Johan Bark regisserar sig runt i världen. Foto: Helena Andersson

"Har alltid fått höra att jag varit någon form av teaterapa"

Johan Bark började redan efter studenten jobba inom teatern och har sen dess arbetat som producent och regissör både i Sverige och utomlands, bland annat i London, New York och Dublin.

  • Publicerad 16:11, 31 jul 2021

Född och uppvuxen i Västerås flyttade han 2014 till London för att studera teater i tre år.

– Jag har alltid fått höra att jag varit någon form av teaterapa och efter studenten började jag jobba för en frigrupp, Awake Projects i Västerås.

Via dem fick han klart för sig att han ville jobba med scenkonst eller kultur.

– Under den tiden så blev det mer konkret att det här verkligen var något om man kunde jobba med.

Han säger att han sökte lyckan i London där han tilltalades av mångfalden både i staden och på skolan han gick på.

– I Sverige är utbildningssystemet inom scenkonst väldigt homogent med samma perspektiv, vilket det inte var i London.

Under utbildningen började han skapa sina egna möjligheter, bland annat genom att starta en teatergrupp där han både producerade och regisserade. De spelade sin pjäs på Västmanlands teater, i Paris, London och även i Edinburgh på världens största teaterfestival.

Johan gick även ett sommarprogram utanför New York inom den experimentella avantgarde- svängen ledd av den Amerikanske välkände regissören Robert Wilson.

– Det ledde till att jag jobbade för Robert Wilson de fyra kommande somrarna, vilket jag ser som en riktig merit.

Det är omöjligt att räkna upp alla projekt och pjäser Johan Bark regisserat och deltagit i men en av de han värdesätter mest är en uppsättning förra våren precis innan coronan slog till.

– Då fick jag projektleda en opera till minne av Beethovens 250-årsdag, ett samarbete mellan Örebro länsteater, Svenska kammarkören i Örebro och Svenska radiokören i Stockholm. Det deltog snudd på hundra personer och allt skulle regisseras ihop under en vecka. Det var ett projekt som vi ändå lyckades med som jag är väldigt stolt över.

Konstnärligt är han mest stolt över det senaste han regisserade, vilket var på sin gamla skola i London.

– Innan jag kom dit fick jag sitta två veckor i karantän på ett hotell, inte så lyxigt som det låter. Vi repade med munskydd och hade alla förutsättningar emot oss. Det var en befriande häftig känsla att vi lyckades trots restriktionerna.

Som ung mötte Johan en del fördomar ar på grund av sin ålder.

– Lite kritik jag vill rikta mot branschen är att den är väldigt åldersdiskriminerande. Man ser ofta meriter och kompetens synonymt med ålder, vilket inte alltid är fallet.

Johan säger att några av de egenskaper som gör honom till en bra regissör är att han är lite av en arbetsnarkoman.

– Jag lämnar aldrig arbetet halvgjort, teater kan vara lite spretig och högintensivt så det tror jag att arbetet kan lida av annars. Sen är jag duktig på att se en helhet och är ordningsam. De som jobbar på en viss nivå är ofta det, det är för mycket pengar och logistik inblandade för att låta det lösa sig självt, i alla fall i större projekt.

Framöver har Johan Bark fullt upp.

– Nästa vecka kommer vi att repa klart Sound of Music på Stora scenen på Stockholms stadsteater, där jag är regiassistent. Den skulle ha premiär i mars förra året men nu i augusti blir äntligen premiären av.
Parallellt med det ska han regissera en serie happenings som kommer att ske på Sergels torg i samband med att de nobelprisnominerade tillkännages.

– Och så har jag äntligen en premiär på Teater tre som jag samarbetar med, det ska bli kul.

Avslutningsvis säger Johan att det bästa med hans jobb är att få jobba med så många olika människor och konstformer i ett sammanhang.

– Att anta spännande och ofta tillsynes omöjliga projekt, och med det hoppas beröra och underhålla dem som tar del av det. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING