Eldsjäl. Keihan Darvishi – Baklavageneralen vill baka baklava för ett bättre samhälle. Foto: Helena Andersson

Han är Bäckbys baklavageneral

Det finns eldsjälar som lägger ned sin själ och sitt hjärta för en viss sak. En sådan eldsjäl är Keihan Darvishi – Baklavageneralen.

  • Publicerad 17:48, 13 okt 2019

Vad är en baklava?

Baklava är en söt dessert vanlig i länder kring Mellanöstern. Kakan består av filodeg med honung och nötter. Baklavan gräddas och dränks sen i en lag av rosenvatten, kryddor, socker och honung.

Den 26 oktober i Bäckby centrum är det dags för ett världsrekordförsök. Siktet är inställt på att skapa världens största baklava. Det nuvarande rekordet ligger på 513 kilo, det rekordet vill man slå genom att baka ännu tyngre – en 700 kilo tung baklava!

Brinner för sociala frågor

När man pratar med Keihan Darvishi kan man inte låta bli att dras med i hans entusiasm. Han brinner för sociala frågor, och han brinner för Bäckby. Området som han säger har fått oförtjänt rykte i och med allt dåligt som händer där.

– Bäckby är stort, det händer massor med bra saker här också och jag tycker att man ska komma hit och se sig omkring innan man drar förhastade slutsatser.

Idén till att baka världens största baklava fick han när han blev kallad Baklavageneralen, just för att han brinner för sin stadsdel. Och på samma sätt som i filmen Tårtgeneralen, där huvudpersonen vill ändra på epitetet Köping – Sveriges tråkigaste stad, genom att baka världens längsta smörgåstårta, vill Keihan Darvishi att man ska få en ljusare, bättre syn på stadsdelen Bäckby genom att vara med och baka världens tyngsta baklava.

– Jag har kanske bakat baklava fyra gånger i mitt liv, så det är inte det som är grejen. Kan eller vill man inte baka, kan man köpa in sig på 1 kilo baklava för 100 kronor och på så sätt bidra till världsrekordet och få sitt namn i historieböckerna, säger han.

Kom som flykting

Keihan Darvishi berättar att hans engagemang kommer ifrån hans uppväxt. Hans familj kom hit som flyktingar när han var åtta år och föräldrarna hade svårt att komma in i samhället.

– Vi var väldigt fattiga, pappa var utan jobb och mamma analfabet. Där ett tag så var jag illa ute, jag funderade till och med på att bli kriminell, att göra ett värdetransportrån.

Men han tänkte till och valde istället att gå en annan väg, fick jobb och startade så småningom företaget Proffas tillsammans med Attila Farkas.

Världsrekordförsöket är inte det enda som han är inblandad i. I våras arrangerade han Jobbsökardagen för Bäckbybor och den 5 oktober startade han tillsammans med Hussein Hassan en tio veckors gratiskurs med lektioner i trafikkunskap, en förberedelse inför körkortsteorin.

– Allt vi har gjort hittills har vi gjort ideellt. Alla kan göra något, sitt inte bara och prata utan gör något aktivt. Om vi alla går ihop så kommer vi att hitta lösningar på problemen.

Läs mer på Facebook: Baklava Generalen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING