Roger Haddad bjöd in Klas Brink till Stadshuset.
Roger Haddad bjöd in Klas Brink till Stadshuset.

Haddad kräver svar om Summer Meets framtid: ”Inga besked”

På onsdagseftermiddagen hade kommunstyrelsen ett sammanträde där Roger Haddad (L) krävde svar på flera frågor gällande Summer Meet.

Publicerad Senast uppdaterad

Ärendet behandlades i början av kommunstyrelsens sammanträde den 6 september. Detta med anledning av att Liberalerna med Roger Haddad i spetsen har kritiserat stadens hantering av Summer Meet och krävde en uppföljning och utvärdering efter sommarens uteblivna cruising.

– Liberalerna är kritiska till hanteringen av Summer Meet, inte minst hur avspärrningarna genomfördes som bidrog till att den cruising vi är vana vid att se utmed Sjöhagen-Köpingsvägen och ner mot Lögarängen uteblev. Jag vill att Summer Meet ska finnas kvar, det är en riktig folkfest och något som Västerås ska värna och stötta, säger Roger Haddad till Västerås Tidning.

Du har pratat med Klas Brink inför dagens sammanträde i kommunstyrelsen, vilka insikter har du fått i samband med detta?

– Det finns alltid olika åsikter om samarbetet, men helt klart är att dialogen med ansvariga politiker inte fungerar perfekt. Dessutom finns det olika syn på hur stödet från Västerås stad fördelats indirekt för att stötta arrangemanget. Min åsikt är att staden måste ha en tydlig kommunikation redan nu med föreningsliv och arrangör för att bestämma sig för att vi ska genomföra Summer Meet nästa år. 

Vilka frågor tog du upp?

– Liberalerna förde fram att omläggningen av trafiken absolut inte får upprepas. Staden hänvisade till polisens plan, men beslutet uppfattar jag är taget i stadshuset, det får under inga omständigheter upprepas. Inte heller ska det råda oklarhet i beslutskedjan, men det framkom inte på mötet vem som fattat beslut. Det jag vet har jag läst om i media. Jag efterfrågade också återkommande en redovisning hur kostnaderna för staden fördelat sig och ungefär vad stödet uppgått till eftersom det råder olika åsikter om detta.

– Tyvärr fick jag inga besked från de styrande med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna i spetsen. Jag menar att konflikten kan förebyggas om staden vidhåller ramen på 700 000, så tolkar jag det som att arrangörens arbete kan underlättas. I mina kontakter iallafall har jag inte uppfattat krav på mer resurser för att genomföra exempelvis finbilscruisingen. Därför är det centralt att de ansvariga kan bekräfta att vi kan behålla den tidigare uttalade ramen som kan täcka olika kostnader. 

Känner du att dina frågor besvarades?

– Tyvärr inte, inte heller om staden redan nu kan ge besked huruvida man vill stötta ett genomförande nästa sommar. Det jag fick fram är att man har kontakt med arrangör och förening samt att man lovade återkomma med en evenemangsstrategi senare under hösten, det återstår att se vad den innebär för Summer Meet. 

Hur går du och Liberalerna vidare efter det här?

– Vi vill fortfarande veta vem som tog det kritiserade beslutet om avspärrningar och omläggning av trafiken då Amanda Grönlund (KD) skyllde på polisen medan det senare framkom i ett radioinslag att det är staden som tagit beslutet. Vi vill ha alla kort på bordet här och det gäller även finansieringen. Om man reder ut villkoren och summan kan man komma vidare. 

Hur anser du att kommunen ska hantera Summer Meet nästa år?

– Vi ska främst signalera att vi vill ha kvar evenemanget. Göra upp med föreningarna och arrangören där staden måste kunna garantera summan 700 000 och se till att staden inte beslutar om att lägga om trafiken på ett sätt som riskerar den öppna folkfesten nere vid Lögarängen. 

 

Powered by Labrador CMS