en av Sveriges främsta artister och underhållare.

LÖRDAG 27/11

Jul på Vallby med gammaldags julmarknad

Plats: Vallby Friluftsmuseum

Tid: 11.00–16.00 (även söndag samma tid)

Vad: På en gammaldags julmarknad finns något för alla som längtar efter julen. I marknadsvimlet hörs de klassiska julsångerna och bland de frostnupna gårdarna syns spår av gårdstomten.

Finissage Hållbara rum

Plats: Västmanlands läns musem

Tid: 12.00–16.00

Vad: Under sista helgen för vårt stora utställningsprojekt Hållbara rum bjuder vi in besökare i alla åldrar till ett späckat program. Det händer olika saker de två dagarna så kom gärna båda dagarna. Karlsgatan butik bjuder på nedsatta priser på produkter kopplade till utställningen Hållbara rum. Fri entré och drop-in!

Bistro Live – Lasse på rymmen

Plats: Västmanlands Teater, Teaterbistron

Tid: 20.00

Vad: Jonas Färnlöf har flyttat in ”I Lasses kvarter” till teatersalongen och presenterar nu Simone Morenos där hennes svenskbrasilianska värld blandas och skapar en lika självklar som egen stil. Hon turnerar flitigt runt i Skandinavien, Europa och världen på klubbar, konserthus och festivaler. Simone har sjungit för både Paul Simon och Gilberto Gil på Polarprisutdelningen.

SÖNDAG 28/11

► IBF Västerås–Örebro SK IBK

Plats: Mälarenergi Arena

Tid: 13.00

Vad: Innebandy herrar, div 1

VSK–Villa Lidköping

Plats: ABB Arena Syd

Tid: 18.00

Vad: Bandy, elitserien, herrar

Tipsa om evenemang

Guiden visar ett urval av händelser från www.vasteras.se. Med reservation för eventuella ändringar. För biljetter samt info om entreavgift, kontakta arrangören. Tipsa gärna Guiden-redaktör Jonas Bergkvist på mejladressen jonas.bergkvist@vasterastidning.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING