Den stora solcellsanläggningen invigdes i början av årets golfsäsong.

Hållbar satsning på Frösåker

Frösåker Golf & Country Club har investerat i en stor solcellsanläggning och förväntas bli till 70 procent självförsörjande på el.

Publicerad Senast uppdaterad

Anläggningen med 1824 paneler förväntas producera omkring 600 000 kWh ren, förnybar el varje år, samtidigt som den reducerar anläggningens årliga energikostnad med 800 000 kronor och minskar koldioxidavtrycket med 300 ton årligen, skriver SolarEdge i ett pressmeddelande.

– Vi vill satsa på solcellsteknik av miljöskäl. Vi har redan tagit många steg för att förbättra den miljömässiga hållbarheten vid anläggningen, till exempel genom att övergå till arbetsfordon, golfbilar och klippare som går på el. De är tysta och släpper inte ut några avgaser, berättar Christer Ral, ägare på Frösåker Golf & Country Club.

– Vår anläggning har dessutom höga elkostnader. I det fasta avtal vi hade tills nyligen kostade elen 75 000 per månad. När avtalet förnyades i januari ökade månadskostnaden till 200 000 kronor.

Majoriteten av elförbrukningen går till uppvärmning av anläggningens hotell, klubbhus, butik och andra byggnader. Under sommaren drar bevattningsanläggningens pumpar stora mängder el.

Anläggningen invigdes vid inledningen av golfsäsongen.

– Eftersom golfsäsongen börjar under våren så stämmer förbrukningen bra ihop med produktionen i solanläggningen, säger Christer Ral.

– Vi räknar med en återbetalningstid på åtta år, men med dagens elpriser borde det gå fortare.

– Sedan kan man ju inte bortse från att det finns ett marknadsföringsvärde i att golfbanan är miljöanpassad. Därför kommer vi i klubbhuset att ha en display som hela tiden visar hur mycket el vi producerar och hur mycket koldioxidavtrycket minskas av detta, avslutar Christer Ral.

Powered by Labrador CMS